Academy Awards 2019

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29758
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Academy Awards 2019

Post by Roland » Wed Feb 27, 2019 10:17 pm

Matrim wrote:
Wed Feb 27, 2019 10:12 pm
Но пак - литературата не е толова проблемна, защото там не играят такива огромни суми пари, както в киното, и редакторите са по-склонни на рискове, плюс че огромна част както от тях, така и от агентите, са жени.
Е как е станало това като "всички останали се борят за трохите по пода и им се обяснява, че унищожават изкуството като такова." :P
На мен това ми е безкрайно интересно и убий ме, не виждам причина да си играя на полово/расово сляп и да се правя, че всичкото е заради някаква аморфна, безполова, безрасова тотално абстрактна концепция за "качество". Не, някои от тия хора са интересни ЗАЩОТО са жени. ЗАЩОТО са азиатци или чернокожи. ЗАЩОТО идват от различна култура. Те са И талантливи, но уникалният им глас не идва от доброто владеене на език или стил, а от различната перспектива, която носят.

Защо това е толкова застрашаваща концепция тук? Наистина не разбирам...
Никой няма нищо против тази концепция, а против нейното извращение, а именно отричането априори на всички, позволили си да пишат за култура/група различна от собствената им.
1. Артистично преувеличение, но ако видим статистика, белите мъже пак ще са основен процент, с най-много издателска подкрепа и т.н. Просто казвам, че положението не е толкова зле, колкото при филмите, и ако човек иска, може да намери всякакви различни гледни точки. Но това не значи, че те са и наполовина толкова разпространени.

2. Айде да не говорим наизуст. Този ми пост беше за изкуството като цяло, и отговор на конкретна реплика на Доктора как Робин Хоб го кефела едва ли не СПЕЦИАЛНО без да му пука, че е жена, сякаш това е някаква кошмарна опасност човек да включи и пол/раса/идентичност във факторите защо харесва даден творец. Това, с което ти ме тролиш в момента, беше за ФИЛМИТЕ, където положението е в пъти по-зле и парите имат много по-голяма тежест и се държат от много по-богати и консервативни хора. Там тези истории е ТРУДНО да ги намериш разказани от хората, за които се отнасят, когато изобщо ги има.

Ей затова не исках да отговарям тук, щото се разми всичко. Не можем да водим пет разговора едновременно. Дори темата да е една и съща, параметрите не са.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5642
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Academy Awards 2019

Post by tigermaster » Wed Feb 27, 2019 10:32 pm

Roland wrote:
Wed Feb 27, 2019 9:03 pm
Еми ок, начи спираме тук просто. Щото това, че ти искаш да няма значение, е много хубаво, ама не е отразено в реалността, където белите мъже все така си го развяват както си искат, а всички останали се борят за трохите по пода и им се обяснява, че унищожават изкуството като такова. За теб принципната позиция е по-важна от реално какво се случва, и това, което пазарът ти предлага, явно ти е достатъчно. Така че няма какво повече да спорим.
:shock:
Не че нещо, обаче кариерата на Райън Куглър прогресира къмто хиляда пъти по-бързо от тая на Спилбърг, примерно. Спилбърг преди да започне да прави мащабни филми, години наред прави телевизионни епизоди. (Пилотът на "Коломбо" е негов, бтв, и е доста готин.) Куглър от някакво безбюджетно фестивално нещо скача директно на "Крийд" и после на "Черната пантера". Какви трохи, какви пет лева?

Прочее, на моменти си мисля, че една от причините да няма повече популярни чернокожи кинаджии, на които да им се чува гласът, е, че буквално всичките, за които се сещам в момента, освен Антоан Фукуа, или се пънат да са "woke" като Спайк Лий, или правят кретенски комедии като Тайлър Пери, особено в последните години. Сори, ама това просто не е интересно. Ако на един режисьор огромната част от филмографията му е на тема колко му е опресирано малцинството, няма как да спечели масовата публика. (Спайк Лий веднъж се опита да направи друго и се провали тотално - с римейка на "Олдбой", та не е да не му е даден шанс.) Ако прави идиотщини - също.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2766
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Academy Awards 2019

Post by Dr. Horrible » Wed Feb 27, 2019 10:41 pm

Roland wrote:
Wed Feb 27, 2019 10:04 pm

Комиксите не са ми интересни като медиум, аз и преди съм казвал, че там чета конкретни персонажи, т.е. това ми е определящо, авторът по-рядко има значение за мен.
Image

