Гледано напоследък, част V

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Feb 11, 2015 4:38 am

А, могат. Ако имат фантастичен елемент. Посочи ми въпросния тук.
And you can't dance with a devil on your back...

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Wed Feb 11, 2015 5:22 am

Roland wrote:А, могат. Ако имат фантастичен елемент. Посочи ми въпросния тук.
В случая просто използваш българския превод на думата, прилагайки го към английския й оригинал. Еми не става така.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Feb 11, 2015 5:25 am

A?

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Wed Feb 11, 2015 5:31 am

Фантастика -> фантастичен елемент.
Science Fiction -> научен елемент.

Никъде не съм виждал "фантастичен елемент" да влиза в каквато и да е дефиниция на "science fiction". Всъщност ако напишеш "fantastic fiction" в Wikipedia, те препраща директно към Fantasy. Защо в българския наричаме "научната фикция" "научна фантастика" винаги е било мистерия за мен.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Feb 11, 2015 5:40 am

Квото каза благоверния. Не е нужно да има пю-пю лейзър биймс и извънземни, за да бъде нещо класифицирано като сай-фай. И като гледам навсякъде са го описали като сай-фай, та аз и Сашко определено не сме сами в мнението си.

Фантастичният елемент във филма (и един от фантастичните елементи в анимето Планейтес) е синдромът на Кеслер, който в реалния живот не е стигнал до мащабите, показани във филма. Може да считаме, че филмът се развива в едно близко бъдеще, където са се натрупали достатъчно боклуци в орбита, че да породят истински Синдром на Кеслер.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Feb 11, 2015 6:08 am

Заклевам ви се в гроба на Ванга, че няма абсолютно никаква разлика между английския термин "science fiction" и българския "фантастика". ПОВЕЧЕТО произведения в жанра нямат научен елемент, примерно Юпитер (за да сме съвременни) или Her.

Виж, това на Амелията за синдрома на Кеслер доста повече се класира. Но единствената причина тоя филм даго бутат за фантастика по разните сайтове е че нуублята тва им е първата мисъл понеже Космос, и е лесно.

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Feb 11, 2015 8:37 am

А, мерудия ли сипваме тука, що не казахте ве!

Кхъм, понеже тая тема е за офтопици очевидно, та да си кажа и аз: фантастиката ми носи най-голям кеф, когато авторът, в който и да е медиум, взима предвид разликите между настоящата наука и технологии и неговите си - и използва тия разлики с художествен ефект, не просто в plot-а, както пише в определението на Сашо, а и тематично, и в уърлдбилдинга.

Ся, изпуснах влака за тоя филм на кино, не съм го гледал и на комп, за да не усещам укоризнения поглед на Ицо откъм гърба си през цялото време (:Р), но глобално сякаш описаното в горния абзац го няма. Разликите между настоящата наука/технологии и ония от филма може да са по-фини обаче - примерно в това как изобщо работи целият spacewalking, - но за целта трябва да го гледам, естествено.

Тъй или иначе, бих казал, че режисьор като Куарон би могъл да постигне подобна на този филм "фантастичност", ако примерно заснеме гонка на маймуна и ягуар в амазонската джунга, през погледа на някое от тия животни. Или изкачване на непристъпен осемхилядник. Иначе казано, "екзотичен сетинг" + "невероятна камера" ми се струва основната формула тук, нежели нещо по-научнофантастично наистина.
НО ще гледам и ще си кажа пак!

In other news, Ицо, много добър преглед на Юпитера! Да те цаним да попишеш за ШД? :mrgreen: (Впрочем, Чанинг ПП Татум има и доста готини актьорски попадения, когато има кой да го заснеме и да се възползва от физическото му присъствие. В Magic Mike и Foxcatcher примерно.)

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Feb 11, 2015 9:24 am

А пък на мен най-голямо удоволствие ми носи научната фантастика, в която разликите между настоящата наука и технологии и тея на автора са или малки, или добре обосновани и почиващи на някакъв реализъм. Сиреч, освен художествен ефект и литературност е вкарана и аналитична мисъл и научност. Ако седнат и ми разгледат някакви интересни социални проблеми в така създадения сетинг, пък вече хептен ми става кеф. Затова и се кефя безмерно на неща като Планетес, Гост ин дъ Шел, Деус Екс и прочее.

Гравитация ми предложи доста от това, което ми е нужно, за да класифицирам нещо като сай-фай а не фай-фай, въпреки че главната героиня подскачаше от сателит на сателит, като че ли въпросните са наплякани на всеки дециметър. Както и да е, научните и научнофантастичните елементи във филма имат второстепенно значение, щото емфазисът е върху други неща. Но не е като да ги няма съвсем.

Oui. Je suis garbage.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Feb 11, 2015 9:34 am

Пък аз предпочитам Ема Стоун. Тя прилича на Мила Кунис, само че не е направена от пластмаса.

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Feb 11, 2015 9:37 am

Яка е, но е леко извънземна.

п.п. деградацията, която внасям в тая тема, е толкова красива :cry:
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Feb 11, 2015 11:03 am

А аз гледах Ани... :D Съзнавам, че това не допринася за дискусията, но не можах да се въздържа.

