A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2505
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Post by Dr. Horrible » Mon May 20, 2019 9:40 pm

Аз никога не съм давал някакви чак толкова високи оценки на този сериал. Имало е някои страхотни епизоди, най-добрите, на които съм давал към 8 - 8,5 примерно. Но на повечето съм давал около 6 - 7. Това ми е средната оценка за сериала. В последните два сезона имаше големи глупости на места, като дъното беше епизодът с белите бродници, на който давам 2. Но на финала си давам едно съвсем прилично 7, което съответства на средната ми оценка от сериала.

Като цяло сериалът има хубави идеи, те си идват от литературната основа, но винаги съм смятал реализацията за посредствена. В голяма част от епизодите имаше мното туткане и пълнеж, било то в разни сцени с проститутки или в които гранд майстър Пицел обяснява нещо тромаво... Разни работи ми харесаха, като доста от сцените със Санса, или с Церсей в по-ранните сезони, но то е не защото са чак толкова добри сами по себе си, а защото им добавям разни неща от мен заради книгите... Единственото наистина страхотно нещо в сериала, което беше направено изключително, си беше кралица Марджери. Тя беше феноменално написана и изиграна, всяка дума, казана от нейната уста, беше брутално силна, като изстрел, попаднал в десетката. И когато Марджери умря, вече беше ясно накъде отива всичко - избиват си един по един всичките десетки герои, за да останат накрая с пет героя и в последния епизод да убият и тях.

Но все пак много обичах Санса, защото книгите ме накараха да я обичам. Пък и Софи в първите два-три сезона беше по-колеблива като игра, но постепенно свикна с ролята, потопи се и успя в по-късните сезони да ни даде страхотни изпълнения. Спомням си как любовницата на Рамзи я заплаваше и Санса каза "I am Sansa Stark of Winterfell. This is my home, and you can't frighten me.", спомням си как каза на Рамзи накрая "Your words will disappear. Your house will disappear. Your name will disappear. All memory of you will disappear.", спомням си как страхотната сцена с Бейлиш, в която го попита три пъти "Do you deny it?" и накрая каза "Sometimes when I'm trying to understand a person's motives, I play a little game. I assume the worst. What's the worst reason you have for turning me against my sister? That's what you do, isn't it? That's what you've always done turn family against family, turn sister against sister. That's what you did to our mother... I'm a slow learner, it's true. But I learn." Наистина се радвам на Софи, разви се много в тази роля.

Санса беше едно наивно момиче, което мечтаеше за дворци и принцове... и научи по тежкия начин, че това са празни неща. И повече от всичко искаше да се върне вкъщи. И успя. И там вече си дойде в свои води и пусна корени и порастна. И ще бъде кралица на севера, независимо кралство!

Така че съм доволен. Дадоха ѝ чудесен финал и развитието ѝ беше хармонично през цялото време, а не да ръшнато и необяснено, като това на Дани, или тотално хаотично и случайно като това на Тирион. Но аз от самото начало си знаех, че тя е персонажът с най-голям потенциал и наистина не останах разочарован.

ALL HAIL QUEEN IN THE NORTH! LONG MAY SHE REIGN!
Please take my hand. I give it to you as a gesture of friendship and love, and of faith freely given. I give you my hand and welcome you into my dream.
—Wonder Woman #167 by Phil Jimenez

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29416
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Post by Roland » Mon May 20, 2019 9:44 pm

Не знам, за мен ако на човек му пука минимално от отделните елементи, не виждам как може да нарече нещо в тоя сериал извън сценария "посредствено".

