Dr. Horrible wrote: ↑Fri Jul 06, 2018 6:31 pm
Roland wrote: ↑Fri Jul 06, 2018 1:46 pm
И вече дадох пример за актьор, отказал роля, която някой му е предложил, когато е осъзнал, че тя е проблемна.
Да, даде пример за това как някой неизвестен актьор е отказал второстепенна роля в проект, толкова евтин, че се снима в България. Чухме те. Но това не е съд и не важат правилата на западното прецедентно право - дори нещо някога да се е случило, то не става автоматично закон. Един актьор се е отказал от ролята - други актьори могат да не се откажат. Ако си изпуснеш химикалката, и някой край теб се наведе, вземе я и ти я подаде, това не означава, че Скарлет Йохансон е длъжна да идва да ти събира всяка изпусната вещ и да ти я връща лично.
Не, означава просто, че Скарлет е амбициозен боклук с тъп агент, който не знае кога да си държи устата затворена, и си мисли, че тая роля ще й донесе Оскар ^_^ Никой никому не е длъжен с нищо, това вече го разбрахме. Ето на, аз примерно не съм длъжен да се преструвам, че изпитвам каквото и да е уважение към Скарлет. Сещаш ли се като се натрупаме достатъчно какво ще се случи с кариерата й?
Roland wrote: ↑Fri Jul 06, 2018 1:46 pm
Сериозно, сакън някой да му каже на белия хетеро човек, че нещо не му принадлежи...
Знам, че изразът "белия хетеро мъж" се повтаря като заучена мантра и ти благодаря, че в случая поне каза "човек". Не виждам защо казваш бял - и Скарлет, и транс престъпникът са бели, така че цветнокожите хора нямат залог в този казус, тоест цветът е ирелевантен. А мрънкането на транс актьорите и армиите им в туитър показва, че и тези хора вдигат шум до Бога, ако някой им каже, че нещо не е тяхно - тоест не са само хетеро хората, всички хора сме така. Така че стига с мантрата

Казвам бял, защото белите хора в западната култура са изградили свят, където всичко им принадлежи и където са родени със схващането, че "ако го искам, ми се полага". А понякога просто не ти се. Цветнокожите хора нямат залог в този КОНКРЕТЕН казус, но цветнокожа актриса нямаше да поеме тая роля или ако я беше поела, щеше моментално да се оттегли като си дадеше сметка колко е проблемна. Еле па разни муцита като СкарДжо, която е направила кариера от това да хвърля изкусителни погледи в плътно прилепнала кожена униформа, и всичко й се дава на мига. Сори, суийтхарт, някои неща не са "твои" и може би вместо да се дуеш, си дай сметка, че като се прави миналата година на Великата Феминистка, същитя тия хора бяха на твоя страна и може би е уместно да спреш да си развяваш привилегията и вместо това да почнеш да я използваш, за да им помогнеш малко.
Погледни този цитат и
моля те прочети го трезво и рационално, а не през призмата на емоцията:
“Oh word?? So you can continue to play us but we can’t play y’all?” trans actress Trace Lysette, known for her role in “Transparent,” tweeted Tuesday. “I wouldn’t be as upset if I was getting in the same rooms as Jennifer Lawrence and Scarlett for cis roles, but we know that’s not the case. A mess.”
“And not only do you play us and steal our narrative and our opportunity but you pat yourselves on the back with trophies and accolades for mimicking what we have lived . . . so twisted. I’m so done,” Lysette added.
Първо - тази актриса не е в стая със Скарлет или Дженифър, просто защото
никой не е в стая със Скарлет или Дженифър, тъй като те двете с труд, талант и, разбира се, сексапил, са достигнали до такова положение в кариерите си, че не ходят по стаи, а преценяват кое от безбройните предложения за роли да удостоят с вниманието си.
Да, тези две бели и привлекателни жени имат силна кариера и вероятно рядко трябва да кандидатстват за роли. Блазе им. Това пак са стаи, просто малко по-различни стаи от тия, в които се прави кастинг. Не те ли бърка поне МЪНИЧКО, че транс жените са все още масово считани за отвращаващи уроди и съответно дори обективни красавици като Лаверн Кокс не са смятани за подходящи за дори минимално количество от ролите, които се хвърлят в краката на твоите любимки? За талант да не говорим - Холивуд е място на външност и връзки, талантът е безмерно второстепенен. Джейми Клейтън само в един Сенс8 демонстрира повече актьорски заряд от ВСИЧКИ роли, в които съм виждал СкарДжо и ДжейЛо взети заедно, но шанс да я видим да се натиска с Крис Прат или Крис Еванс ще й се даде на кукуво лято.