Не остана с кого да си говоря за комикси тука... :(

Аз никога не съм търсил чак толкова съзнателно различните автори и гласове. Те ме намират :) Но според мен истински различното така или иначе е в различните култури. Един съвременен американски хетеро автор може да има различен глас от съвременен американски гей автор, да, но за мен разликите са минимални, ако двамата заедно се сравнят с руски автор от 19-ти век или европейски автори от началото на 20-ти, или латино автори от средата на 20-ти... А аз винаги съм обичал да чета и гледам различни неща, така че лично аз не съм имал такъв момент "уоу, тези гласове са много различни от това, което съм познавал до момента!" за който споделяш ти.
Спомням си как веднъж разказвах на Intery една история и по време на описанието ми "... бях гледал сцена в един американски филм..." тя ме прекъсна изненадано, че съм отбелязал националността на филма, защото за нея това винаги е нещо, което се разбирало по дефолт. И от тогава всеки път, като говорим, ми казва "гледах един американски филм..." и се старае да не забравя за това колко влияе националността.

И да, темите са размиват много. Но все пак искам да отбележа, че ако се обърнеш към неанглоезичната литература и неанглоезичното кино, може би ще откриеш много интересни гласове, които ще са различни от това, което чуваш всеки ден. Просто ме дразни, че концепцията за "различно" се приравнява просто до различна група съвременни американци и diversity се елементаризира до "да има един чернокож герой и един гей". Иначе никой в този форум не е против идеята, че е хубаво да се четат и гледат филми от разнообразни творци с различен бекграунд, естествено. :)
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Academy Awards 2019

Post by Amelia » Wed Feb 27, 2019 10:43 pm

@Roland , болшинството жени, също като болшинството мъже са доста посредствени хорица, които толкова си могат и толкова си искат. Затова боклуци като Тауйлайт и Марвелите процъфтяват. Огромната част от изкуството, включително направеното от мъже, е посредствена и колкото повече хора се хващат да творят, толкова повече посредствена помия се излива. Особено ако в уравнението се намесят и големите кинти. Просто мъжете са имали повече време да творят и са се събрали малко повече качествени неща от тях. Но да, продължавай да ми слагаш думи в устата. И относно мнението на @penzata , казах "гложди ме съмнението", което е доста различно от поредицата постове с абсолютна убеденост в правотата на мнението ти, дето дори не е твое мнение. Знам, нюанси. Сложна работа, която явно съвсем си забравил как се прави.
И бтв, нямам никакво намерение да се самоизолирам в ехо-стаи и затова ще те държа без игнор, за да си ми пред очите като пример как не трябва да се държим. На Фейсбук по този начин държа няколко райт-уингъри, либертарианци, комунисти и християни - все хора, пълни с лайна. Но са ми важни, щото слагат много неща в перспектива, която иначе бих загубила.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Dr. Horrible
Forsaken
Posts: 2766
Joined: Wed Jul 22, 2009 8:53 am

Re: Academy Awards 2019

Post by Dr. Horrible » Wed Feb 27, 2019 10:50 pm

Amelia wrote:
Wed Feb 27, 2019 10:43 pm
Затова боклуци като Тауйлайт и Марвелите процъфтяват.
Image

Никой не ме пощади в тая тема, ей Богу!
Life is a gift. We must celebrate it! We have to dance, to show God we are grateful to be alive.

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 4848
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Academy Awards 2019

Post by Matrim » Wed Feb 27, 2019 10:51 pm

Този ми пост беше за изкуството като цяло, и отговор на конкретна реплика на Доктора как Робин Хоб го кефела едва ли не СПЕЦИАЛНО без да му пука, че е жена, сякаш това е някаква кошмарна опасност човек да включи и пол/раса/идентичност във факторите защо харесва даден творец.
Пак четеш чуждите постове като дяволът евангелието. Тази Кошмарна Опасност (тм) си я изсмука от пръстите и сега изкарваш, че едва ли не е лошо ако даден читател подхожда еднакво към авторите независимо от пола им. И съм сигурен, че ако някой ти каже "Сори, предпочитам да чета книги, написани от бели хетеро мъже, защото и аз съм такъв" пак ще отсечеш колко е "проблемно" това.
Това, с което ти ме тролиш в момента, беше за ФИЛМИТЕ, където положението е в пъти по-зле и парите имат много по-голяма тежест и се държат от много по-богати и консервативни хора. Там тези истории е ТРУДНО да ги намериш разказани от хората, за които се отнасят, когато изобщо ги има.
Странно, вчера друга песен пееше:
Ресурсите на кино не са ограничени въобще. Или ако са, то това ограничение е толкова далеч от досега на повечето творцие на филми, че губи смисъл.
Последно, ограничени ли са ресурсите в киното или не?

