Е, айде де, знаеш че не това имах предвид под bloodless.

Използвах го като противоположното на разпространената дума visceral в ревюта, щото за мен Pacific Rim и Guardians of the Galaxy имаха много по - visceral, забавен екшън с повече уау-фактор отколкото Батманите или Инсепшън, пък са със същото количество кръв.
Абсолютно, но не смяташ ли, че ако същият тип екшън го имаше в Батмана или Инсепшън, филмът щеше да стане по-несериозен? Дали щеше да е по-добре да има такъв екшън и в Инсепшън примерно? Или щеше ли да върви Батман да скочи с мотора от някой мост и зад него всичко да гърми? Според мен не, вероятно и според Нолан не. Все пак идеята на Батмана и на Инсепшън не се върти около екшън и шеги, докато точно това са Пазителите и Пасифика - някой се бие, нещо гръмва, някой изтърсва смешен oneliner. Казвам го това в смисъл, че липсата на смешни или BOOM моменти във филмите на Нолан според мен не е грешка.
А Инсепшън и Пасифик Рим са съвсем различни като поджанр, но не мисля че не може да се направи сравнение като цялостен подход към екшън сцените, като се абстрахираме че в единия имаме огромни роботи, а в другия - хора които се стрелят.
В такъв случай, ако се абстрахираме и от бюджета, според мен Инсепшъна беше добре(освен стрелянето с гранатомета, но то си беше шега...), а Батмана куцаше. Като цяло съм съгласен, че екшънът не е от силните страни на Нолан, но не бих казал, че е и особено слаб.
За влака да допълня - идеята не беше визуален майндблоу според мен, а по-скоро да покаже какво може да се случи в съня, ако не го контролираш.
Всъщност ти ме накара да се замисля и май по - скоро проблема ми е че когато екшъна ти е със огнестрелни оръжия, ако е с по - нисък age rating всичко зависи от експлозиите, които трябва да служат като заместител за кръвта или "силата" на ударите във ръкопашен бой.
И според мен е така, което води и до следващите ти думи:
Може би за това голяма част от съвременното екшън кино е толкова зле, комбинация от еднообразни похвати и нисък age rating, в старите филми със бат Арни, Сталоун и други има добре омешан ръкопашен бой И престрелки, со се всички "реалистични" резултати от това.
На мен ми е писнало вече да гледам как всичко гърми, затова ако Нолан беше наблъскал Инсепшън и Батман с ефекти, щяха да станат според мен по-лоши филми. Батмана щеше да стане като Капитан Америка, и това не е похвала, а Инсепшъна щеше да е версия на Непобедимите. Не мерси. Точно това, че целият филм се върти около идеята, а не около екшъна, ги прави далеч по-добри филми.
Не знам дали ти беше споменал за надигналия се бунт срещу драматичните филми на Нолан и Снайдер за супергерои, които са твърде сериозни и затова Марвел правят по-лековати. Според мен не е така. Марвел първо не могат и второ абсолютно не желаят да правят сериозен филм. Всъщност не желаят, защото не могат. Първият Капитан се опита да засегне по-смислена тема и се провали колосално. Зимният войник си беше най-обикновен екшън и се справи далеч по-добре в бокс офиса. Аз лично предпочитам да виждам сериозни филми за супергерои, защото кино(и не само)индустрията вече постоянно ни предлага едно и също, опаковано по различен начин.
А за заемките в изкуството имам един любим цитат от Cloud Atlas, на Тимъти Кевъндиш сегмента... който в момента не мога да намеря.

Беше нещо от типа "няма значение дали някой критик се прави на важен и казва че сме виждали подобна история сто пъти, важното не е "какво", а "как"".
Така е, но всяко нещо си има граници. Всяка година излиза по един нов Здрач или някаква концепция на Хари Потър. Това си е чисто плагиатство, което не предлага нищо ново, само смуче пари от средностатистическия американец(да си го кажем направо, ние в Европа не им правим парите). Това е една от причините да се навъдят 6-7 Fast and Furious и т.н.
Много дълъг пост излезе, извинявай.
Self control... The only way to survive in this world dominated by idiots!