Изобщо, поведението ти в стил "те са си го постигнали сами" освен безкрайно фактологически погрешно (ДжейЛо винаги е била нечие гадже, а СкарДжо се буташе много интензивно на Уди Алън в началото на кариерата си), е и позиция, игнорираща факта, че докато тия привилегировани девойки (и другите като тях) играят ВСИЧКИ важни роли в Холивуд, никой, който е малко по-различен от тях, няма да има шанса да ги играе. И не, отговорността далеч не е само или дори основно тяхна, но това не променя факта, че и те имат отговорност. И най-вече не променя факта, че на транс жените буквално не се дава шанс ВЪОБЩЕ, че потенциално да стигнат и те до момента никой да не е в същите стаи като тях.
Второ, "
извратено е някой, който не е живал този живот, да го имитира и да печели награди" е най-малоумният аргумент на света. Защото
по дефиниция ТОВА е работата на актьорите - да имитират хора с различен живот! Всички актьори го правят! Иначе не е художествен филм, а документален! Какво превръща трансексуалните хора в изключително специална група, която има ексклузивни права в разказването на истории? Когато Дженифър Лорънс беше избрана за ролята на вдовица в Silver Linings Playbook, никой не каза "Защо са избрали нея, а не някоя актриса, която действително е останала вдовица!". Когато Никол Кидман играе в Rabbit Hole, а Сандра Бълок в Gravity, никой не каза "Защо са избрали тези актриси за ролята на майка, загубила дете! В Холивуд има актриси, които действително са загубили дете, как е възможно други хора да открадват историите им, да ги имитират и да се потупват с награди по гърбовете - толкова е извратено!" Когато някой актьор играе родител, никой не го пита дали той
наистина има дете. Когато играе изключително интелигентен човек, никой не го пита дали той
наистина има високо IQ! Бедните хора само бедни актьори ли ги играят? САЩ е пълен с хора от славянски произход, част от тях имат актьорски заложби. Обаче не им дават роли, защото все още говорят със силен акцент. Получават единствено ролите на треторазрядни злодеи руснаци. А много често дори ролите на руснаци/славяни се дават на хора от други етнически общности и въпросните руснаци/славяни остават без работа. Да не говорим пък някой да ги взима за сценаристи или режисьори

Но ти правиш ли такъв проблем за това, че Скарлет играе Наташа Романова, както правиш за "Дух в броня" и този бъдещ проект? Не. Защо? Защото в странния теоретичен модел за "социално равенство", който се шири из туитър, нюансът на кожата е несравнимо по-важен от неща като етнос, култура и социално положение, затова всички бели хора са взаимозаменяеми. В това има огромно лицемерие.
И този балон става
толкова голям и
толкова властен, че на теб най-искрено ти е чудно как е възможно някой да не се съгласи АВТОМАТИЧНО с думите на Trace Lysette и откъде идва това желание нещата да бъдат премислени! Как е възможно някой да предложи логични аргументи срещу толкова емоционално и въздействащо твърдение?! Явно просто защото е много голям фен на Скралет Йохансон, това е обяснението.
А истината е, че твърдението е логически слабо и нарушава демократичните принципи и емоционалния заряд зад него не означа нищо.
So much to unpack here...
На първо място, ти поиска от мен да погледна неемоционално на този цитат, но това не е неемоционален проблем и именно tone policing и "принципни" позиции са оръжията, с които привилегированото малцинство потиска разговорите, които малцинствата искат да водят. Това е същата безумна позиция, според която тренирани и въоръжени ченгета в САЩ могат да се паникьосват и да стрелят по черни мъже, които вече са с белезници и не носят оръжия, но човек, на когото се размахва пистолет в лицето и му се крещи от предполагаем защитник на закона, трябвало да запазва винаги спокойствие.
Всичко, което казваш, е валидно и както се изрази, "логично"... във вакуум. Да, концепцията на актьорската професия е да се превъплатиш в нещо, различно от теб. Естествено, че във вакуум всеки трябва да може да играе всичко и това само представители на съответната група да играят въпросните роли е ограничаващо. Във вакуум. Но ние не живеем във вакуум, ние живеем в динамична среда, разкъсвана от микро- и макро-неравенства. Някои са по-големи от други. Някои са по-"модерни" от други. А някои просто получават повече внимание, защото хора със страст и/или платформа са избрали да ги защитават. Да, и в това има неравенство, но процесът на изобличаване на привилегиите на мнозинството е болезнен и никой не е написал правила за него, че да се изглади и да стане перфектен. Поради което е и толкова грозно, че жена с влияние като СкарДжо не счита за нужно да помогне на потискано малцинство, при положение, че нейната група беше на фокус като жертви на потисничество преди по-малко от година и тя беше сред хората, които имаха твърди и открити позиции по въпроса.
