Не знам някой в България дали се вълнува от това, вие си имате достатъчно политически проблеми в момента. Последната година из няколко големи руски града беше приет т.нар. "гей пропаганда" закон, който забранява въпросната на публични места, с цел - естествено - морала на децата (винаги е за децата цялата работа). Законът обаче е толкова мъгляво и общо написан, че освен очевидни неща като Прайдове и демонстрации, на практика можеш да бъдеш арестуван за прегръдка и целувка. E, преди месец и нещо Путин реши да не остава назад, и подписа закона, така че нещото сега е национално. Което естествено е институционализирана хомофобия, която дава зелена светлина на извращения като атаките срещу прайда или нео-нацистите, които примамват тийнейджъри в дейтинг сайтове и после ги унижават публично (линк, но предупреждавам, че не е приятно за четене, а видеото дори без да знам руски, е супер тежно за гледане...) и прочее, и прочее извращения, които полицията не само не се опитва да спре, но и често се включва.
В добавка към малтретирането на собствените си граждани, Путин подписа и друг закон, който забранява осиновяване на деца от гей двойки, независимо от коя част на света (на американци отдавна не е позволено да осиновяват руски деца). Междувременно "гей пропаганда" законът таргетва и туристи. Трима холандци бяха арестувани (по неясни причини) и май още са в затвора. Тук в Америка са почнали да бойкотират руската водка, което - предвид че гей баровете са сред най-големите консуматори на алкохол във всеки голям град - всъщност е бая тежък удар. Не съм сигурен, че подкрепям изцяло, но аз пия Абсолют така или иначе, та не трябва да се терзая много.
Само че на тоя фон идват Олимпийските игри в Сочи през 2014. Вече все повече и повече атлети кам аутват, да не говорим, че ЛГБТ-зрителите ще са десетки хиляди. И се постави въпросът какво правим, когато всичките тия хора дойдат в Русия? Почнаха се приказки за бойкот, но това не е лесна работа, нито има достатъчно време да се подготви нова локация. Междувременно Олимпийският Комитет (или както е там на бг) пусна изявление, че получили "уверения от най-висша инстанция", че законът нямало да засегне атлетите и гостите. Което за мен поне е небивало лицемерие предвид теоретичната идея на Игрите, които "събират хората заедно" и т.н. Един вид "не ни боли за това брутално потъпкване на човешки права, стига да не ни засегне лично". Само че днес един от спонсорите на закона обяви, че правителството не можело да съспендва закони по тоя начин и че ако законът е там, то той ще важи за всички. Което в известен план е за добро, защото ще принуди Олимпийския Комитет и държавите, от които идват спортистите, да направи нещо по въпроса. Естествено вече има петиция за бойкотиране на Игрите, но не вярвам това да постигне особен успех.
Та така. Не, че очаквам някакво съществено обсъждане, просто това се случва близо до България и рекох да споделя.