alshu wrote:
Тези мои колеги фенове на Слави, за които говорех по-горе са коскоджамити инженери от ТУ-то. Някои от тях по две-три висши...не мисля, че проблемът е само в липсата на образование.
Майка ми, която е интелигентен и ерудиран човек, също гласува на референдума. Питайки я, какви са ѝ подбудите, жената каза в прав текст: "11 лева са им много. Гласувах за този въпрос." След това, обяснявайки ѝ с брат ми възгледите си и, защо ние няма да гласуваме за референдума, тя прецени, че е направила грешка.
Та, ето как си обяснявам нещата:
Огромно болшинство от хора бяха готови, първосигнално да дадат гласа си за нещо, което не разбират и не знаят какво е, но обвито в примамливата обвивка на нещо, което масово хората припознаха като собствено мислене и възможност за чуваемост на народния (техния) глас. Сега, знам колко крайно ще прозвучи следното нещо, но съм хвърлен в смут от огромното безхаберие и слепи действия, биещи на начален радикализъм, на всички, считащи се за мислещи хора; убеден съм, че е имало бюлетини, съдържащи "НЕ" и на трите въпроса, от хора, неосъзнаващи, че негативния им вот, не е точно този отрицателен вот от вторите турове на избори, който те са търсели - а за това, вече съм потресен.
Слави умело гради популизма си с години; не ме учудва абстрактността на въпросите му; не ме учудва и почти пълното мнозинство за приемане на референдума с шестте му въпроса, без каквато и да е промяна по тях, от народното събрание, нежелаещо да поеме каквато и да е отговорност; не ме учудва и орловския митинг, и назидателното и нравоучително поведение на хората, които го проведоха; дори, не ме учудва и тоталния игнор от всички партии, спрямо въпросите в референдума, и "незаинтересуваността им" за дебат и обяснение на тези въпроси; това, което не ми дава мира е, че три милиона и половина българи пожелаха, да не видят всички тези факти, а гласуваха въпреки тях.
Сладките приказки, примесени с "патриотизъм", "гражданска отговорност" и припознаване на човекът, който ги говори тези неща, с масата, на която ги говори, са силно, сляпо, примамливи, само че ние "този филм" сме го гледали много пъти.
Факт е, че хората имат потребност понякога да се държат като "овци"; пада отговорността на разума и мисълта от раменете им, и са готови да следват чобанина.
Това го казвам, защото все още не мога да преценя дали мислещия и ерудиран човек (майка ми) се съгласи с мен, защото осъзнава думите ми или просто още веднъж е решила да се държи като "овца" и се е захласнала по моите "мили" приказки.
Истината е, че колкото повече мисля, толкова повече усещам, че съм попаднал в една спирала на Фибоначи, направена върху Мьобиусова лента.