Тех Исланд или За Хаотичния Екшън

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11241
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Tue Sep 13, 2005 4:02 pm

Ако може само да обобщя, че тоя спор вече мина границите на приемливия абсурд:

Не всички стари фирми са шедьоври, не всички съвременни филми са бози. Същото важи и за актьорите и режисьорите.

Разбира се, навремето сеното е било повече от плявата, по простата причина, че филмопроизводството не е било на конвейер (нещо, което важи на практика за всяка област, където продуктите нарастват с изобретяването на серийното производство), но всяко време си има своите шедьоври. Лично на мен ми оставя гаден вкус в устата присъствието на джукеста лигла като Скарлет редом до Мерил Стрийп във въображаем списък на съвременни актриси, но на времето си нито Катрин Хепбърн, нито Лорейн Бакол са били единствени на фронта. Заедно с тях е имало огромен брой лолитки, които са останали завинаги по трасето. Но такива постановки а ла "доброто старо време, колко хубаво беше тогава" са меко казано нелепи, още повече пък когато излизат от устата на зрели хора.

Човек може да има предпочитания към шедьоврите на една отминала епоха пред продуктите на други епохи (по-стари и по-нови), но това не обезценява другите майсторски произведения.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Amos Trask
Aes Sedai
Posts: 1606
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:41 am

Post by Amos Trask » Tue Sep 13, 2005 4:03 pm

Абе ти чуваш ли се какви ги плещиш? Архивни кадри? Случайно хванати откъси? :evil: Откога това е достатъчно, за да се преценят качествата на даден филм? Сравненията с Фелини и Бергман ти постоянно се опитваш да ги натрапиш, не аз, защото искаш да имаш все пак нещо познато, за което да се хванеш в морето на собствената ти некомпетентност. Аз тръгнал ли съм да оценявам Новата вълна или да сравнявам Джак Никълсън с Хенри Фонда? Как бих могъл? Всичко е толкова различно. Това, което исках да споделя с вас е, че в киното има и други интересни периоди, които според мен заслужават човек да има представа за тях, най-малкото за обща култура. Но не, ти тръгна да оценяваш нещо, с което не си запознат просто така, за да не губим възможността за поредния измислен спор. Да, точно измислен, защото пак повтарям :arrow: не отричам другите форми на кино, за да възвеличая въпросната. И тук е като с музиката - всеки харесва различни неща, което обаче не прави вкуса му единствено правилния, както и не му дава право да осъжда вкуса на другите, особено когато не го познава.
:shark:
Feel the summer!

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Tue Sep 13, 2005 4:37 pm

Amos Trask wrote:Погледнете тези дами и после пак ми говорете за излъчването на разни пикли... :evil:
Amos Trask wrote:Аз тръгнал ли съм да оценявам Новата вълна или да сравнявам Джак Никълсън с Хенри Фонда? Как бих могъл? Всичко е толкова различно.
I'm so gonna stop this pathetic argument :) Поне недей да си противоречиш сам. Ние случайно знаем, че има и други сфери в киното, освен съвременен Холивуд, но ако за теб е важно ТИ да си ни предоставил това инфо, приеми, че си :roll: :roll: :roll:

Пък в крайна сметка ти беше тоя, който налетя, че не сме оценявали по достойнство три снимки :evil:
And you can't dance with a devil on your back...