И понеже не сме във вакуум, стигаме до това, което
@Litz повтаря не знам вече от колко поста и всички я игнорирате. От малцинствения талант не само се очаква много по-високо ниво, за да бъде признат, не само му се отказват роли, които (нека цитирам любимата фраза на
@Matrim ) "по същата логика" би следвало да получава. Но и когато ролите, показващи НЕГОВИТЕ изживявания - озахарени или демонизирани, или превърнати в комедия, или просто недоразбрани, защото не му е бил даден шансът да участва в претворяването им в изкуство - са написани и изиграни от привилегированото мнозинство, това мнозинство после се тупа по гърба и си връчва награди за невероятния си героизъм и смелост. Което е такова грозно лицемерие, че просто боли, когато междувременно на това малцинство рядко се позволява да репрезентира роли на мнозинството, а когато му се позволи, това е *shrug* стандартна роля, so who gives a fuck. Така че да, ако бяхме във вакуум, на всеки се даваше равен шанс да си спечели уважението на публика и критици и да направи голяма кариера, и ако нямаше ВИДИМА разлика в отношението към хетеро бели актьори, всичко, което написа горе, щеше да е напълно акуратно.
Във вакуум.
Бележка под линия: много от примерите ти са неща, с които човечеството се е занимавало от хилядолетия, столетия или минимум десетилетия. Това да си някаква форма на disability може да се случи на всеки и при все, че абсолютно може да се коментира доколко без лично да си го преживявал, можеш да го пресъздадеш като сценарист или актьор, факт е, че тези състояния са познати на много, много хора и са били развивани в много, много произведения. Неща като транс-обществото са нови, тепърва се дефинират в момента, и са тотална мистерия за повечето хора извън въпросната група. Да, транс гласът е ВАЖЕН в този случай. Но устата им бива запушена всеки път, когато някой като СкарДжо вземе такава роля.
И да, за мен поне всички бели хора са взаимозаменяеми. Не защото всички са равни, а защото неравенствата помежду ни са пренебрежими спрямо бездната от неравенство, която ни дели от POC малцинствата в НАШИТЕ общества. Аз избягах от Източна Европа с устрем, защото в моя личен вътрешен свят въпросът беше между това и смърт. Съответно от мен патриотично възмущение как ни представяли на Запад никога няма да видиш. Но когато можеш да ми демонстрираш, че източноевропейците са третирани със същата чудовищна злоба, с която ежедневно се сблъскват транс хората, ще си говорим пак. Дотогава, аз лично мисля да третирам различните ситуации като различни и да не си играя на "по тая логика" и "ако почнем тук, къде ще му се види краят"...
Но се радвам, че Себастиан Лилио, режисьор на носителя за оскар за чуждоезиков филм за 2017-та
A Fantastic Woman, разказващ за транс жена, изиграна от транс актриса, категорично и недвусмислено подкрепи Скарлет:
“It’s true [that] cultural representation has been scarce so far. And it’s also true that the gesture of casting a cisgender actor to play a transgender role can be aesthetically or ethically debatable—but it should never be prohibited.
When I decided to cast Daniela Vega to play Marina in A Fantastic Woman, it was an act of artistic freedom, not political correctness. I wasn’t telling the world that transgender roles should be played by transgender actors. I was only doing what I felt was right for my film.”
Цитатът е от тук -
https://themuse.jezebel.com/a-fantastic ... 1827387440
Ми супер, браво на него. Всеки с приоритетите си. Макар че и двамата се държите по същия начин, по който се държат консервативните радио водещи в САЩ и се опитвате да изкарате нещата на ниво "правила и законност", все едно някой се опитва да атакува ЛЕГАЛНОСТТА на това всеки да играе каквото му скимне. This isn't about freedom of speech, it's about freedom from consequence. Всеки може да играе каквото си иска, да.
И всеки може да реагира на това решение както си иска. СкарДжо може да има много по-силен глас от мен, но това не значи, че аз съм длъжен да си трая, когато тя е решила да го използва по начин, който смятам за вреден спрямо хора, които също имат много по-слаби гласове от нея.
And you can't dance with a devil on your back...