Троленето настрана, комерсиалното кино никога не е било и никога няма да бъде на гребена на вълната на социалния прогрес. Провалът дори само на един филм носи твърде много милиони загуба, за да може да се случи такова нещо. Така, че ми е много странно защо въобще се очаква от Холивуд нещо толкова несвойствено за него. Няма да се случи, освен ако масовия зрител, който ходи в киносалона да убие час-два не почне да го иска, което аз поне не мисля, че ще стане някога. Това е все едно да очакваме най-продаваните книги да са тези на Джойс и Пруст.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29758
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Academy Awards 2019

Post by Roland » Wed Feb 27, 2019 11:02 pm

Ресурсите са огромни и място има за всички... АКО изключим приходите като фактор. Но корпоративна Америка иска всичко да носи много пари, така че “рисковани” проекти не получават пари. Това не значи, че парите ги няма, а че придуцентите си ги къткат.

И нека пак си спомним откъде тръгна всичко. Не от това дали Книгата е най-прогресивният филм във вселената, а дали беше Ок да му се даде Оскар за най-добър филм на годината. В ТАЗИ година и с ТЕЗИ други номинации.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5642
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Academy Awards 2019

Post by tigermaster » Wed Feb 27, 2019 11:27 pm

Кои други номинации? Клансменът на Спайк Лий също беше разкован заради показани лъжи, а и е гледан от много по-малко хора. С какво точно е по-добър, освен дето го е правил професионален опресиран негър? "Черната пантера" беше просто обида за човешкия интелект и на всички беше ясно, че няма да спечели. Другите номинирани не бяха свързани с расизъм и ако някой от тях я беше взел тъпата статуетка, щеше да настане вой до небесата как при толкова много номинирани антирасистки филми нещо с бели хора било спечелило, #БелиОскари!
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29758
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Academy Awards 2019

Post by Roland » Wed Feb 27, 2019 11:41 pm

Рома
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5642
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Academy Awards 2019

Post by tigermaster » Thu Feb 28, 2019 12:42 am

Тя и Лиц недоволстваше, ама... Филм на Нетфликс, за който много зрители научиха от церемонията - поне ако се съди по реакцията под трейлъра в Ютуб.
Изглежда хубаво сниман, де, та като имам време и нерви, може и да го гледам.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5419
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Re: Academy Awards 2019

Post by Ghibli » Thu Feb 28, 2019 12:51 am

Roland wrote:
Wed Feb 27, 2019 10:04 pm
Life hack - сложи ме в игнор лист.
Не става, явно форумът е така настроен, че админи и модератори не могат да се слагат в игнор листа.
@Moridin , молба, би ли погледнал дали може да се направи да я има тази опция?
@}->--
"анакин поворачивается к зеркалу, а в нем дарт вейдер. и тут анакин понимает, что ему трудно дышать."

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6008
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Re: Academy Awards 2019

Post by Demandred » Thu Feb 28, 2019 1:13 am

Dr. Horrible wrote:
Wed Feb 27, 2019 10:41 pm
Аз никога не съм търсил чак толкова съзнателно различните автори и гласове. Те ме намират :) Но според мен истински различното така или иначе е в различните култури. Един съвременен американски хетеро автор може да има различен глас от съвременен американски гей автор, да, но за мен разликите са минимални, ако двамата заедно се сравнят с руски автор от 19-ти век или европейски автори от началото на 20-ти, или латино автори от средата на 20-ти... А аз винаги съм обичал да чета и гледам различни неща, така че лично аз не съм имал такъв момент "уоу, тези гласове са много различни от това, което съм познавал до момента!" за който споделяш ти.
С това съм напълно съгласен. Ако човек търси нещо наистина различно в киното много по-добре е да обърне внимание на филмите, правени извън САЩ, особено на по-старите такива. Един филм на Ясуджиро Озу от 50-те години примерно е нещо далеч по-различно от типичните съвременните творения на Холивуд от "черната пантера" или дори инди филмите на съвременните американски кинотворци, защото просто културата на Япония от този период е много различна от американската или европейската в момента. Ако не му се гледат стари филми, няма нужда да се връща толкова назад, в наши дни с малко усилия могат да се гледат купища интригуващи нови филми от Азия, Африка, Южна Америка и т.н. От Холивуд няма как да се очаква да поема големи рискове в каквото и да е отношение и да се правят рискови филми по-често - бюджетите са толкова раздути, че всякакви рискове са анатема за продуцентите. Чуждоезичните филми и индитата са тези, при които може да се намери нещо по-ново и да предложат един по-различен поглед.

