Future Boy Conan (Mirai Shounen Conan)

Банди върлуващи отакута... окапита... опосуми... така де, вашето next door аниме кътче
Post Reply
passer-by
Elder God

Future Boy Conan (Mirai Shounen Conan)

Post by passer-by » Thu Jul 24, 2014 4:42 pm

Понеже знам, че редица люде тук се кефят на тоя сериал, а той си няма отделна тема (като Планетес и Бибопа преди да ги направя преди време, тъй като корифеите имат някои заглавия за подразбиращо се гениални от време оно и не виждат нужда да изтъкват очевидна вселенска истина в специална тема), а пък за някои хора може да е от полза, поради което - ТЕМА.

Опънинг:
http://www.youtube.com/watch?v=Xi_AJ-VppmE

Клипче:
http://www.youtube.com/watch?v=ljP2yJKeTP8

Картинки (в спойлър таг само заради обема):
Spoiler: show
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

http://myanimelist.net/anime/302/Mirai_Shounen_Conan

Кратката версия (от тема "Недооценени шедьоври"):
Amelia wrote:Future Boy Conan - първото еко-аниме на дядо Миязаки. Сичко след него рециклира ли рециклира едни и същи идеи.
viewtopic.php?p=118290&highlight=future ... nan#118290

По-дългата:
Като го почнах, зарибен от цитираното изречение, си дадох сметка, че съм го гледал като хлапе (преди около 35 години) и почти нищо не помня освен физиономиите на някои персонажи и онова с акулата в първи епизод.

Та го подпочнах системно и кефът расте в геометрична прогресия с всеки следващ епизод, а съм едва в края на третия в момента, когато Джимси издуха цигарения дим през носа си и погледна към зрителя с такова изкристализирало блаженство, че за пореден път се изсмях с глас (което рядко ми се случва дори с комични заглавия, а тук е по няколко пъти на епизод).

Има си сериозна тематика, социална и екологична, не е само аху-иху.

Персонажите начело с Конан ме вкарват в режим "размазвациус гранде" с израженията и звуците си (надприказването между Конан и Джимси като се запознаха, последвано от лекоатлетическата надпревара е ярък пример).
Хуморът е простичък и убийствено ефикасен.

Тоя сериал пробужда детското в мен по един адски правилен начин.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Jul 27, 2014 5:15 pm

Минах десети епизод, историята става все по-качествена с нарастването на наблюденията от социално и екологично естество, хуморът е по-малко (главно поради намаленото екранно време на Джимси), но си го има, а и трогателни сцени не липсват, та удоволствието се запазва. :D

Капитан Дайс какъв латентен педофил се оказа. :mrgreen:

Абе зряло заглавие под детската премяна, ако се правеше в наше време щяха да липсват не едно и две неща.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sun Jul 27, 2014 9:48 pm

Би трябвало и Наусика-та да ти хареса значи :roll: Мене анимацията ми е малко отвъд ретрото и детството ама си е доста добро заглавие.
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Jul 27, 2014 9:52 pm

В Наусика не знам да има рутещо комбо като Конан/Джимси, заедно и поотделно, тук се кефя до голяма степен благодарение на тях плюс съпътстващите зли кретени начело с капитан Дайс, ако и социално-екологичната тематика да е кадърно поднесена и да има трогателни моменти покрай Лана. :wink:

За анимацията на Наусика не знам, ама тая на Конана ми е парфе за разните изражения и движения в комбинация с подходящи звуци. :mrgreen:

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Aug 01, 2014 7:01 am

Изгледах го. Изключително трогателна и простодушна история - животът и хората, видяни през детски очи, и с доброто, и с лошото.

Прекрасно изживяване. Пак ще го гледам.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Mon Aug 04, 2014 10:31 pm

FBC е най-доброто творение на Миязаки. Както бях чел в едно интервю с Мамору Оши - след това кариерата на Миязаки е тръгнала надолу :lol:

Между другото един от най-известните филми на големия творец - Laputa: Castle in the Sky - е просто FBC за бедни.