Сексистки хроники

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Litz
Ascendent

Re: Сексистки хроники

Post by Litz » Wed Jun 06, 2018 6:09 pm

Същото списание два часа по-късно пусна статия как всички фестивални изпълнители бледнеят пред Ник Кейв.

Ни нам ко да кажа.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Wed Jun 06, 2018 7:08 pm

Аз само не разбрах на Lorde и Дуа Липа какво им има като са сред малкото свестни ултра мейнстрийм поп певици :P
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

penzata
Forsaken

Post by penzata » Wed Jun 06, 2018 10:57 pm

Claymore wrote:
Wed Jun 06, 2018 7:08 pm
Аз само не разбрах на Lorde и Дуа Липа какво им има като са сред малкото свестни ултра мейнстрийм поп певици :P
И аз, Дуа Липа е страхотна. :mrgreen:
The hardest battles are fought in the mind.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Jun 07, 2018 7:00 am

Ненам по отношение на музикалните фестивали кво е положението, но аз мога да споделя за подобни проблеми в академията като стане дума за invited talks. Преди години ходих на един International Congress of Quantum Chemistry в Колорадо. Това е едно от най-големите събития в нашата доста малка научна нишичка (квантовата химия). Нямаше НИТО ЕДНА жена лектор, въпреки че имаме няколко големи имена в сферата и те правят качествен рисърч, публикуват в хубави журнали, етц. За сметка на това имахме няколко чичета, дето тотално не знам закво бяха поканени. Едно от тея чичета даже само си каза през смях, че и то не знае що е там, щото е експерименталист, а не теоретик, след което изнесе човекоубийствено тъпа лекция с възможно най-mundane методите и научните изследвания. Когато излезе началния списък с лектори за следващият такъв симпозиум (те се провеждат веднъж на 3 години) пак нямаше нито една поканена жена-лектор и една от големите професорките пусна отворено писмо с обявление, че ще бойкотира тоя симпозиум. Разбирам я женицата - бих слушала нейните лекции с много повече интерес, отколкото лекциите на изпадналите отнякъде научно прецъфтели някъде преди 20 години чичета, поканени от други подобни чичета, на шуро-баджанашки принцип, щото си се знаят отпреди 40 години, когато заедно са били докторанти на еди кого си. В последствие туриха няколко жени и за предстоящия, дето ще е тая година, има още повече жени, някои от които познавам лично и наистина правят много яки неща. Ми явно си требва да се помрънка в някои случаи, щото някои хора просто не се усещат сами и личните постижения невинаги са фактор.

Та, мисълта ми е, че има някви такива тенденции и те не са само във въображението на Лили Ален. Са, ясно е, че не може да сравняваме академичните изпълнения с музикалните фестивали, най-малкото щото музиката е успяла да спре да е boys club преди академията и се движи основно на пазарен принцип. Обаче, пичове, имаме един билюк поп-диви, не ме карайте да изброявам, които са достатъчно огромни да напълнят нема такивито стадиони и да турят всяка застаряваща рок банда с бели чичковци в нея в малкото си джобче от финансова гледна точка. Така че това как жените не моели да правят пари като певици просто не го вярвам. Ама изобщо.

ПП. Погледнах лайнъпа на тоя Wireless festival. След това погледнах лайнъпи от предишни години. Интересни тенденции тфа. Има и друго доста очеизбождащо малцинство сред изпълнителите освен жените.
https://www.wirelessfestival.co.uk/friday
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Thu Jun 07, 2018 9:21 am

Обаче, пичове, имаме един билюк поп-диви, не ме карайте да изброявам, които са достатъчно огромни да напълнят нема такивито стадиони и да турят всяка застаряваща рок банда с бели чичковци в нея в малкото си джобче от финансова гледна точка.
мъхъ, според данните от миналата година билюк означава точно 2 - селин дион и лейди гага - нито една от двете не е в топ 10, но са в топ 15. Ако бионсе и мадона бяха на турне сигурно и те щяха да са в класацията. Та стават 4 :ninja:
Като става дума за поп дори и там не могат да се мерят защото Пол Макартни, Ед Шийран и Бруно Марс ги водят с прилична преднина. Бруно Марс изпреварва дори Металика, което не го очаквах.

А 2017-та е добра година за подбор, тъй като от доста време не са се продавали толкова много билети за живи концерти. Та това за мацките, дето могат да бият застаряващи бели банди.

