Филмът е убийствен. Умерено холивудизиран и опростен спрямо книгата, но има всичко, което искам както от хорър, така и от конкретно адаптация на тази книга. Отварям тема, защото се надявам достатъчно хора да гледат и коментират.
Със сигурност няма да го гледам, гледал съм първата екранизация, това ми е предостатъчно.
Каквото Маги каза, с разликата, че аз тъкмо прочетох книгата за първи път и изобщо не успях да се абстрахирам достатъчно, че да не сравнявам постоянно. Иначе ако бяха поотминали години, сигурно щеше да ми хареса умерено. Бтв, децата наистина са страхотни като актьори, обаче като развитие на образите ми бяха доста meh -- Бевърли е яко сексуализирана, което е ок и разбираемо от страна на децата (които във филма май бяха на по 14-15, вместо на 11-12 като в книгата), но и самият филм много се съсредоточава върху това, докато в същото време се опитва да представя баща ѝ като някакъв крийп; тотално е развален според мен психологическия ужас на сцената в банята, която е една от най-гадните в книгата. Бен пък, понеже е дебел, нали, и няма приятели, просто така решил да проучва историята на Стария Дери, всички деца интроверти биха постъпили по същия начин... И разни други такива, които за мен бяха пречка да съпреживявам с героите -- по начина, по който Stranger Things ме въвлече, да речем, от епизод 1 до самия край. Jump-scares на мен почти никога не ми действат, а тук до голяма степен ми липсваше напластяването на психологизъм и усещане за място, за да се изплаша по друг начин. Но все пак всичко това през disclaimer-a, че не успях да не сравнявам всичко с книгата. Иначе визуално е як. Всъщност на книгата ѝ липсват именно яки сетивни описания от гледната точка на различните герои, за да ѝ се получава по-добре целият грандиозен замисъл, който във филма е тотално пренебрегнат поради липсата на време и нуждата да се направят пари.Aravala wrote: ↑Mon Sep 11, 2017 10:19 amВъв визуално отношение филмът беше чудесен. Музиката също се отличава като доста адекватна и надъхваща (по време на битката с камъни). Кошмарите, които децата виждаха по отделно бяха разкошни - особено този на Бен!
От друга страна някои сюжетни решения тотално не ми харесаха, но разбирам защо са ги взели. Фактът, че толкова бързо разбраха за естеството на чудовището дори не ме дрази толкова, защото ми е ясно, че не могат да предадат месеците събиране на информация и късчета от пъзела. Damsel in distress решението обаче тотално не ми хареса, беше твърде евтин номер. Освен това ми липсваше чувстото за приятелство и топлота между децата, тъй като те не спираха да се карат и изобщо не бяха толкова задружни колкото в книгата. Генерален проблем остава и факта, че това можеше да е на практика всяко чудовище и всеки град, нямаше нищо което да подсказва, че Дери е пропит от влиянието на То, а самия Пениуайз даваше вид по-скоро на нещо от епизод на Supernatural, отколкото на неразбираемо тъмнично същество/космически ужас отвъд разбирането, каквото е всъщност.
НО! Ако се абстрахирам от прекаленото си увлечение по оригиналната история и разглеждам филма като отделно произведение, истината е, че ми държеше вниманието приковано през цялото време и определено ми хареса.
Това е проблемът на тая книга, че е толкова интензивна, че ти държи дълго след като я свършиш.Random wrote: ↑Mon Sep 11, 2017 12:50 pmКаквото Маги каза, с разликата, че аз тъкмо прочетох книгата за първи път и изобщо не успях да се абстрахирам достатъчно, че да не сравнявам постоянно. Иначе ако бяха поотминали години, сигурно щеше да ми хареса умерено. Бтв, децата наистина са страхотни като актьори, обаче като развитие на образите ми бяха доста meh -- Бевърли е яко сексуализирана, което е ок и разбираемо от страна на децата (които във филма май бяха на по 14-15, вместо на 11-12 като в книгата), но и самият филм много се съсредоточава върху това, докато в същото време се опитва да представя баща ѝ като някакъв крийп; тотално е развален според мен психологическия ужас на сцената в банята, която е една от най-гадните в книгата. Бен пък, понеже е дебел, нали, и няма приятели, просто така решил да проучва историята на Стария Дери, всички деца интроверти биха постъпили по същия начин... И разни други такива, които за мен бяха пречка да съпреживявам с героите -- по начина, по който Stranger Things ме въвлече, да речем, от епизод 1 до самия край. Jump-scares на мен почти никога не ми действат, а тук до голяма степен ми липсваше напластяването на психологизъм и усещане за място, за да се изплаша по друг начин. Но все пак всичко това през disclaimer-a, че не успях да не сравнявам всичко с книгата. Иначе визуално е як. Всъщност на книгата ѝ липсват именно яки сетивни описания от гледната точка на различните герои, за да ѝ се получава по-добре целият грандиозен замисъл, който във филма е тотално пренебрегнат поради липсата на време и нуждата да се направят пари.
1. Ноуп. Всички деца са били между 13 и 15-годишни по време на снимките. Не че това задължително означава, че и героите са на толкова, но в комбинация с физическата зрялост на Бевръли и слуховете по неин адрес, по-скоро са там някъде и те (а знаем, че са на една възраст, защото споделят класове и т.н.).
All of these disparate evils would have existed anyway, but they are exacerbated by It—a creature that, in addition to eating children, “feeds” by fanning the flames of violence, hatred, lawlessness, racism, misogyny, and sexual predation while disguised as a clown. (Sound familiar?)
В книгата също така доста от тази история на Дери е и нещо за което почти никой не пише и почти никой не ще да говори много-много, та затова Майк полага доста усилия да я разкрие. Филмът не съм го гледал, ама някак не виждам как тийнейджърът Бен би могъл да направи такова нещо.От друга страна, след като са решили да не мешат времевите линии, не виждам как иначе биха могли да го направят във филма...3. Интерлюдиите с рисърча на Майк изобщо не са инфодъмпове, както тук -- всичките дообогатяват историята и бекграунда и освен това Майк по това време е главен библиотекар и има съвсем конкретна причина да прави такова проучване, докато Бен, освен ако не съм проспал нещо, няма такава (поне не и правдоподобна).
Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 1 guest