Иначе ако Интерстелар е сървайвал, Аватар е екологичен филм и т.н., много малко фантастични ще останат...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Feb 11, 2015 11:08 am

Емо, Гравитацията работи най-добре на голям екран, защото само така усещаш в най-пълната възможна за зрител мяра какво е да си астронавт, откъснал се от станцията си, който се рее безпосочно в космическия мрак и отчаяно се опитва да се добере до някоя друга станция преди да му е свършил кислородът. Сам в космическата пустош, а под теб Земята, така близка и така далечна. На малък екран не виждам как би могло да се получи такова въздействие, ама щом си го изтървал на голям, пробвай го на компа, поне да видиш историята, хубава е.

Жоре, много неща ти се виждат безумни донякъде и поради твърде малкото отделено време да бъдат адекватно поднесени и аргументирани в рамките на вътрешните правила на филма. Иначе за Еди Редмейн съгласен, можеше да се поъпгрейдне за всичките тия хилядолетия.

Адашке и Сашо, в Планетес има елементи като живот на Луната, човешка експедиция до Юпитер и прочие изпълнения, които не са постигнати към днешна дата и затова е сай-фай. Иначе са обърнали впечатляващо внимание на научната достоверност как животът в космоса въздейства на организма, как се движат корабите, как работят станциите и т.н., което ме кефи безмерно. Но в крайна сметка показва несъществуващо днес технологично ниво, което евентуално може да постигнем, но към днешна дата това си остава прогностика.

В Гравитация няма нищо несъществуващо, технологичното ниво си е точно настоящето. Е, има някои натаманявания на орбити на космически станции и нечовешки точен мерник с пожарогасител, но това е художествен ефект с цел нагнетяване на напрежението. Това и на Земята може да се направи и си се прави в сума ти приключенски филми, екшъни и трилъри, сървайвал или не. :wink:

Адски съгласен за Ема Стоун, тя поне умее убедително да изразява набор от емоции.

Морве, Интерстелар (като Планетес) показва неща, които не са постигнати технологично днес и прави научни хипотези за червейни дупки и черни дупки, които се прилагат във фабулата като факти. Иначе има и други елементи към етикета "сай-фай", да.
Аватар пък направо се развива на друга планета, до която човечеството е стигнало с космически кораби, плюс това също развива несъществуващи днес технологии. Иначе да, той е и екологичен филм, при това доста добър в това отношение за мен.

Дреме ми какво наричали из нета сай-фай и какво - не, самият Куарон в пуснатия от Сашо цитат много добре описва това объркване на понятията и смисловите съдържания. То за много хора и новият Батълстар Галактика е сай-фай, а за мен след втори-трети сезон не е, особено предвид финала му.
Spoiler: show
Космическо фентъзи с религиозни мотиви (като Стар Уорс) с най-буквалното възможно прилагане на похвата deus ex machina.

Мартикс, добра добавка в последния ти спойлър с поредните недоразвити линии, поредният загатнат потенциал, ама то целият филм е съставен от такива - твърде много неща накуп, вместо по-малко и по-добре развити.

Иначе на мен след Юпитера почти ми се догледа пак Матрицата. Почти. Даже не само първата, а направо цялата трилогия. :mrgreen:

Вместо това обаче си припомних първия Ейбрамсов Стар Трек и отново се размазах. Строго погледнато не е стартреков, защото не ебава научната част, но работи прекрасно като приключенски филм в космоса, както правилно отбелязва Redlettermedia. И сега в главата ми цикли основната музикална тема, ама нищо против, блага е. :D
https://www.youtube.com/watch?v=EO1FZEUbZJE
(особено мотивът от 0:37 е стопроцентов екстаз)
Last edited by passer-by on Wed Feb 11, 2015 1:07 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Jen
Paragon

Post by Jen » Wed Feb 11, 2015 11:53 am

Amelia wrote:Пък аз предпочитам Ема Стоун. Тя прилича на Мила Кунис, само че не е направена от пластмаса.

Ето тази девойка, съставена само от очи, е епитомът на човешкото съвършенство. Гледайте как я е снимал Уди Алън в последния си глупав готин филм, за да разберете защо. А с Мила Кунис са като вица за северния елен, то пък бива толкоз нищо общо да няма! Най-малкото едната е органична дори когато филмът изисква от нея да не е, другата е неубедителна дори в безкрайно неубедителния сам по себе си сетинг на филма - в случая уашовския, но важи и за всеки друг неин.

На мен Юпитер ми хареса. Шарен, кичозен, весел, красив спейс адвенчър със силен осемдесетарски наивен вайб, what's not to like. Само Мила много слабо звено. Същ Guardians of the Galaxy, ама малко по-трудно забравим.
If I never meet you in this life, let me feel the lack.

Litz
Ascendent

Post by Litz » Wed Feb 11, 2015 12:11 pm

Явно не съм сама в мнението си, че Ема Стоун е най-прекрасното човешко същество , която си остава супер недооценена от критици и гилдии бтв. Не може онова лигавото, което е най-експресивно когато говори за чипс и плюскане да го обявяваш за втората Мерил Стрийп, а така да игнорираш Ема. Мила Кунис мире много овцеподобно създание с яко тяло.

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Feb 11, 2015 12:42 pm

Сега, разбирам, че Чанинг Татум притежава пластичността на пън
Гледал ли си Magic Mike?