За TerraFormars цензурата:
- Spoiler: show

Апорпо, мен по изключение ме кефят много песничките от OP/ED
Sanzoku no Musume Ronja ep. 1-2:
3D CGI керъктър дизайнът е отвратителен, както се виждаше и от трейлърите.
Но мисля че и с по-красив 2D дизайн, заради историята и мудния начин по който се развива пак анимето не би се харесала на зрителите. Особено на основната таргет аудитория - хлапетата. Те едва ли биха могли да си задържат вниманието достатъчно дълго, че да разберат за какво става дума.
В анимацията и дизайна забелязвам известни заемки от ТВ сериите на How to Train Your Dragon, та значи авторите поне следят какви ги върши конкуренцията.
Оризовата каша - тя ме шашна. Не съм специалист по средновековието или пък педиатър, може да съм в голяма грешка, но от къде в дън горите Тилилейски на Швеция ще има толкова ориз (дори специално да са го крали от някой търговец), че да служи за всекидневна детска храна, а и като го дадоха на хлапето не ми изглеждаше достатъчно пюреабразна.
Въобще оризът става ли за хранене на току що проходили бебета?
Може и да греша в любителските си диетноложки разсъждения, но сцената ми звучи, като нещо по-характерно за азиатско средновековно селско стопанство.
Сюжетът клони към SOL и в конкретния случай е доста муден и не буди любопитството ми.
Героите са общо взето симпатични, но бащата ми лази по нервите със своите закъснели, но свръх експресивни реакции. Да имаш дете е голяма работа ама той пичът на всичко си реагира така.
Това което ми хареса без никакви забележки са фоновете: планините, горите, проломът, замъкът и пр. красоти.
Музиката на някои места е приятно средновековна, но на други го докарва, като духов оркестър за сватби (и погребения). Губи се старинното излъчване с такова от времето на индустриалната революция. Е, може би на японците, които не са свикнали с подобни инструменти и с подобна музика да им е "автентично".
В крайна сметка, има нещичко интересно в това заглавие, но не може да ме задържи на борда си.
Ако питат мен и на децата тези два първи епизода ще са скучни. Може би нататък, като покажат повече от личните преживявания на Роня, да стана по-любопитно.
Това което видяхме тук е, колко време и отне само да излезе от замъка и как сякаш никога не го е напускала. (А това е нелогично. Няма начин да не е излизала придружена на някой възрастен.)