Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Roland
Site Admin

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска.

Post by Roland » Wed Oct 19, 2016 4:17 pm

Тоест тезата е, че сексизъм в Щатите няма или ако има, не е някакъв сериозен проблем?
And you can't dance with a devil on your back...

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Wed Oct 19, 2016 5:09 pm

Па не знам, има ли? Всеки път като някой врещи сексизъм изглежда, че жена е засегната. А мъжете са феър гейм. :dunno:

Тия, дето сте в америките ще кажете.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Wed Oct 19, 2016 5:41 pm

Не тезата е "Сексизъм в Щатите има и е сериозен проблем, но критиката към Хилари не се дължи на него, а на собствените й простотии."

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Oct 19, 2016 5:59 pm

Roland wrote:Тоест тезата е, че сексизъм в Щатите няма или ако има, не е някакъв сериозен проблем?
Има, ама точно този случай не е никакво доказателство за това.

А и в отговор на картата, постната от Нейт Силвър, показваща, че ако само мъжете гласуват, Тръмп ще спечели убедително, видях немалко коментари как това доказвало, че на мъжете трябвало да им се забрани да гласуват. Идиоти и тролове има колкото искаш и в двата лагера.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 19, 2016 8:17 pm

Demandred wrote:
Roland wrote:Тоест тезата е, че сексизъм в Щатите няма или ако има, не е някакъв сериозен проблем?

А и в отговор на картата, постната от Нейт Силвър, показваща, че ако само мъжете гласуват, Тръмп ще спечели убедително, видях немалко коментари как това доказвало, че на мъжете трябвало да им се забрани да гласуват. Идиоти и тролове има колкото искаш и в двата лагера.
С тънката разлика, че мъжете в Америка не е трябвало да се вдигат на бунт, за да им се даде правото да гласуват преди има-няма няколко десетилетия...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 19, 2016 8:19 pm

Litz wrote:Не тезата е "Сексизъм в Щатите има и е сериозен проблем, но критиката към Хилари не се дължи на него, а на собствените й простотии."
Т.е. сексизъм има и е сериозен проблем, но по някакъв магически начин всеки, който коментира Хилъри, се е абстрахирал от него. Ясно.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Oct 19, 2016 8:36 pm

Осъзнаваш ли, че си само половин идея по-адекватен от Колди в момента?
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Oct 19, 2016 8:46 pm

tigermaster wrote:Осъзнаваш ли, че си само половин идея по-адекватен от Колди в момента?
QFT. Не съм вярвала, че някой друг освен колди може да зацикли до такава степен, честно.

@трубадур
Сексизъм има, поне в моята част на Америка, но както е било ОТКАКТО СВЯТ СВЕТУВА, той засяга И ДВАТА ПОЛА и има И ПОЛОЖИТЕЛЕН, И ОТРИЦАТЕЛЕН ефект върху тези, на които се случва. В общи линии, откакто жените и мъжете са станали равни пред закона (а това се е случило ДОСТА преди да се родим) сексизмът в западните общества е спрял да е чак толкова страшен и рестриктивен. В смисъл, не ни убива вече и въпреки че все още е голяма част от живота ни, може лесно да бъде преодолян, ако си го поставиш за цел. Положението се подобрява постоянно - в момента в Канада оценявам сексизма като някакво досадно, но не особено значимо явление. Подозирам ситуацията е подобна и в САЩ. Да, сексизма ми създава редица пречки, но ми създава и редица улеснения, та нещата се балансират. В България положението е доста по-зле - като живущ в България можеш да видиш и сам какво е отношението към жените. Там и случаите на сексуален тормоз или съпружески побой са бая разпространени и няма абсолютно никакви начини да се контролират и да се помогне на жертвите. Тук контролни и помощни механизми дал Господ. И прочее. На мен лично като човешко същество МНОГО ПОВЕЧЕ ми пречат редицата икономически фактори, създадени от корпоративни злоупотреби. В смисъл, това НАИСТИНА ми застрашава живота. А това, което ме дразни повече от сексизма, като човешко същество и като научен работник, е че все още обслужваме изискванията на морално-изостанали убер-религиозни лица по целия свят, вместо да си гледаме научното и техническо развитие. То религиите са и един от основните носители на сексизъм. И някъде на 3-4-5то място са ми разни изморяващи и досадни спънки, породени от това, че съм жена. В повечето случаи са се изразявали в това кой кво казал или дребни постъпки, които ми развалят деня, но не ми провалят целия живот. Тея неща според мен ще се оправят не с демонстрации и врещене из Туитър, а с личен пример и работа от страна на жените. Както като ми казваха на мен, че математиката не била за жени, аз не обръщах много внимание и си продължавах да уча дисциплините, които харесвам, въпреки че в повечето е пълно с математика. То, ако такива глупости те разколебават и разубеждават да си следваш мечтите, значи не ти дреме особено за тея мечти и без това.
Last edited by Amelia on Wed Oct 19, 2016 9:37 pm, edited 1 time in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 19, 2016 9:23 pm

