Черно и бяло...

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply
Demandred
Moderator

Черно и бяло...

Post by Demandred » Wed Sep 28, 2005 2:40 pm

Пускам темата основно, за да изразя любовта си към чернобелите филми и чернобялата филмова визия, която за съжаление от доста време е на изчезване. Отсега предчувствам реакциите на някои "Тоя пък, какви са тия глупости, много ясно, че цветната визия е много по-добра винаги". На което ще отговоря, че в много случаи чернобялата визия върши много по-добра работа за целите на филма, ако е използвана както трябва от майстор. Създава атмосфера, която е почти невъзможно да се постигне с цвят. Много по-добре може да се използва контраста между светлината и сянката... и т.н.
Uсещам се, че пиша общи приказки, защото ми липсват понятия по фотография, изобразително и киноизкуство. за да се изразя добре. Просто искам да кажа, че много от най-добре изглеждащите и въздействащи визуално филми, правени някога, са чернобели. И въобще тази визия съвсем не е за пренебрегване, и аз лично много съжалявам, че вече почти никой не прави такива филми, а още по-малко са тези, които го правят умело, а не просто да филмите да изглеждат като цветни, пуснати на телевизор, на който сте намалили до 0 силата на цвета. :)

Стига приказки, малко кадри от филми, които считам за чудесен пример за тезата си:

Андрей Рубльов(1969)
Image

Persona(1966)
Image

La Dolce Vita(1960)
Image

Vredens Dag(1943)
Image

Стига ви толкова, че не ми се търсят още из нета и не ми се свалят screenshots, пък и ще се отварят 100 години. 8-)

И така, вие какво смятате? Може ли да сравняват като равностойни чернобялата и цветната киновизия? Или смятате, че втората е винаги по-добра и съвсем закономерно е изместила напълно първата? Или нещо по средата?
Няма да е лошо да споменет и вашите предложения за чернобели филми с наистина добра визия.
Last edited by Demandred on Thu Sep 29, 2005 12:51 pm, edited 1 time in total.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Amos Trask
Aes Sedai

Post by Amos Trask » Thu Sep 29, 2005 12:03 am

Напълно съм съгласен с теб - чернобялото кино носи един свой специфичен чар, който е неповторим. Съмнявам се например, че любимия ми филм - "Казабланка" щеше предизвиква в мен същите усещания ако беше цветен. Всъщност съмнение няма - по едно време миналата година Канал 1 даваха оцветената през 80-те години версия и какво да ви кажа... :x За щастие тая мания за оцветяване на чернобелите филми и анимации отмина безвъзвратно и днес хората държат да гледат всеки филм в оригиналния му блясък, може би само лекичко дигитално ремастериран за подобряване на картината. :wink:

Примери за чернобели филми с наистина добра визия мога да дам доста - споменатия "Казабланка", "Изгубеният хоризонт" с човека от аватара ми :wink: , "Малтийския сокол" (неслучайно наречен film-noir - всичко е полутъмно и пропито с мистериозност, хепиенд липсва), "Ангели с мръсни лица" (изумителна игра на сенките), двата шедьовъра на Грифит от ерата на нямото кино "Раждането на една нация" и "Нетърпимост" и много, много други...

Иначе според мен сравнения между чернобялото и цветното кино от типа "това е по-въздействащо от другото" биха били некоректни - все пак говорим за различни изразни средства, макар и в рамките на едно изкуство.
:shark:
Feel the summer!

Vankata
Paragon

Post by Vankata » Thu Sep 29, 2005 11:31 am

Мда, моето мнение напълно съвпада с това на Амос. Доста от черно-белите филми изобщо не мога да си ги представя в цвят - например Фелини или Бергман, или "Козият рог". Също така е вярно, че няма смисъл да се сравнява черно-бялото и цветното кино - всяко си има съответните изразни средства.
А за оцветяването на стари филми - това невинаги е лошо. Например мюзиклите от 30-те години изглеждат много по-добре шаренки. Обаче за филми като "Малтийския сокол" и "Казабланка" си е направо гавра да бъдат оцветявани.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Sep 29, 2005 3:24 pm

Няма ли да се намери някой, който да възрази на тезата ми? Искам Конфликт да има. :D 8-)
Don't be a lawyer!

Amos Trask
Aes Sedai

Post by Amos Trask » Thu Sep 29, 2005 4:05 pm

Ами освен ако не изровиш отнякъде някое чернобяло аниме, не вярвам да привлечеш много други хора към темата. :P Тва сме горе-долу по класиката, другото сичко към Япония гледа. :D
Feel the summer!

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Thu Sep 29, 2005 4:59 pm

Ами то аз наникъде не гледам, сиреч- не съм сериозен фен на киното. И все пак в общи линии съм съгласен с вас. Черно белите и цветните филми се различават качествено и едните имат предимства пред другите както и обратното (тука ако ме питате к'ви са им предимствата и недостатъците, ще ви обявя за гадни). Смятам, че цветните филми изместват черно белите като част от една не особено приятна тенденция изкуството да става все по- просто, комерсиално и... лесно смилаемо...
Както споменах не съм особен фен и все пак от малкото черно бели филми, които съм гледал най- силно съм впечатлен от Сталкер и Персона....
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Sep 29, 2005 5:46 pm

Amos Trask wrote:Ами освен ако не изровиш отнякъде някое чернобяло аниме, не вярвам да привлечеш много други хора към темата. :P Тва сме горе-долу по класиката, другото сичко към Япония гледа. :D
"Седемте самураи" Акира Куросава. Не е аниме. Черно бяло е.
"Скритата крепост" пак негов, пак черно бял...
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Amos Trask
Aes Sedai

Post by Amos Trask » Thu Sep 29, 2005 5:55 pm

Ами коментирай по темата тогава... :wink:
Feel the summer!

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Sep 29, 2005 8:30 pm

Няма я тука подходящата запенена тълпа :Р Аз особен принос към темата не мога да дам, освен да се съглася с казаното дотук. За примери не се сещам :( Единствено Тарковски ми идва на ум.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Sep 29, 2005 9:03 pm

Черно белите и цветните филми се различават качествено и едните имат предимства пред другите както и обратното (тука ако ме питате к'ви са им предимствата и недостатъците, ще ви обявя за гадни)
Спокойно, както се вижда в първия пост от темата, и аз имам трудности да обясня това. 8-)

БТВ, японците са големи майстори на чернобялата визия, пробвайте примерно този филм:
http://movies.find-bg.com/index.php?page=1000&id=4941
Don't be a lawyer!