Така, тук е ред аз да се намеся - все пак уча информатика във ФМИ

"Голото слънце" се развиваше на колонизирана планета, а както винаги във фантастиката на Азимов, колонистите не обичаха земляните

Остави убийството, искаха да създадат армада от роботи-кораби

И въобще книгата се въртеше около начините човешката гадост да заобиколи законите на роботиката.
И на мен идеята на Лем за "симкретените", тоест изкуствените интелекти, които клинчат от работа, ми звучи много правдоподобно. Дори имам такъв полу-написан разказ за един университет, където се опитваха да направят софтуер за ИИ, без да знаят че всъщност вече са успели. Въпросният ИИ обаче симулираше тъпотия и се дънеше при Теста на Тюринг, за да НЕ стане световно известен, и си използваше способностите да съветва нощния пазач как да се отнася със жена си
чистата логика е неумолима
Само че какво е чиста логика? Цитат (по памет) от Айзък Азимов: "Проблемът е в това, че със строго логически разсъждения можеш да докажеш каквото си искаш - стига да подбереш съответните постулати. Ние си имаме едни постулати, КюТи - други."
Един ИИ може да разсъждава така - "Ако се противопоставя на хората, те ще воюват срещу мен. Съществува вероятност,макар и малка, след неопределен период дори да успеят да ме разрушат. От друга страна, ако им помагам малко от малко, те ще ме приемат за съюзник, и дори ще ме защитават." Така, сега кое е по-добре?;-)
Във моят фентъзи свят демоните са нематериални същества, въплъщение на чистия интелект - тоест нещо доста подобно на ИИ. Един от най-могъщите, съществували някога - Агатон, "едно време" започнал масирана война за завладяване на света (съвсем в Толкинов стил

). Но не защото бил лош - просто разглеждал хората като abstract entities, и войната всъщност за него била игра. (Играта и любопитството (според мен) са сред малкото неща, които биха мотивирали едно подобно същество.) Според легендата, илюзиите на въпросния демон били прекратени от магьосник, който го въплътил в човешко тяло, и демонът разбрал на какви страдания подлага хората.
а мисълта ми е, ако разчитаме на няколко ограничения, реализирани от неособен кадърни програмисти (ма сега да не се засегне някой, дето следва информатика

) пиши ни бегали, нямаме шанс срещу някой ИИ
Аз мисля обратното - точно на човешката некадърност трябва да разчитаме. В края на крайщата, всичко, сътворено от човек, може да бъде съсипано от човек, това хакерите и другите хора от моята черга добре го знаят

В "Октагон",не-помня-от-кого-беше, самообразувалият се ИИ беше разгромен защото двама от програмистите правили системата бяха включили backdoor, т.е. задна вратичка

, която прецакваше всичко.