Като се заговорихме за това какви автори четем, аз преди година-две забелязах, че 90% от фентъзи книгите, които бях изчел през предишните 2-3 години, бяха с автори жени, и тенденцията продължава напоследък, при фантастиката положението е по-балансирано, но и там жените имат превес. Не го правя умишлено, просто се оказа, че техните творби ме влекат повече, а и трябваше да понаваксам след като имах достъп до англоезични автори, защото всички знаем, че доста от родните издатели на фентъзи и особено фантастика умишлено или не сериозно пренебрегват книгите, писани от жени, при подбора си какво да издават. А в "Queers Destroy Science Fiction/Fantasy" броевете на списание Lightspeed, в които всички творби са на LGBTQ автори, беше пълно с автори, на които съм фен от години, така че и в това отношение съм напред съм материала. 8-)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 5642
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Re: Academy Awards 2019

Post by tigermaster » Thu Feb 28, 2019 1:40 am

Бтв, на какво налетях току-що:
Nick Vallelonga said in a January 2019 interview with Variety magazine that Dr. Shirley asked him not to speak to anyone else while writing the story. He went on to explain:

It's unfortunate to me because I don't want to hurt the Shirley family in any way. [Don Shirley and Tony Vallelonga] were together a year and a half and they did remain friends. There's a lot of information [that the Shirley family] doesn't have, and they were hurt that I didn't speak to them. But to be quite honest with you, Don Shirley himself told me not to speak to anyone. And he only wanted certain parts of his life. He only allowed me to tell what happened on the trip. Since [the family] were not on the trip—this is right out of his mouth—he said, "No one else was there but your father and I. We've told you." And he approved what I put in and didn't put in. So obviously, to say I didn't contact them, that was hard for me because I didn't want to betray what I promised him.
Не го поствам с идеята да защитавам филм, който още не съм гледал, но може би няма да е зле офендналите се да приберат ноктите.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „Tenet“/“Тенет“

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 4848
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Re: Academy Awards 2019

Post by Matrim » Thu Feb 28, 2019 1:47 am

Офендналите се ще кажат, че човекът лъже. Все пак е бял мъж. :P
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Re: Academy Awards 2019

Post by Amelia » Thu Feb 28, 2019 3:10 am

Загледах The Green Book и до момента е абсолютно прекрасен и точно това, от което светът има нужда. :heart:

едит: Изгледах го и после изгледах и линка, съдържащ мнението на Рол.... ъъъъ, триото бели + токен черната коментаторка от Screen Junkies, дето са казали на Роланд кво да мисли. Беше ми доста смешно как от дискусията им лъхаше на "абе не беше лош филма, ама понеже знам, че не трябва да ми харесва, сега ще си вадя аргументи от гъза против него". Нещо не са схванали за кво иде реч. Това е историята на магически прост селски калъф и магическо негро, които се научават един-друг на това как между тях има повече прилики от разлики. И филм за това как боговдъхновеното изкуство може да докосне и събере хора от някви абсолютно различни паралелни реалности. Главният герой е главен, щото неговият син, а не тоя на Дон Шърли пише въпросният мемоар. Тук кой е главен е някво техникалити, от което само некви лица като @Roland се вълнуват, когато им кажат свише, че трябва да се вълнуват.

Филмът си остана прекрасен и до края и който разправя, че Виго Мортенсен е там, за да може бейби бумърите да гледат през неговите очи, явно е гледал някъв друг филм. Щото аз основно гледах през очите на Дон Шърли, който ми е много по-близък, за да разбера напълно чуждия ми селяндур-тарикат на екрана. Филмът ни показва как всяка индивидуалност на планетата, дори тая на абсолютния селски бек, е нещо повече от съвкупност от стереотипи, като едновременно с това ни показва, че човек може да намери удоволствие и в някои стереотипи.

Филмът не е перфектен. Типичен Оскар бейт с на моменти въвряни в носа ти социални месиджи и фрази, изкарани от Туитър. Но е учудващо жизнеутвърждаващ и дори комичен, като се има предвид каква гадна епоха ни показва. Не съжалявам, че го гледах и не го отчитам като загуба на време. Тея дни ще изгледам Рома и Черния Клансмен, да видим кой ще ми хареса най-много.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 13 guests