Ambartanen wrote:трубадур wrote:Начина на правене на телевизионни предавания не се е променил като цяло.
Доста изосновно се промени точно в последните години. House of Cards на нетфликс излезе след втория сезон на Играта и се считаше за някакъв голям риск, защото излезе целият сезон наведнъж. Сега от хиляда места се поръчват цели сезони и гарантирани поредици филми на всяка популярна или поне малко известна фентъзи и фантастична поредица. Преди излизането на Game of Thrones самата идея да започнеш сериал стриктно следващ 3000 странична поредица беше много странна, камо ли
фентъзи сериал, които винаги преди това бяха нискобюджетни бозички.
Това е свързано с каквото казах, че голямо количество хора приемат телевизионните продукции чрез различни методи. Но начинът на правене на сериал си е като цяло същият. Досега моделът на нетфликс не се приема от нито една голяма телевизионна компания, единствено амазон се опитват да се наместят на същия клон.
А относно бюджетите на фентъзита, не всичко е зина и херкулес, то от същите хора имахме, Legend of the Seeker като с бюджет от милион и кусур на епизод, през 2007-8 далеч не е ниско. Самите хбо си кихаха пари за фентъзи и то колосални, особено за времето си, като стартираха карнавал и по-късно истинска кръв. Lost, Supernatural, The walking dead също влизат в графата (въпреки бюджетните спънки на последния във втори сезон). С троновете успоредно почва другата мега скъпа фентъзи продукция american horror story. Не отричам, че троновете са фактор, дори може би най-големият.
Но властелина, хари потър и карибски пирати показаха, че за фентъзи публика има. И троновете, точно като книгите, работят и са успешни именно, защото са анти-теза на по-семейно ориентираните приключения. И затова ми е интересно какво точно се визира с големите промени до момента. Тъй като лично аз виждам нещата, че се променят, не от 10 години, а максимум от 3 в телевизионен план, а властелинът излезе 2001. Даже някой може да реши, че се тутат.
Както казах, нетфликс са сами в начинанието си. Ютуб все още не е наясно точно как да се включи в надпреварата и чак тази година почнаха да опитват водата. Амазон е ясно, че няма да са пионери, а ще се мъчат да копират каквото работи при другите. И това е само америка. От нашата страна не виждам как BBC или големите канали в дадени държави (най-вече франция и германия, които имат страхотни заглавия) въобще скоро ще се мъчат да се състезават, при положение, че големите в щатите не искат да участват.
Хубавото от цялото това нещо е, че се наливат пари и то в различни продукции, които се правят с различна идея как ще бъдат гледани от хората. На мен например на нетфликс идеята не ми харесва. Нито мога да отделя 2 дена да гледам само един сериал, нито самите им заглавия са ми интересни. Но доста хора я възприеха, това не означава, че компании, правещи милиони от десетилетия по техния си начин изведнъж ще сменят посоката и начина си на работа изведнъж.