@Amelia докато си пишех ревюто, се сетих за Силвър, и ми стана мъчно.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2505
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Post by Dr. Horrible » Mon May 20, 2019 10:03 pm

Много неща бяха посредствени. В много отношения беше много камерен сериал, голяма част от сцените бяха "двама герои разменят остроумия в една стая, докато седят статично" - тоест супер не-визуално беше цялото нещо, всичко се опираше на хитър диалог и изразителна интонация на актьорите, но не и на добра режисура, камо ли сюжет. Имаше много пълнеж. Много. В първите сезони, когато бюджетът беше по-малък, дрехите също изглеждаха много по-зле, Церсей беше увита в някакви шалове, а Кейтлин - в кожи. Чак трети сезон Марджери въведе добрия гардероб във Вестерос. Перуките на Лина Хиди бяха ужасни и от километри си личаха колко са изкуствени, както и тези на Денерис. Всичките сцени в Нощната стража бяха визуално скучни - супер сиви и бледи, просто не ставаха за гледане, изобщо не предаваха ярката и наситена от напрежение атмосфера от книгите. Кит Харингът и Емилия Кларк, на които се крепи голяма част от сериала, през повечето време са си бая дървени и неубедителни. А често дори добрите актьори декламираха речите си, сякаш бяха на сцена, а не водеха естествен разговор. Екшънът в старите сезони се пропускаше по смехотворен начин тип "Тирион го удрят по главата по време на битката".

Но каквото и да си говорим, този сериал стана невероятно популярен, на мен почти всичките ми братовчеди на моята възраст (и техните половинки) го гледаха, а те са много, защото майка ми има трима братя, баща ми - брат и сестра, и всички имат по две деца и ставаме наистина маса народ. И те са супер различни от мен като вкусове, манталитет и всичко. Но това ни обединяваше. И е обединявало доста повече хора от нас. И наистина ще бъде запомнен сериалът, ще остави следа. Но реално в много отношения си беше посредствен.
Please take my hand. I give it to you as a gesture of friendship and love, and of faith freely given. I give you my hand and welcome you into my dream.
—Wonder Woman #167 by Phil Jimenez

vivka
Smallfolk
Posts: 10
Joined: Sat Apr 08, 2017 12:25 pm

Re: A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Post by vivka » Mon May 20, 2019 10:14 pm

Много разочароващо :(
Признавам, не съм най-големия фен на сериала - от първи сезон ми изглеждаше много камерен, с много прескачане на важни за мен неща. Разбирам, че нямаше как другояче, особено в началото, но аз харесвам тази история именно заради многото слоеве, многото подробности...
Както и да е, след втори сезон го зарязах /поради други причини/, а миналата година ударно изгледах всички сезони. Нямах търпение за този, най-вече защото четох някъде, че Мартин бил споделил как ще свърши историята на ДиД. При перспективата, че това може би е единствения край, който бих могла да получа, бях готова да видя какви ли не глупости, но да се загатне поне завършека. Грешала съм, не всичко може да се преглътне.
Надявам се само да видя и другата история. Ако ще и да са само записки и чернови.
И не, окепазиха Санса, съжалявам, нейната арка ми е любима, и това не е тя. Може би не я развалиха чак толкова много като други герои, но за нея ми е най-болно.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4024
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Post by трубадур » Mon May 20, 2019 10:18 pm

квото каза доктора бтв, доста време им отне да докарат парите и по епизод на сезон имахме спектакъл, докато останалото беше пичове в стая. Не е било нон-стоп модел на действие, все пак бая търчането из ледниците беше красиво заснето и тук-таме показваха нещо по-така, но до 4-ти сезон получаваме един епизод як екшън, а останалото билдъп до него и работеше. От 5 и 6 насам, като наистина се видяха в пари почнаха с якото пуцане. Даже си вървяха епизод след епизод тежък екшън без да им дреме. Мисля, че битката на копелетата и нападанието в арената, със се драконите, бяха един след друг, като тва в арената беше смешно.

Сега и тука беше така. Около дракона и денерис всичко беше топ левел. Ефектите размазваха, кадровката беше убийствена, особено джон и дракона под (тва пепел ли беше или сняг?) и после самото разтопяване на трона. По-яко направен дракон от тоя сигурно ще имаме да си почакаме да видим. И след това минаха в типичното шот-ривърс шот почти до края на епизода. Единствената по-яка хрумка беше в преливките между тримата Старки, докато поемат по новите си пътища. Визуално нещата са изпипани, ама са мега първосигнални и следват клишето... наложено от ХБО. В предишни сериали хора като Алън Тейлър и Тим Ван Патън вкарваха доста повече умисъл в заснемането на сцените и не се осланяха на качествена анимация.