От друга страна като стане дума за фестивали е разбираемо да мрънкат. Но бидейки металяга не мога да кажа, че ми и дреме особено. В метала банди с фимейли за вокали по принцип са хедлайнери Nightwish и Arch Enemy не подгряват на никого а са винаги селинг пойнт на даден фестивал, включително и гарантирано разпродаден като Вакен например. Така, че решението е просто хората да харесват по-хубава музика :mrgreen:

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Jun 07, 2018 11:11 am

2018 изглежда като да е по-адекватна за измерване на женски комерсиален успех, щото сякви са плъпнали - Лейди Гага, Бийонсе, Тейлърката, Бритнито, като за начало, а оттам-насетне некви, дето не знаех, че са още живи като Пинк, Шакира, Шаная Туейн, и КРИСТИНА АГИЛЕРА, плюс античните институции Джанет Джексън и Селин Дион.

Отделно, взаимно-заменяемите куклета, накъкани от Никелодеон/Дисни конвейерката, наскоро влязоха в пубертета и сега са навсякъде и постоянно бълват там съответния си полуфабрикат. Сигурна съм, че има поне едно дето гастролира из Америка/света.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Thu Jun 07, 2018 11:20 am

Не е толкова до година, ами до бройка на продадени билети. 2017-та беше страшно силна и то при ебаси конкуренцията. U2, реюниън на Гънс, Металика, Дъпеш, Ред хот плюс юнаците, дето споменах горе, това е десетката реално, следвани от Селин Дион. Доколкото знам повечето от тия турнета поприключват или направо са свършили.

Дамите тази година може да нямат такава конкуренция и ще водят масата към себе си, но ще трябва да се отбележи и каква бройка билети ще продадат. Скоро ще видим, де. Само трябва да мине юни, може би и юли и резултатите за полугодието ще са излезли. С други думи 2018-та може да е доста силна женска година (в метъла винаги е) за попа (минус слабите представяния на Суифт и Лордето), но и финалната бройка продадени билети ще си каже думата.

И стига с това бели мъже еди кви си и пр. Га банда маргинали извадят качеството на музика и спектакъл като Металика, Рамщайн и Дъпеш тогава ще говорим. Специално па за живи концерти се изисква бая и ако не доставяш всеки път на кило, много ясно, че няма да събираш десетките хиляди зрители на вечер.

пп. От полуфабрикатите и пр. единствено Бийбър наистина се продава на живо (и пак, бял мъж и т.н.) а даже няма общо с дисни та тия, дето са дондуркани от компанията ще събират публика, ама далеч няма как да се мерят с Роджър Уотърс например (още един от топ 15 на 2017-та)

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Thu Jun 07, 2018 12:03 pm

Обаче, пичове, имаме един билюк поп-диви, не ме карайте да изброявам, които са достатъчно огромни да напълнят нема такивито стадиони и да турят всяка застаряваща рок банда с бели чичковци в нея в малкото си джобче от финансова гледна точка. Така че това как жените не моели да правят пари като певици просто не го вярвам. Ама изобщо.
Обаче изглежда вярваш, че организаторите на тия фестивали са по-загрижени от това какъв е пола на изпълнителите, отколкото от това колко билети ще продадат? Ако хвърлиш един поглед на списъка с най-печелившите турнета на всички времена, той е пълен със "застаряващи рок банди с бели чичковци". Жените могат да правят много пари, разбира се, но като цяло по-малко от най-успешните изпълнители мъже. Сигурно топ фестивалите пак ще са успешни от финансова гледна точка ако канят повече жени, но малко бизнесмени биха се съгласили на по-малко печалба в името на инклузивността.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Litz
Ascendent

Post by Litz » Thu Jun 07, 2018 12:10 pm

Тва че има жени на турне не значи, че те са фестивални изпълнителки. Повечето изброени от @Amelia са arena tours и не можеш да ги сложиш на фестивал, еле па нещо толкова легендарно като Рединг и Лийдс.

Фестивалните концерти са дооста различни от тея на арена, щото на фестивал имаш макс два часа да се подготвиш за следващия изпълнител, докато повечето мазки разчитат на шоу и много подготовка ефекти, танцьори и куп раоти, което на фестивал е почти неприложимо. Кейти Пери на фестивал е супер зле, щото не праи нищо и грачи. На арена се понася, щото се спуска там и праи некви ефекти.

Жени фестивални изпълнителки са примерно Florence + The Machine, St. Vincent, Lana Del Rey etc.

Въпросът е и дали броим гпупи като Yeah Yeah Yeahs, london grammar, the dead weather и the xх като female artists или не.

Като последните съм ги гледала да затварят фестивал след Foo Fighters и беше трагично.

Освен тва на фестивали, хората обичат да се мошват, което на Бионсе, Бритни и Тейлър Суифт е невъзможно.

