Demandred wrote: ↑Mon Jan 28, 2019 12:19 pm
Тази професорка си заслужава наказание, да кажеш, че чуждестранните студенти са длъжни да говорят на английски "100% of the time when in a professional setting" дори и при разговори между студенти от Китай е тотално малоумие.
Уф, много ми е тъпо, щото прекрасно я разбирам, но същевременно наистина няма как да адресираш подобен проблем без да излезеш тотален задник.
Истината е, че в много от престижните учебни заведения, особено в конкретни специалности, огромен процент от студентите са чужденци, често от една и съща държава. Те формират масивни блокове, които не се опитват да научат английски, а вместо това стоят едни с други. Това има негативен ефект както върху учебната среда, така и върху бъдещето им, защото много от тях остават в Америка да работят, но им липсва езиковата база да са конкурентни.
Има го и моментът с чистото възпитание: като чужденец от малка група, мен лично ми беше доста тъпо в определени моменти в държава, където езикът без друго ми е чужд (по онова време), да трябва да се чудя какво си говорят хората около мен. Българите имаме много проблеми, но конкретно в Indiana University ни беше абсолютен неписан закон, че говорехме български само ако нямахме чужденец в групата. В момента, в който наоколо имаше някой, който не говори български, превключвахме на английски, за да не ги изолираме.
Междувременно корейците строяха църкви, където англоговорящи не бяха добре дошли...
Но пак, особено в сегашната ксенофобска и расистка среда, това да вдигаш шум, че чуждоезични студенти не си говорели на английски през цялото време, е МНОГО кофти оптика.
And you can't dance with a devil on your back...