Аз както обикновено живея 1 година в миналото и тази отново гледах доста неща от 2015 и пропуснах повечето лаптопски филми от 2016.
Ще наруша всички правила на добрия тон, и ще изсипя всичко тук, щото други теми я дойдат, я не дойдат:
ТОП ФИЛМИ:
1. 10 Cloverfield Lane - изненадата на годината. След посредствения Cloverfield дори нямаше да го гледам, ако не беше ревюто в SD, и добре че го направих, най-добрия хорър трилър от As Above So Below насам.
2. Doctor Strange - само на IMAX, не е чак перфектен, имаше предостатъчно cringy хумористични сценки, но ако се абстрахираме от това - квинтесенциалниа марвелски филм. Ако трябва да гледате само 2 техни филма, гледайте този и Guardians of the Galaxy и нищо повече не ви трябва.
3. Batman vs Superman - тук трябваше да сложа или този, или Civil War, и двата филма имат не една и две тъпотии пръснати из сценария, и двата фейлват могъщо на най-трудното - да преставят убедително зараждането на конфликтите си, но Батманът има по-грандиозен и по-добре режисиран екшън, затова печели мястото в престижната ми класация. Колкото и да са добри марвел, все още пренебрегват основите и филмите им просто изглеждат и двучат inferior сравнени с истински 200 милионен спектакъл на Зак "епичен момент във всеки кадър" Снайдер.
4. Deadpool - втората изненада на годината. Очаквах траш, получих най-точната екранизация на комикс герой ever. Кенефния хумор не е мой тип, но не мога да не им призная вложения труд.
5. Arrival - по-добрия Interstellar(и това дори не трябва да е аргумент, защото Interstellar е tier-и под Arrival). Не е най-интересния филм на годината, но е hard sci-fi с без сюжетни дупки и flawless режисура. Рок енд рол бейби.
НЕ СА ТОП, АМА СА ЗАБАВНИ ЗА ГЛЕДАНЕ, ХЕЙТЪРИТЕ ДА ЗАМЪЛЧАТ:
Gods of Egypt - самият факт, че този филм е режисиран от режисьора на Dark City е достатъчен да ме забавлява с часове, дори без да гледам филма. А филмът е топ на топовете, ако го приемем за b-movie анимационна пародия.
Warcraft - guilty pleasure е, признавам, но от години мечтая за един по простичък Warcraft, не замърсен от изцепения WoW story telling и world building на Близард изпълнен с светоразцепващи събития всяка година и роботи излезли от терминатор. Duncan Jones не се справи с непосилната задача да направи genuinely добър филм по видеоигра, но поне успя да го направи забавен и faithful на франчайза. + графиката е връх на CGI филмите, поне извън Final Fantasy.
Suicide Squad - доста силна първа третина, оригинален каст, и най-готиния злодей от Локи насам (говоря за енчантреската, другия злодей не беше толкова готин). Какво повече ви трябва (знам, знам). + най-добрата селекция от песни от Guardians of the Galaxy насам (всъщност дори по-добра)
Star Trek Beyond - този франчайз все повече се отдалечава от това, което прави стар трек различен и все повече заприличва на поредното MCU. Което не пречи на филмът да е първият добре балансиран стар трек след reboot-а на франчайза. История, екшън, режисура, актьорска игра, всичко е ок и нищо не дърпа филма надолу.
Alleluia The Devil's Carnival - за малко да го пропусна заради подобното име (продължение е на The Devil's Carnival). Поредния мюзикъл на Terrance Zdunich, който не е чак добър филм, но е толкова очарователен, че е невъзможно да не се влюбиш в него. Е Теранс го направи отново. филмът е дори по-добър от The Devil's Carnival, musically speaking. Дяволът е решил да завладее раят и да свали Бог от трона. Райт пък, наречен Heavenly Productions Incorporated, е зает да бъде Bioshock ripoff, а ако не сте го знаели до сега, имате нужда от повече Rapture естетика в живота си. Имаме убийствен трак от рапърът Tech N9ne (който играе библиотекарят на Рая), имаме страхотна роля на Дейвид Хаселхоф, който на тези години е nothing short of amazing, Тед Нийли прави размазващо кабаре изпълнение. Пол Сорвино играе Господ Бог, а самия Terrance Zdunich е за втори път вече, hands down най-добрият Луцифер в историята на киното.
ТРАШЪТ, НЕ ГЛЕДАЙТЕ
Allegiant - този франчайз заби в пълната посредственост, и след провала на Allegiant, студиото обяви че последния филм, ще е direct to DVD. Good Riddance.
Mei Ren Yu - Stephen Chow, какво се е случило с теб. А като си помисля, че си ми втория най-любим кино китаец след Джеки Чан. В русалката (този филм) имаме всички cringy моменти, с които са изпълнени и другите му филми, Shaolin Soccer и Kung Fu Hustle, но нищо от върховните бойни хореографии и Over the top ефекти, заради които го харесвам. Не знам колко са се намесили то китайската партия, но дано да е много, иначе излиза, че човекът просто се превръща в още един Alex Proyas.
Midnight Special - бавен трилър, лишен от всякакъв thrill и завършващ по-зле от Контакт. Пълен боклук, и единствения филм за цялата година, който откровено съжалявам, че гледах.
Ghostbusters - Не че съм zealous фен на старите филми, but it's just not funny в сравнение дори с тях. Слаби ефекти, история и квот друго се сетиш. Шеги и comedic timing, сякаш взети назаем от Epic Movie. Ако не бяха Кейт Маккинън и Крис Хемсуърт това щеше да е пълна загуба на време. Така поне не боли толкова. И е жалко, че във филм с 4 female lead-а, най-интересното нещо е злодеят мъж.
There are no rules! I'm gonna get you!