Според мен (и не само според мен) и двата филма са класика и няма смисъл да ги противопоставяме.
---------------------------
А сега ще ви обърна внимание към един особен филм, който не очаквах да ми хареса въобще, но който ми направи страхотно впечатление. Става дума за
Erik the Viking (1989)
Филмът е на Тери Джоунс от Монти Пайтън, с участието на Тим Робинс, Джон Клийс, самият Тери Джоунс и др. Попаднах на него докато разглеждах филмите на сървъра и честно казано отначало не бях сигурен дали въобще ще го дърпам. Но нещо в анотацията и в описанието на филма в imdb.com не ми даваше мира и си рекох - що ли не го дръпна тая вечер да го загледам, пък ако не ме грабне отначало, триенето е лесна работа. Загледах го със слаб интерес, който обаче нарастваше с всяка изминала минута. Юнаците от Монти Пайтън не случайно се славят със своята оригиналност и неподражаем стил, който се усеща и в този филм, но все пак филмът е много различен от другите им заглавия. Води се комедия, но в него има и други елементи - приказка, философия, сатира, фентъзи, почти неуловим подтекст и всичко това подправено със солидна доза символика. През повечето време се чувствах като дете с широко отворени любопитни очи. Знам, малко неясно звучи, но филмът трябва да се гледа, за да стане ясно какво имам предвид. Не бих желал да се впускам в точно описание на сюжета, защото това ще са само сухи думи, неможещи да опишат истинското впечатление от филма. Горещо го препоръчвам.
Между другото усетих, че няма "навършени" 20 години, но все пак не е нов, пък и ние за 4 години ли сме...