Не, просто ми е супер забавно как ЕДИНСТВЕНАТА причина да храним Хилъри е това, че тя е сестрата на Фреди Крюгер, и абсолютно всеки опит да се коментират странични фактори, които влияят на въпросното негативно отношение, е култистка любов към нея, която трябва да бъде осмяна. И въпросът ми към Лиц е напълно адекватен в контекста на тази тема и постовете в нея.

Или някъде съм пропуснал нещо? Има ли, или няма сериозен сексистки проблем в САЩ? Ако има, по какъв точно начин той НЕ влияе на отношението към първата жена с реален шамс да спечели?

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Oct 19, 2016 9:48 pm

От друга страна, последователните едноредови постове, изкривяващи тотално логиката на цитирания, са доста характерни за Колди. Можеш да видиш колко пъти е действал така само в тази тема. При него е от тъпотия. При теб подозирам, че не е, обаче това не прави ситуацията много по-приятна.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Litz
Ascendent

Post by Litz » Wed Oct 19, 2016 10:06 pm

Roland wrote:
Litz wrote:Не тезата е "Сексизъм в Щатите има и е сериозен проблем, но критиката към Хилари не се дължи на него, а на собствените й простотии."
Т.е. сексизъм има и е сериозен проблем, но по някакъв магически начин всеки, който коментира Хилъри, се е абстрахирал от него. Ясно.
Не всеки, но критиката, която идва от източници, които не са Брайтбарт, ФоксНюз и тн, показва, че критикуващите я са способни да я съдят, заради делата/изказванията й, а не заради това, че е жена. Повечето от тях даже са изключително умерени, именно защото е жена. Външния вид на Тръмп е бил обсъждан 9406839790530 милиона пъти- от малките му ръце, до кожата на лицето му, до това как очите му приличат на устните му, до косата му, която е избягала. Има куп мемета на тая тема. Но когато някой се изебава с pantsuit-ите на Хилари, тогава се почва "Ако намирате меметата с pantsuitите на Хилари за смешни, то вие сте част от проблема" статиите в Хъфингтън Поуст, Джезебел и Бъзфийд.

Ние тук не говорим за идиоти като Майло, колди и компания, за които Хилари е Сатаната, които вярват в теории на конспирацията, а за критики като това с частния й сървър, лийкнатите мейли и тн. Аз не си спомням някой в тая тема(освен Колди) да е казал, че е сестрата на Фреди Крюгер или нещо от тоя род. Даже аз и Амелия преди две страници я защитавахме.

А иначе да питам, ако оня хаштег е показателен за сексизма в Щатите, как да разбирам факта, че когато Маргарет Тачър умира, "Ding Dong the Witch is Dead" стига до второ място в класациите след бясна анти Тачър кампания?

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Oct 19, 2016 10:16 pm

Сексизъм в САЩ има. Влияе върху Хилъри по следния начин:
1) отрицателно - обсъждания на ирелевантни неща, като външен вид; обсъждане на съпруга й, все едно той кандидатства за тоя пост, а не тя; фокус върху физическата й слабост (щеше уж да мре там); вероятно преди години й е било трудно да влезе в политиката самосиндикално и е трябвало да е Нечия Жена, за да преуспее; медиите може да са изиграли роля в потайното й поведение, което я прави да изглежда по-фалшива и untrustworthy отколкото е доказала, че е с постъпките си (въпреки че дрuги жени политици като Елизабет Уорън явно не са получила мемото, че трябва да са потайни и да манипулират медиите).
2) положително - силен социален моментум на третата вълна на феминизма; евентуален важен исторически прецедент (първа жена ПОТУС, омгомгомг) - хората искат да пишат история и са склонни да простят разни работи; пречупване на всичките й качества и пороци през призмата на сексизма - качествата й стават по-важни щото е жена-борец, а пороците й се замитат под килима, щото е горка жена.; изправена е пред кандидат, който е човешкото олицетворение на сексизма и контрастът работи силно в нейна полза, щото тъпакът доказва повечето й феминистки тези, без на нея дори да й се налага да си даде зор за това.