Voland
E'lir
Posts: 188
Joined: Thu Dec 23, 2004 11:32 pm
Location: София

Post by Voland » Tue Sep 13, 2005 4:42 pm

Amos, наистина Роланд има навика от време на време да спори заради спора, но съм склонен да се съглася с доста неща в постовете му по тази тема.А това изказване не мога да ти го простя:"А усещането ми от повечето европейски филми най-често се изчерпва с главоболие и чувство за изгубено време. " :wink: Истината е, че след подобно категорично обобщение ми е трудно да приема препоръките ти за холивитската класика...но всичко е въпрос на вкус. Не забравяй че освени изброените от Роланд - Тарковски, Фелини и Бергман има и Бонюел, има и Михалков, има и Антониони има и Вендерс. Апропо Вим Вендерс е работил и в Холивуд, но това не пречи филмите му да имат неповторимото европейско излъчване.Гледал ли си :"Криле на желанието:Небесата над Берлин", "Париж, Тексас", "До края на света" - е просто няма такива филми зад океана. Вярно е, че има невероятни добри американски филми(и все пак не можеш да ги сбъркаш със свежия полъх на европейските творби), но Холивудската индустрия последните години прави всичко възможно да предизвика презрението на кино ценителите бълвайки евтини(като качество)и съмнителни продукции в несметни количества.
Ето например един "Le Grand Bleu"(категорично най-доброто на Бесон , според мен), няма грандиозността, патоса, и разтърсващия драматичен конфликт на добрите американски блокбъстъри, обаче е един от любимите ми филми - е просто атмосферата му е уникална.

User avatar
Amos Trask
Aes Sedai
Posts: 1606
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:41 am

Post by Amos Trask » Tue Sep 13, 2005 6:20 pm

Роланд, най-неприятно е, когато при липса на истински аргументи, едната страна от дадена дискусия се хваща за отделни реплики извън контекста и започва да говори иронично. Когато на последния Панаир ти ми препоръча "Нощен патрул", аз се доверих на вкуса ти и си я взех. А сега, когато аз препоръчвам на хората тук нещо, което смятам за качествено, ти едва ли не ми се надсмиваш над вкуса, при това без никакви реални аргументи против филмите, за които говоря. Дали самият ти ще ги гледаш или не, си е лично твое решение, но моля те, поне не отричай правото ми да препоръчвам нещата, които смятам за добри.
:shark:
Feel the summer!

zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Post by zhivik » Tue Sep 13, 2005 6:33 pm

Ох, наистина спорът отиде надалеч в някои отношения. В крайна сметка подкрепям това което казва Марфа. Филмите не са добри или лоши само заради произхода си, макар че масовата продукция на Холивуд наистина създава една представа, че всичко от Америка е долнопробно. Но явно това е в стила им - да се прави от всичко по много, дори и в златните години на Холивуд, когато също са се правили филми на конвейр, само дето малко от тях са стигнали до тях.

Amos, наистина малко бурно реагираш на това, че повечето хора не са чували за големите актьори и актриси от 30те и 40те. Все пак, напълно си прав, че има много качествени филми и изпълнения - спомням си едно време имаше една поредица по Ефир 2 (значи доста отдавна е било), когато събота сутрин даваха класически американски филми. Тогава бях до известна степен предубен, но се отказа че има филми, които си стоят също толкова добре и сега, въпреки че са правени пред 70 години (пр. "Апартаментът" на Били Уайлдър, с Джак Лемън; или пък "It Happened One Night", с Кларк Гейбъл и Клодет Колбер, за което си признавам че ми е слабост :)). Но в крайна сметка човек не може да познава всичко - това че някои хора предпочитат предимно европейското класическо кино и загърбват американско не значи че са ограничени, и обратното.

А, и последно, макар че предчувствам че може би някой ще ме оплюе. Не съм напълно съгласен с мнението са Скарлет Йохансон, по простата причина че у нас досега са давали доста малко филми с нея, по-голямата част от които - комерсиални. Аз лично мога да кажа за два филма, не толкова популярни в България - "Girl With A Pearl Earing" (разказва за живота на Вермеер) и "A Love Song For Bobby Long" - които аз имах възможност да видя. Също така, тя участва и в "Match Point" на Уди Алън, както и в "A Good Woman", екранизация по Оскар Уайлд. Не съм гледал последните два все още, но отзивите за нея са добри.

