penzata wrote:Това пък изобщо не е така. Светът познава изключителни редактори, които не са писатели. Полезно е повече хора (каквито и да са те) да ти "критукуват" или рецензират произведението, защото, малко или много, колкото и да имаш реална, обективна себеоценка за творбата си, едно чуждо мнение (един друг ъгъл) ще ти бъде крайно полезено. Мисля, че се стремиш да те четат хора (читатели), а не само писатели; затова не си стеснявай толкова кръга.
Може и да се съгласиш, може и да не се съгласиш с дадена критика, обаче, каквато и да е била, винаги ще ти е полезна.
Както казах, писатели, читатели, редактори носят различен вид информация. И докато читатели и редактор сравнително лесно се намират (читателите защото получават безплатна книга, а редактора, защото му плащаш), писатели, които да пишат в твоята насока и са съгласни да се срещате редовно на живо вече е по-трудно, защото тук явно няма такива.
Не е полезно "каквито и да са" хора да ти критикуват произведението. Трябва да ги подбираш не само да са фенове на конкретния жанр или под-жанр, а също така и да са от по-аналитичния тип, който може да ти даде малко по-подробна критика. Това разбира се докато все още я пишеш книгата. След това който иска да чете, но докато още си в процес на работа трябва много да внимаваш от кой взимаш обратна връзка, за да не стане буламач.
penzata wrote:Дюд, английският със сигурност ти стеснява параметрите. Сега, каквото и да си говорим, надали с него боравиш толкова отлично, колкото с майчиния си, роден език. Пък и ти се каза, че имаме страхотни преводачи тук, така че не е нужно да пишеш на английски, за да се целиш в този пазар.
Много интересно как е възможно тези страхотни преводачи да могат да боравят с английския, пък за мен да е невъзможно. Какво ми е нивото на български или английски мисля е излишно сега да се доказвам.
penzata wrote:Хубаво, спомена сто пъти кинти, занаят, професия, издържане, нам си кво, нам си що, и, че това е целта ти. Винаги може да нацелиш дадена комерсиална ниша или да яхнеш текущата тренд вълна и може и да имаш шанс за несметни богатства и писателска слава, защото, без да се заяждам, целта ти не е да пишеш (това по-скоро е нужда, порив, не цел), а целта ти е да се издържаш от това нещо. А това са различни неща.
"Винаги"? Еми хайде щом е толкова лесно, нацели я и изкарай несметните богатства, пък после "пиши като нужда и порив" само. Много елитарно.
Аз пък ще ти кажа, че е много по-лесно да се изживяваш като артист, от колкото да напишеш нещо стойностно (оценено по какъвто искаш стандарт). Ако го нямаш порива и нуждата, няма как и комерсиално да успееш.
Георги Господинов е един на милион. Все едно да кажеш, че единствения американски автор, който се справя добре финансово е Стивън Кинг.
Drake wrote:Големи цели може би не беше правилната дума

Похвално е, че си се захванал здраво да си преследваш мечтата и имаш план и го следваш.
Исках да кажа, че за мен няма разлика между писателска група от хора, които са се събрали от любов към писането и писателска група, която е строго насочена към публикуване и изкарване на заплата от това. Няма особена разлика, защото в писателските групи е важна обратната връзка, която получаваш, а и дори и чисто човешкото удоволствие, че се събираш със съмишленици. И тъй като няма особена разлика, а втората група е доста по трудна за намиране, не мисля че е необходимо да се вкарваш в толкова тясна рамка. Дали ще успееш да пробиеш и да живееш от това е нещо, което само ти можеш да направиш и никоя група не може да ти го даде. Целта на групата е друга - подкрепа, reality check, обмен на идеи.
Покрай работата ми с Нано-то имах възможност да наблюдавам група писатели любители. Наистина има хора, които пишат страшно много и на английски, но на повечето им липсва точно този стремеж, който търсиш. Въпреки това, всички споделяха ентусиазъм към писането. Да, може да не искат да бъдат издадени всички, да може и да напишат книги от по 50 хиляди думи, които ще изгният в някое чекмедже без да видят бял свят, но са заедно и се подкрепят един друг. За мен това е ценното на писателските групи. Същинската работа, която трябва да свършиш, ти трябва да я свършиш сам.
Проблемът, е че групата, която е само по любов трябва да е лудо влюбена, за да полага наравно усилия с другата група. Защото може да се събереш и за един месец за кеф и предизвикателство да напишеш една чернова, но през останалото време?
Хайде махам всички "параметри". Има ли хора, които се събират всяка седмица и пишат поне 1000 думи на ден, ако ще заради порив, любов или каквато и да е възвишена цел. Коментари и спорове по форуми не се броят.