Но отново, драконът беше великолепен. Тия хора са се изгърбили, за да докарат такова качество.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10845
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Post by Marfa » Mon May 20, 2019 10:22 pm

Цял ден да се вардя от спойлери и после да се окаже, че било напразно. Егати. И какво? Тия си основаха европейски съюз, Санса стана кралица на Норвегия, Джон отиде в Гренландия при инуитите, а Аря заби да открива Америка. Напълно допускам, че в цялата работа може би има някаква дълбока дълбочина, ама нито имам нерви, нито желание, че да мисля, да правя анализи и да я откривам.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 4674
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Post by Matrim » Mon May 20, 2019 10:28 pm

Image
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 8738
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Re: A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Post by The Dragon » Mon May 20, 2019 10:30 pm

Roland wrote:
Mon May 20, 2019 9:44 pm
Не знам, за мен ако на човек му пука минимално от отделните елементи, не виждам как може да нарече нещо в тоя сериал извън сценария "посредствено".

@Amelia докато си пишех ревюто, се сетих за Силвър, и ми стана мъчно.
Кларк, Харингтън, Софи Търнър?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Post by Amelia » Mon May 20, 2019 10:40 pm

Roland wrote:
Mon May 20, 2019 9:44 pm
@Amelia докато си пишех ревюто, се сетих за Силвър, и ми стана мъчно.
И аз се сещам за него от време на време и ми е мъчно. Щеше да е много разочарован от тоя сериал, мисля.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29416
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Post by Roland » Mon May 20, 2019 10:44 pm

Кинематографията е много повече от епика и екшън. Има много, МНОГО начини да направиш разговор в стая да изглежда зле, и дори само осветлението и декорите на тоя сериал са някакъв епичен шедьовър.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4024
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Post by трубадур » Mon May 20, 2019 10:44 pm

Image

пп. шот ривърс шот не е яка кинематография

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Post by Amelia » Mon May 20, 2019 10:48 pm

Аааааааахахахахаххахахахаххахахахахахаххахахаааааааааааааааа!!!!!!!!!!!!!!!!!

Давайте още мемета, моля ви!

Абе не може да се отрече, че поне сме entertained, ако не друго.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2505
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Post by Dr. Horrible » Mon May 20, 2019 10:50 pm

Image
Please take my hand. I give it to you as a gesture of friendship and love, and of faith freely given. I give you my hand and welcome you into my dream.
—Wonder Woman #167 by Phil Jimenez

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 10845
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Re: A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Post by Marfa » Mon May 20, 2019 10:52 pm

Оф, не, ще попитам. Сега, ясно ми е що Дрогон стопи трона - заради него загина майка му в крайна сметка. Сцената, в която разпери криле зад Денерис беше... дъно? Представям си как са искали да бъде нещо епично, дето да ни покаже, че Денерис се е превърнала във Вейдъра на Вейдърите и внезапно са се плеснали по челото кво да бъде. Та, какво щях да питам? А, да. Защо все пак Джон не им стана цар там? Доколкото схващам, нямаше възможност за няма не искам, няма недей. По-райтфул кинг от него няма как да има. Сигурно ще мога да се сетя и сама, но в момента за друга причина, освен да се върне при Дух, не се сещам.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
трубадур
Ascendent
Posts: 4024
Joined: Sat Apr 07, 2007 4:33 am

Re: A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Post by трубадур » Mon May 20, 2019 10:54 pm

Да не го пречукат диваците. Компромис един вид. Он отива в изгнание, но не му клъцват главата, и предотвратяват война. Северняците, уж, са готови да трепят, ако им претрепят краля. Как взимането на короната му е по-малка обида е мистерия.

пп. как въобще знаят, че дени е мъртва, а не си е занесла задника на почивка остава без коментар.
Last edited by трубадур on Mon May 20, 2019 10:56 pm, edited 1 time in total.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests