A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Tue May 14, 2013 10:45 am

Емо, моля те. Нека обобщим реално какво стана: Симеон изсипа двайсет реда неща, които всички знаем и които очевидно не са ни били достатъчни. Нека не подменяме дискурса, защото въпросът не беше каква е символиката на сцената и на актьорската игра, а доколко въздействащи са резултатите от въпросната. Отговорът е: никак, или за да бъдем политкоректни - "зависи от реципиента".

Както Симеон си каза какво му е харесало: сценографията и динамиката в изпълненията на актьорите, така и ние си казахме какво не ни е - много слаб диалог, никаква епика (съответно излъгани очаквания => разочарование) и за мен лично грандиозна неангажираност от страна на Тивин. Сътълнесът е минал в недостатъчност. Разликата в нивата трябваше да е много по-голяма.

Не е нужно да е повече от един ред, тъй като гистът си е точно толкова.
Last edited by Moridin on Tue May 14, 2013 10:49 am, edited 1 time in total.
This is it. Ground zero.

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Tue May 14, 2013 10:47 am

Добре, хайде тогава да пробваме едно четене с разбиране, точно като в детската. И не съм Ицо, мен не можеш да ме изнервиш с псевдо-заяжданията на личностна основа, поне не и докато имам време да пиша :wink:

В седми епизод не ми харесаха следните неща:

- голямото количество сцени, в които практически сюжетът не се помръдва и със сантиметър напред, героите не се развиват по никакъв начин и на всичкото отгоре ни се добавят диалози с относително скучни теми, които тенк год липсват в книгите (Оша е най-яркият пример)
- кулминационната сцена, която всъщност беше ужасно анти-климактична въпреки, че май не искаха да мислим така (с мечката енд стъф)
- цялостната скука и приспивност на цялата серия
- Мартин е искал да дообогатя неща, за които не е имал място в книгите - за съжаление далеч не успешно
- ненужния любовен "триъгълник" между Джон, Орел и Игрит....втф изобщо

В седми епизод ми хареса:

+ мелодията на Дъждовете на надписите
+ играта на Игрит.


Хепи нау?

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Tue May 14, 2013 10:49 am

Жоро, как решаваш, че нямат никакво значение? Или развитието на неща като движение на актьори спрямо обстановката и гледни точки върху нея няма и не може да има естетически ефект? Ако може да бъдем политкоректни, може ли същевременно да не бъдем и снизходителни?

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Tue May 14, 2013 10:50 am

Moridin wrote:Емо, моля те. Нека обобщим реално какво стана: Симеон изсипа двайсет реда неща, които всички знаем и нямат никакво значение. Нека не подменяме дискурса, защото въпросът не беше каква е символиката на сцената и на актьорската игра, а доколко въздействащи са резултатите от въпросната. Отговорът е: никак, или за да бъдем политкоректни - "зависи от реципиента".
Ми явно не всички знаят, щот на Никола му се видяла "тотално рандъм", а на теб епизодът ти е едва над 0/10, демек ВСИЧКО в него е грешно, неправилно и зле направено. Само в тая сцена е изсипано достатъчно вниамние, за да си е за мен седмичка одма.

И дай да не сме толкова кардинални с "нямат никакво значение". Финалът на Sopranos е монументален 90% на базата само на сценография. Не всичко в киното и телевизията са култови надприказванки, така както не всичко във фентъзито са епични древни цивилизации.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Tue May 14, 2013 10:51 am

Решавам, че нямат значение, защото не са допринесли (при все че са ми тотално осъзнати) за по-позитивно възприемане на сцената. Когато нещо не промени крайният резултат, за него обикновено се казва, че "няма значение".

Няма как да не сме снизходителни, когато със снизходителен тон ни се сипват разни очевидности, които следва да ни "отворят очите" явно.


(бтв едитнах по-горе...)
This is it. Ground zero.

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Tue May 14, 2013 11:03 am

Аз предлагам да изместим дискусията към доста по-приятната тема, че всъщност ни предстоят доста взривяваши серии оттук насетне. Май в крайна сметка сватбата ще е в следващата, а не в 9та? Поне вчера така изглеждаше.

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5774
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Post by Ghibli » Tue May 14, 2013 11:34 am

За какво спорите и аз не знам, я по едно хапче от сушени жаби на всеки.
Moridin wrote:Орел сваля Игрит - whut?! Само някой да е посмял да каже, че развивало персонажите в тая линия.
Това много развива персонажите в тази линия :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Изпроси си го. Но това ми е мнението наистина, не го пиша само за гаврата.

Че разбираме различни неща под "развитие на персонажите" е ясно. Например сцената с Тайуин и Джофри развива много персонажа на Джофри, освен че е доста добре поставена (тук съм съгласна с Роланд донякъде, с разликата, че Тайуин оунва от самото начало, никакво положение на слуга няма, ако се загледаш внимателно). Та, Джофри

спойлер от трета книга
Spoiler: show
въпреки че скоро ще си замине
се опитват да го развият не само като някакво хлапенце със склонност към насилие, но и като младеж, който въпреки многото си недостатъци и обективни пречки се опитва да влезе в ролята на истински крал. Все още не му се получава, но си личи как се стреми натам. С помощта на Марджъри би изкласил до едно доста прилично ниво.

Разговорът между Мелисандра и Гендри на кораба ми беше едно от по-яките неща в епизода, харесаха ми и репликите (на това му се казва да те подготвят постепенно за нещо :mrgreen: ), и актьорската игра.

Също ми харесаха и сцените с Джейми и Бриен, тези двамата са идеални просто.

Цялостно епизодът беше по-слаб главно защото някои моменти бяха наистина излишно разтеглени, примерно аз не държа да гледам голи задници и не бих усетила особена загуба ако се отреже половината от сцената с Талиса и Роб.

спойлер от трета книга
Spoiler: show
Напоследък на сцените с Роб само въздъхвам "Ех, Робе, Робе", жал ми е за него.
Сцената с Денерис освен че беше скучна, въобще не се вписваше в ритъма на епизода и можеше да я спестят за някой следващ, така поне щеше да има развитие на събитията в нейната линия (преговори -> атака), а тук видяхме един разговор с предизвестен край и едно лицево изражение досущ като на Церсей от първи сезон.

А от сцените с мъченията на Теон ми се обръща стомахът, мразя да гледам такива неща.

Между другото, намирам една доста интересна разлика в начина, по който е представена Аря в сериала и в книгите (или може би в начина, по който аз я възприемам). В книгите я помня като много куул, докато в сериала, особено в последните няколко епизода, изглежда като инатливо емо детенце. Как каза "моят бог е смъртта", само черната очна линия и падналият бретон й липсваха.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Tue May 14, 2013 11:40 am

Напротив, точно Аря беше доста по-зряла и куул в предните епизоди и поведението и в този и в предния беше адски инкосистентно (в по-предния да кажем, че рейджна)

И между другото СЕРИОЗНО за Орел. МОЛЯ ТЕ!!!

За Джофри също тотално грешиш и наистина в тон с разговора ми с Емо ми се ще да положа усилията да ти кажа защо, но понеже знам, че няма да се съгласим, скипвам :) все пак енергията ми е ограничен ресурс!

Скипването на голи задници за сметка на любовни триъгълници между другото е откровено престъпление срещу човечеството. Just saying.
This is it. Ground zero.

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5774
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Post by Ghibli » Tue May 14, 2013 11:47 am

Бих ти отговорила сериозно за Орел, ако не беше написал току-що, че не искаш да си хабиш енергията да си говориш с мен.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
Random
Ascendent
Posts: 4060
Joined: Thu Feb 05, 2004 12:18 am
Location: electromagnetic steamboat

Post by Random » Tue May 14, 2013 11:57 am

Аз пък мисля да му дам оценка в множеството на имагинерните числа :mrgreen: Честно, много е зле тоя спор, дето го водите. Ако аргументите са ви "не ми хареса, нямаше епика и прочие", хубаво, ама си останете с това.

Епизодът определено беше доста по-слаб от предишните в тоя сезон, но не мисля, че беше чак толкова слаб. Не може всяка сцена с всеки герой да е омг епиката, не гледаме аниме. За протокола - на мен сцената с Тивин и Джофри ми хареса, смятам, че съвсем умишлено беше изцедена от епика.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Tue May 14, 2013 1:47 pm

Ghibli wrote:Бих ти отговорила сериозно за Орел, ако не беше написал току-що, че не искаш да си хабиш енергията да си говориш с мен.
Е не бих казал, просто дискусията и изходът й за Джофри конкретно е предвидим :)
This is it. Ground zero.

User avatar
Claymore
Ascendent
Posts: 4957
Joined: Sat Sep 12, 2009 9:55 pm

Post by Claymore » Tue May 14, 2013 2:12 pm

Random wrote: Не може всяка сцена с всеки герой да е омг епиката, не гледаме аниме.
QFT :mrgreen:
И на мен ми беше доста meh епизодът, но силно ме издразни как Аря избяга просто ей така и на 20 метра от пещерата Хрътката я хваща. Човек би си помислил че след като за малко не пукна, няма да се върне при Беирк, но не. В книгата поне я намираше Аря след няколко дни или нещо от сорта. Т'ва със Орел е изсмукано от фалангите на пръстите на краката на Мартин и хич не се получи, сцената с Рамзи и Теон а пореден път беше брутална, Iwan Rheon просто кърти. Сцената с Тивин беше страхотна преди да почнат да говорят, Джофри просто беше неубедителен в страхът си от Тивин. За пръв път май виждам добра игра от страна на актьорът на Джон, а Игрит е супер сладка като излъчване. Бран за пореден път е meh, но поне най - накрая май ще се
Spoiler: show
разделят
с Оша.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

annorion
E'lir
Posts: 177
Joined: Sun Sep 03, 2006 10:23 pm

Post by annorion » Tue May 14, 2013 2:49 pm

Аз пък съм доволен от епизода.

Да, не беше един от най-култовите епизоди от сериите, но си е на и дори над средното ниво. Аз лично помня епизоди във втори сезон, които ми бяха откровено meh и поне на мен този епизод ми беше далеч по интересен от болшинството епизоди от сезон две.

Ако трябва да бъде по-конкретен за неща и моменти, които са ми харесали...

Сцената между Орел и Джон е доста добра. Както и тази между Орел и Игрит, защото СПОЙЛЕР от 5-та книга
Spoiler: show
Аз лично бях позабравил образа на Орел в книгите, даже не помня дали имаше диалози с него да речем в книгите преди 5-та, а в 5-та книга специално ми направи лошо впечатление с единствената си сцена там и ми беше антипатичен и в сериала, заради тази сцена
, та тази сцена в сериала ме накара малко да ми пука за него, не много, но достатъчно, за да не ми е антипатичен най-малкото. И изражението на Игрит когато я попита дали е влюбена в Джон - висш пилотаж в акъорската игра, поне според мен.

Сцените с Теон към момента са ми едни от най-безинтересните в сериала, разбрахме че го мъчат, чак толкова детайли не са ни нужни.

Джайм и Бриен си бяха гениални as usual. Но аз съм си и леко пристрастен към Джайм( пак спойлер от книги 3 и нататък)
Spoiler: show
Честно казано на мен той ми стана един от любимите герои с действията си след като спря да бъде 'най-добрия мечемайстор' в книгите
Сцената между Роб и жена му ми харесаха много, най-вече заради голото й дупе. Поне за мен момичето е много красиво и в лице и в тяло, и си е истинска наслада, че са я изтипосали там да й се порадваме.

Цялата сцена между Тивин и Джофри за мен вдига оценката на епизода с поне една две единици по десетобалната схема, защото сцената е заснета брилянтно, актъорската игра също е на много високо ниво, поне тази на Тивин през цялото време, а Джофри започна да е убедителен след като Тирин се качи при него, но до края на сцената игра прекрасно. Епиката, която и аз очаквах в началото на сцената, липсваше. И макар след като сцената свърши да ми беше някак странно, в същото време се чувстваше и правилно. Когато дядо ви е възпитавал някой от вас едва ли е използвал епични реплики и 'the most awesome lines ever'. Не, сцената си е на нормален разговор между дядо и внук, когато дядото е най-влиятелния човек в света, а внук се мисли за такъв. Тук говорим за реализъм, който в доста от сцените липсва и не мога да разбера защо някои хора не оценяват реализма като нещо необходимо в сериала. Не може всеки диалог в сериала да е епичен, не би било нормално някак, не би звучало правилно. Така че за мен тази сцена е страхотна и е много, много сполучлива.

Спонемах ли, че за мен игрит като цяло е една от най-убедителните в ролята си? Момичето просто играе невероятно и прави впечатление колко добре контролира езика на тялото си, изражението на лицето си - действията й и начина по който играе, произнася репликите си и т.н. поне за мен са много консистентни през цялото време и на много високо ниво също така. Бих я сложил редом до Чарлс Данс, Питър Динклидж и актъора играещ Джайм по майсторство и постоянство на игра. Невероятни актъори са и четиримата.

Представянето на Денерис също беше ОК откъм актъорска игра и сцената като цяло ми хареса, разведри малко обстановката в епизода и го направи по-шарен.

Честно казано на епизода мога спокойно да му дам 7/10. 6/10 му е прекалено малко някак си, докато 8/10 ще му е в повече, така че ще да е средата между тях. :)

ЕДИТ: Така и така едитвам поста - щях да забравя нещо важно. Диалога между Тирион и Брон ми хареса. Типичен диалог между двама приятели, не мога да разбера защо остава толкова недооценен. Както и диалога между Тирион и Шае.

Общо взето за мен този епизод нямаше слаби сцени, като изключим тази на Оша, която наистина си беше... however - моментите в този епизод бяха добре подбрани, малко поуспокоиха темпото, поразвиха доста от персонажите, макар и да не развиха сюжета, но сложиха основите на бъдещи действия и развръзки, което е наистина ценното в тях. И освен това показаха, че подбора на актъори в сериала е наистина страхотен.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Tue May 14, 2013 3:44 pm

Между другото, Орел във филма няма почти нищо общо с онзи в книгата.
Spoiler: show
Не знам за какво си мислиш в пета, тъй като оригиналният Орел умира доста по-рано, а този от сериала е микс между него и Варамир Sixskins.
Last edited by Moridin on Tue May 14, 2013 5:14 pm, edited 1 time in total.
This is it. Ground zero.

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5774
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Post by Ghibli » Tue May 14, 2013 3:44 pm

Хахаха, на един чужд форум някакъв бълва змии и гущери за сценария на епизода:
Епизодът може да не се гледа, сценаристите съвсем са изгубили всякаква съвест, чупят всички предишни рекорди с измислиците си (а за какви върхове става въпрос), като цяло в епизода от Мартин нищо не е останало. Не знам кой е сценаристът на днешната серия, но за всеки почитател на Мартин е ясно, че този човек няма никакво отношение към творчеството на Майстора, този измамник не само не е чел книгите, а явно дори не е чел краткия преразказ в уикито!
Моридин: Айде пак спойлери! Скрий го това за Орел!
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests