Морви, в по-ранен пост адресирах именно това, че изнасилване може да има дори между брачни партньори именно защото едно "да" не е равно на вечно и за всичко "да".Morwen wrote:"Не" се казва на много неща, но това не означава, че ако си казал "да" на едно, това автоматично значи, че трябва да се съгласиш и на всички останали. Дразни ме идеята, че след като не съм се опазила трезва (което може да е резултат на сто неща), то едва ли не трябва да приема, че това някой да прави секс с мен, докато съм полуприпаднала е нормално. Или че понеже съм отишла някъде (дискотека, бар, дори неговия дом), това значи, че едва ли не вече нямам право да кажа "не".
Но от моя гледна точка, борове и дискотеки, които са априори места за ако не чифтосване, то поне публични mating ritual за мен са в групата на рисковите такива да попaднеш на по-голямо количество стaтистически вероятни сексуални агресори/използвачи от различен вид отколкото да кажем в библиотеката, болницата, пощата или кварталния супермаркет. От тази гледна точка е разумно да имаш груба идея колко носиш, да не пиеш до степен да не можеш да стоиш на краката си (и отново, не говоря за случаи, в които се пробутва рохипнол или други вещества, влияещи на задръжките) или да не месиш екстази и алкохол и всякакви други неща, които често са директен резултат на поредица от лоши лични решения. Защото ако сам си се довел до състояние братът на Баба Яга да изглежда секси и да си ОК да се изчукаш с него, сори, ама това не е изнасилване (дори да е форма на възползване, но и сексът коейто мн. жени разменят за дрънкулки/кино/ресторант също е такова възползване) а резултат от лична глупост. Това е като да те блъсне кола, защото си пиян и се разхождаш по на пътя. Да, шофьорът би следвало да те види и да успее да спре, но може и да не му се получи.
Освен това както има designated driver може като се излиза на групи да има и някой, който има идея на кой къде му е дозата/личния лимит за интимно общуване/решение докъде иска да стигне в конкретната вечер и да е пастир на останалите, които явно не могат да се грижат за себе си или да следи дали Мери не е по-отнесена отколкото 3-те изпити маргарити предполагат. И все пак аз считам, че всичко започва с възпитаването на лична отговорност за действията на всички участници, без значение от пол още от ранни години в семейството. Не може да се очаква, че някой мъж, отгледан с идеята, че всяка жена е потенциална жертва и сексът освен след споменатото минаване през кръвен тест, психиатър и адвокат е потенциално дело за изнасилване, някога ще изпитва уважение към жените като равни и ще ги третира кто такива. Нито жена възпитавана да мисли като потенциална жертва, която не може да направи нищо, за да се защити, защото това видиш ли е отговорност на заобикалящите я мъже/общество и т.н. е личност, която за мен заслужава респект.