И така, моите първи предложения:
La Dolce Vita(1960) на Фелини - невероятен филм, задължителен за всеки кинофен. Има смисъл, има атмосфера, има грабваща визия, има перфектно подхождаща музика, има и изключително забавни, и дълбоко трагични моменти. Плюс Марчело Мастрояни и няколко изключително красиви жени около него за по-повъърхностните.
Зеркало(1975), Андрей Тарковски - преди бях пускал специална тема за филма, която май не предизвика особен интерес. Което не пречи пак да пробвам, защото филмът е гениален. Най-точния пример за поезия в образи, който съм виждал. Показва ни колко ненужен е сюжета, когато си способен да въздействаш директно с образи на съзнанието на зрителя, образи, които не се забравят много дълго. Може би най-красивия и визуално въздействащ филм, който съм гледал.
Ran(1985) - Акира Куросава. Чудесна комбинация от епични военни сцени и силна драма в Шекспиров стил(базирана на "Крал Лир", пренесен в японското средновековие). Екшън сцените са заснети по начин, засрамващ почти всички съвременни режисьори, разполагащи с цялата мощ на компютърните специални ефекти.
Love and Death(1975) - Уди Алън. Най-забавната комедия, която съм гледал. Все още ме кара да се смея с глас през половината време, въпреки че повечето сцени съм ги изгледал по 20-ина пъти в последните месеци. Диалогът е умопомрачителен.
Sunset Blvd.(1950), Били Уайлдър. Най-добрия филм, правен в Холивуд в златната му епоха, който съм гледал. Първият, който разбива красивия образ на машината на мечти и показва какво се крие зад бляскавата фасада.Актьорите са блестящи, а хуморът е изключителен, циничещ и удрящ по устоите на холивудската машина.
Стига толкова засега.