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Thu Jun 07, 2018 12:23 pm

Да не говорим, че тая година турнето на Суифт, както писах по-горе, ънърперформна като за световно... което идва след седмица, та ще видим въобще тая година колко ще снесе в крайна сметка за жива музика. От друга страна Лиъм Галахар разпродаде Finsbury Park и Lancashire County Cricket Club та отново опираме до застаряващи бели мъжове. :mrgreen:

И пак от фестивал до фестивал има разлика, в зависимост от музиката. Мацките да почнат да правят по-хубава музика просто, което не виждам що е и толкова трудно в лишен от развитие смотан жанр като инди поп рочец шитеца, и ще ги викат повече, ако желанието на масата е да ги гледа/слуша на живо точно тях.

penzata
Forsaken

Post by penzata » Thu Jun 07, 2018 12:24 pm

Litz wrote:
Thu Jun 07, 2018 12:10 pm
Освен тва на фестивали, хората обичат да се мошват, което на Бионсе, Бритни и Тейлър Суифт е невъзможно.
Зависи от хората. :hihi: Аз на Бон Жовеца си спретнах лично мошче и се получи. Краен ефект - минус едно рамо. :ninja:
Предполагам, че на Бритнито бих се разцепил. :panic:
The hardest battles are fought in the mind.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Thu Jun 07, 2018 1:52 pm

Повечето групи имат концерти във всекви венюта- фестивали, халета, стадиони, арени етц и като изживяване тия концерти не се различават много. Понякога въобще.

При дивите е различно. Те са предимно арена и тук таме некой фестивал, като разликата в това, което ти предлагат на фестивал срещу това, което ти предлагат на арена е от небето до земята.

Нека онагледим:

Кейти Пери на Гластънбъри

https://m.youtube.com/watch?v=MyaRotsy6pQ

Кейти Пери на арена

https://m.youtube.com/watch?v=Rh47oTsRf-w

Та виждате разликата. Изпълнителки като Тейлър Суифт като цяло дори не ги виждам сами да искат да са на фестивал.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Thu Jun 07, 2018 5:21 pm

New York Post пусна подигравателна заглавна страница посветена на срещата между Ким Кардашян и Доналд Тръмп и естествено веднага бе обвинен в сексизъм. Не без основание, но човек ако не може на Ким да се присмее, на кого тогава?!? :)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jun 07, 2018 6:52 pm

Е то НЙП е клюкарско вестниче. Иначе тя тая пръзгя РЕВЕ за подигравки.
And you can't dance with a devil on your back...

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Jun 07, 2018 8:12 pm

Това е малко офтопик.
Litz wrote:
Thu Jun 07, 2018 1:52 pm
Повечето групи имат концерти във всекви венюта- фестивали, халета, стадиони, арени етц и като изживяване тия концерти не се различават много. Понякога въобще.

При дивите е различно. Те са предимно арена и тук таме некой фестивал, като разликата в това, което ти предлагат на фестивал срещу това, което ти предлагат на арена е от небето до земята.

Нека онагледим:

Кейти Пери на Гластънбъри

https://m.youtube.com/watch?v=MyaRotsy6pQ

Кейти Пери на арена

https://m.youtube.com/watch?v=Rh47oTsRf-w

Та виждате разликата. Изпълнителки като Тейлър Суифт като цяло дори не ги виждам сами да искат да са на фестивал.
То най-голямата разлика е, че това от арената е от официален концертен запис, а другото, подозирам, е отрязано от някакъв лайвстрийм и, съответно, звукът е тотална отврат, а и видеото далеч не е толкова добре изпълнено. Същото го има и с повечето видеа от фестивала във Вакен - колкото и добро да е шоуто, прекалено често звукът е някаква мазня. Сравнявайте:
HammerFall - "Hearts on Fire":
https://www.youtube.com/watch?v=kIbwMFphebQ
https://www.youtube.com/watch?v=CZhdHBkjKcA
Аз, честно казано, като човек, който на практика изобщо не слуша поп, сигурно щях да харесам повече това от Гластонбъри, ако двата записа бяха с еднакво качество на продукцията. Много силно предпочитам да гледам свирещи на сцената музиканти, отколкото танцьори, докато някой пее на сингбек... Принципно, мултимедия, ефекти, танцьори и тънъ не са ми никакъв приоритет, даже често бих предпочел да ги няма - така беше с Nightwish в Армееца в София, примерно - `щото за да поберат екраните, бяха направили сцената много ниска и така, както съм относително височък на ръст и бях доста напред, на моменти ми беше трудно да виждам изпълнителите. Тези по-назад не ми се и мисли какво са виждали.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”