Ghibli wrote:penzata wrote:обяснявайки ѝ с брат ми възгледите си и, защо ние няма да гласуваме за референдума
Би ли ги написал и тук? (Включвам се малко от нищото и затова моля за извинение, ако те карам да се повтаряш.)
Не смятам за умесно да се дава право на електоратът, да се изказва по въпроси, изискващи експертно мнение, което аз също нямам, тъй като материята е изключително деликатна; начинът на задаване на въпросите е абстрактен.
Нямаше никакъв анализ на въпросите и последствията от тях, ако бъдат приети:
1.По какъв начин ще бъдат избрани избирателните райони (брой население?), едномандатни ли ще бъдат, многомандатни ли, как ще се сформира правителството, по какъв начин ще се отзовават депутати?
2. Този въпрос грам не го разбирам. Защо ти е задължително гласуване, когато, ако не го направиш, не търпиш санкции. (Това с ваденето от листите е смешно, защото след това с малко бумащина и някаква такса, май беше 15лв., те вкарват обратно).
3. Не е уточнено, колко е 1лв.? Повече, по-малко ли отпреди? Както и да е. Ако човек се поразрови малко, лесно може да разбере. Проблемът ми с този въпрос не е самата отпусната субсидия (n-лв. на калпак), а това, за какво се използват тези пари; защо не се харчат в рамките на календарната година и не се даде отчет за тях, а се трупат някъде в офшорки; как ще се предотврати предпоставката, при намаляване на лев, крупни бизнесмени да "спонсорират" дадена партия; предпоставка ли е и за "черни каси"?
Такива ми ти неща.
Ambartanen wrote:
Бидейки един от тези хора с високо мнение за себе си и три "НЕ"-та на референдума, това ми стана любопитно. Какво според теб е значел моя негативен вот?
Точно това, което каза
Yan. Вотът ти е вот, без значение дали е положителен или отрицателен, следователно се брои към общото число, нужно за преминаване на задължителния праг.