Така като гледам, и при нея нещата се балансират и можем да спрем да коментираме СЕКСИЗЪМЪ като ебаси важното явление в тези избори.

Тръмп започна да се срива епично в анкетите след онази ужасна диатраба в рейса, която успя да отврати не само умереното население, ами и част от републиканския ешелон, дето диша и живее сексизъм. Това за мен е достатъчно доказателство, че американците не се чувстват комфортно в такъв очеизбождащ сексизъм. Да припомня - докато плюеше по малцинства, популярността му растеше. В момента обаче Америка дава ясен знак, че сексизмът на Тръмп не е ОК.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Oct 19, 2016 10:51 pm

Roland wrote:
Demandred wrote:

С тънката разлика, че мъжете в Америка не е трябвало да се вдигат на бунт, за да им се даде правото да гласуват преди има-няма няколко десетилетия...
Има-няма 100 години, but who's counting...

Не виждам как това е особено релевантно за събитията през 2016 г.

А сексиския проблем в САЩ го има, обаче далеч не е толкова едностранчив, колкото се опитваш да го изкараш. В някои отношения жените там са по-добре от мъжете. Примерно доста изследвания показват, че ако те съдят за престъпление в САЩ е много по-добре да си жена, защото вероятността да получиш много по-малка присъда от мъж в същата ситуация е голяма.
https://www.law.umich.edu/newsandinfo/f ... ities.aspx

If you're a criminal defendant, it may help—a lot—to be a woman. At least, that's what Prof. Sonja Starr's research on federal criminal cases suggests. Prof. Starr's recent paper, "Estimating Gender Disparities in Federal Criminal Cases," looks closely at a large dataset of federal cases, and reveals some significant findings. After controlling for the arrest offense, criminal history, and other prior characteristics, "men receive 63% longer sentences on average than women do," and "[w]omen are…twice as likely to avoid incarceration if convicted.
Що се отнася до Хилъри, както и Амелия каза, полът й носи както негативи, така и позитиви в кампанията. Според мен позитивите са малко повече, донякъде и благодарение на това, че Тръмп е тотален троглодит с остарели сексистки възгледи и това се раздухва нонстоп от медиите.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

coldie
Forsaken

Post by coldie » Wed Oct 19, 2016 11:57 pm

Amelia wrote:Сексизъм в САЩ има. Влияе върху Хилъри по следния начин:
1) отрицателно - обсъждания на ирелевантни неща, като външен вид; обсъждане на съпруга й, все едно той кандидатства за тоя пост, а не тя; фокус върху физическата й слабост (щеше уж да мре там); вероятно преди години й е било трудно да влезе в политиката самосиндикално и е трябвало да е Нечия Жена, за да преуспее; медиите може да са изиграли роля в потайното й поведение, което я прави да изглежда по-фалшива и untrustworthy отколкото е доказала, че е с постъпките си (въпреки че дрuги жени политици като Елизабет Уорън явно не са получила мемото, че трябва да са потайни и да манипулират медиите).
2) положително - силен социален моментум на третата вълна на феминизма; евентуален важен исторически прецедент (първа жена ПОТУС, омгомгомг) - хората искат да пишат история и са склонни да простят разни работи; пречупване на всичките й качества и пороци през призмата на сексизма - качествата й стават по-важни щото е жена-борец, а пороците й се замитат под килима, щото е горка жена.; изправена е пред кандидат, който е човешкото олицетворение на сексизма и контрастът работи силно в нейна полза, щото тъпакът доказва повечето й феминистки тези, без на нея дори да й се налага да си даде зор за това.

Така като гледам, и при нея нещата се балансират и можем да спрем да коментираме СЕКСИЗЪМЪ като ебаси важното явление в тези избори.

Тръмп започна да се срива епично в анкетите след онази ужасна диатраба в рейса, която успя да отврати не само умереното население, ами и част от републиканския ешелон, дето диша и живее сексизъм. Това за мен е достатъчно доказателство, че американците не се чувстват комфортно в такъв очеизбождащ сексизъм. Да припомня - докато плюеше по малцинства, популярността му растеше. В момента обаче Америка дава ясен знак, че сексизмът на Тръмп не е ОК.
Това че е жена, не би трябвало да определя избора. Ето и У нас, Цецка срещу Радев. Трудно ми е да гласувам за Цецка. Макар че смятам, че е съвсем резонно жена да застане начело, най-малкото за да се види, нейната визия, и дали би могла да направи нещо по същество.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Thu Oct 20, 2016 10:07 am

What If Donald Trump Is Just An Elaborate Prank?
https://www.youtube.com/watch?v=8qIQbydyHwc