И на мен доста ми хареса, но не чак прекалено много.
Основният ми проблем е като на Роланд - наистина беше просто интродукцийка, която не направи нищо за общата картина. За много хора това е плюс - искат си самостоятелен филм. Но за мен е сериозен минус.
Civil War наистина надграждаше всички предишни филми, използваше стабилната основа на цялата киновселена, че да разкаже грандиозна история. Civil War спойлери
- Spoiler: show
- там дори само сцената към края, когато Тони изкрещява "That shield doesn't belong to you. You don't deserved it. My father made that shield!" и Капитана хвърля щита, прегръща през рамо Бъки и си тръгва, ми се струва милиарди пъти по-могъща от всичко в Доктор Стрейндж. Просто супер удрящо и емоционално... Защото този момент е нещо, до което се е стигнало след дълго пътуване. На Старк егоизмът и self-righteous-ът се развиваха все по-силно с всеки следващ филм, а тук самотата и изолацията му бяха страхотно развити, липсата на Пепър беше използвана качествено и въобще беше страхотно. И на Стив решението, че е по-важно да спаси Бъки, отколкото да бъде символът Капитан Америка, е толкова обосновано и добре поднесено... Като излязох от киносалона си мислех как Стив си спечели този щит точно заради Бъки, как след като му инжектираха серума той стана супер силен, но беше използван за цирков артист, да агитира хората да даравят пари за армията. И първия път, когато се включи в реална военна операция, беше точно когато му казаха, че Бъки е пленен. И Капитана веднага отида да го спаси. И, иронично, точно Хауърд Старк му помогна с тази мисия, с неговия хеликоптер отидоха до вражеската територия. И си мислех колко хубаво е направено всичко, как това тяхно приятелство е по-ценно и по-важно от това да носи този щит, бъде символ, да бъде войник, дори да бъде Авенджър. И си спомних как във вторият филм за Капитана казаха, "Even when I had nothing, I had Bucky." И се замислих за най-първия път, когато сме виждали Стив с нещо като щит - още в началото на първия Капитан Америка, когато в една тясна уличка един здравеняк го нападна и Стив взе кръгъл капак от кофа за боклук и го хвана като щит... И как онзи "щит" не го опази, ама точно тогава се появи Бъки и го спаси. Е, как да не хвърли щита заради Бъки???
И просто... наистина, докато се прибирах след
Civil War си мислех за всичко това, за цялата грандиозна и смислена и ценна история, която Марвел разказаха в толкова много филми и изпитах истинско възхищение от това студио.
При
Доктор Стрейндж нямаше този ефект. Приятен филм с яки ефекти и приличен сюжет, който обаче не използваше
нищо от богатството на вселената, в която се развиваше. Дори в Нетлфикс сериалите използват това, че са част от вселената на Марвел, за изграждане на атмосферата - постоянно ни се напомня, че това са сериали за обикновени хора, живеещи в свят на супергерои. А
Доктор Стрейндж беше приятна ориджин история, но ми се ще супергеройският жанр наистина да се развие повече, да спре да показва самостоятелни ориджин истории, които са малко или много подобни, и да задълбае повече.
Голямата сила на филма са ефектите, разбира се. Визуално беше страхотен, очите ми останаха, напълни ми душата. Друго, което ми хареса, беше колко много защитаваше спиритуализма и вървеше против твърдия рационализъм, това беше много свежо. Наметалото беше върхът! Тилда Суинтън беше феноменална, всички нейни сцени ме израдваха на макс. Бенедикт играеше прилично, но малко невдъхновено. Ще ми е интересно да видя какво ще направи с този образ по-нататък. Всички сцени с Рейчъл Макадамс бяха доста странни, не мога да преценя дали ми харесаха... Началото беше излишно бавно и протакано, спомням си как седях в салона и чаках филмът да
започне истински... Финалната конфронтация беше много яка и действително ме удовлетвори.
Както казах - общо взето готин филм, но в никакъв случай не мога да го нарека най-добрият на годината. Мисля обаче, че set-up-наха следващия филм много добре. В момента имам желание да изгледам веднага Doctor Strange 2, да видя какво се случва, как се развива конфликтът... Реално имам доста повече хайп за продължението, отколкото имах за оригиналния филм, тоест все пак лентата си е свършила работата.
Чакаме още!