Сега, това не значи че тя трябва да се харесва на всички, но популярността и не е толкова незаслужена, колкото изглежда, и според сравнението с Джесика Алба (фотомодел и известна предимно от телевизионен сериал) е малко неуместно. По същата логика трябва да се каже нещо подобно и за Юън МакГрегър, а всички знаем колко добър актьор е, дори и да се снима в комерсиални филми (защото от новите епизоди на Star Wars по-комерсиално, здраве му кажи). Разбира се, няма да стигна до там да сравнявам Скарлет Йохансон с Мерил Стрийп, Ема Томпсън, Катрин Хепбърн или Ингрид Бергман, но момичето наистина има потенциал, и не я е страх да се снима и в по-некомерсиални филми. Да се надяваме че ще остане така :)

Едит: Сега се усетих, че по някаква случайност днес се навършват 102 години от рождението на Клодет Колбер (която между другото е родена в Париж), не че има значение, но ми се стори много приятно съвпадение :)
This signature is not yet rated

User avatar
Amos Trask
Aes Sedai
Posts: 1606
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:41 am

Post by Amos Trask » Tue Sep 13, 2005 6:46 pm

"It Happened One Night" ми е супер любим! ДВД-то се върти често в къщи. :wink: Чистосърдечно признавам, че всякакви сравнения дотук бяха неуместни. Явно е, че съм малко предубеден и малко се дразня, че любимите ми филми и артисти не получават в България признанието, което съм убеден, че заслужават. Но пак ви моля, недейте заради моята невъздържаност да отхвърляте всичко, което идва от този период от историята на киното.
:shark:
Feel the summer!

Morgana
Paragon
Posts: 658
Joined: Sun Dec 19, 2004 7:34 pm

Post by Morgana » Tue Sep 13, 2005 8:08 pm

zhivik wrote:Сега, това не значи че тя трябва да се харесва на всички, но популярността и не е толкова незаслужена, колкото изглежда, и според сравнението с Джесика Алба (фотомодел и известна предимно от телевизионен сериал) е малко неуместно.
Сравняваме ги само като жени и евенуална външна прилика, а не като артистичен талант. Кое му е неуместното :?:
pulled out

zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Post by zhivik » Wed Sep 14, 2005 11:29 am

Не се изразих достатъчно ясно - имах предвид, че Скарлет Йохансон не е в типичния си вид в "The Island", където умишлено е направена да изглежда като фотомодел (май така беше по сценарий, малко ми е мътно, признавам). Така че доколкото се отнася до външния и вид и излъчване, този филм е последния който бих избрал като отправна точка. Докато Джесика Алба, която съм гледал малко в сериала който я направи известна ("Dark Angel", ако някой се интересува), си е стандартния типаж, като един ред актриси - пр. Сара Мишел Гелар, Джесика Симпсън (тук определението актриса е силно, признавам), Моника Потър и т.н.

Все едно, в крайна сметка човек не е задължен да харесва Скарлет Йохансон, и въпреки че е талантлива, съм склонен да се съглася че едва ли заслужава чак толкова обстойно обсъждане.
This signature is not yet rated

User avatar
sage01
Adept
Posts: 239
Joined: Tue May 03, 2005 11:18 pm
Location: Plovdiv
Contact:

Post by sage01 » Tue Oct 11, 2005 6:55 pm

незнам хора,от цялата хроника ме хвана чистото и неподправено желание да пропусна няколко споменати филма, само заради излишния патос, с които се възхваляват/обиждат....ще ви тежа на съвестта :wink: аиде и по-спокс я карайте..в крайна сметка от спора има нужда само като се съберете да гледате някой филм заедно :lol: :lol:

User avatar
JaimeLannister
Forsaken
Posts: 3103
Joined: Mon Apr 05, 2004 7:31 pm
Location: Лясковец - София

Post by JaimeLannister » Tue Oct 11, 2005 7:35 pm

Най- после го гледах този филм...
Идеята ми харесва, но вече ми се струва доста изтъркана.
И..
Абе наистина попрекалиха с екшъна.
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest