Бе оказа се, че има твърде много човешки пръст в цялата тая работа. Стана ми интересно да проверя как става, щото наистина изглежда твърде изумително, за да е наистина. Да нарисуваш такава картинка изисква висша нервна дейност, на която дори човекоподобните (и доста човеци) не са способни. Та, порових из нета и установих, че тренера на слона им дърпа ушите, за да ги накара да рисуват линиите по определен начин и всеки слон рисува една и съща картина всеки път, щото само за това е трениран. Т.е. тея рисунки не са реална артистична изява (и продукт на мозъчна дейност, която позволява такава артистичност). Но пък си остават зашеметяващи. Това да тренираш едно животно да прави нещо толкова сложно, а и изумителната артикулация на хобота си изискват яко интелект от страна на слона. Като го гледах как рисува линиите и как стриктно минава по два пъти по някоя линия, направо ми падна ченето - аз не я постигам тая прецизност с ръцете си, а те го правят с хобот...
Ето една статия по въпроса:
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... truth.html
Верно ще е интересно да се види дали ако ги оставиш на самотек ще почнат да рисуват нещо.