A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Trip
Moderator

Post by Trip » Tue May 07, 2013 1:20 pm

Нали го контрастираш с образа във филма? Образът в книгите е тъмносив, но поне не върши поразии на генерален принцип, (в сравнение с този в сериала). Или?

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Tue May 07, 2013 1:23 pm

В книгите е тъмносив, в сериала го показват като баш черен, но и в двата случая не избира "мишените" си случайно. А за поразиите го сравнявам с маниаци като Болтъните (другите образи).
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Tue May 07, 2013 3:19 pm

Кутрето е адски интересен образ. В книгите градацията си е към тъмен според мен, но мракът е дълбоко прикрит, докато в сериала актьорът просто излъчва змийска аура. Всъщност, книжния и филмения образ бих ги определил като "врабец" и "змия", като тази по-успешна маска прави книжния доста по-прикрит и опасен.
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue May 07, 2013 9:22 pm

Хм, изгледах го и ми е странно някакво. Това, което ми прави впечатление, е твърде настойчивото разминаване с книгата точно в тая серия, както и вече драстичното разминаване с литературните първообрази на ключови герои. Това ме озадачава и не разбирам защо са избрали такива решения. Добре, бих приела, че Мартин (нали нещата не стават без неговото одобрение?) е решил, че Санса трудно ще се превърне в ключов играч на домове - ако се превърне де, знаем какви обрати се случват с героите му, - ако преди това е била Завършената Трътка™, дето главата й до такава степен е набухана с песнички, приказки и рози, та дори отива и донася за баща си само и само да не я делят от Принца.

Обаче Кейтлин вече не е ледената кучка, която няма сърце за незаконния син на съпруга си, а пък Церсей... Бъдещето на историята доста тясно е свързано с личността й, а тя тук е едва ли не жертва. Майка, която вижда, че първородният й син е изверг, но просто няма какво да направи. Едмур пък по някаква причина е плиткоумен охлюв. Нямах такива впечатления за него. Шае също не е това, което е, което също ще бъде странно с оглед развитието на сюжета.

А и каква беше тая история с Генади? Явно планират да се слее с образа на Едрик Буря, което вече става съвсем странно. Хм. :? От цялата работа имам усещането, че сценаристите в един момент ще забият в някаква съвсем тяхна си посока.

Не намирах огромна разлика между образа на Кутрето тук и в книгата. Поне до момента с Рос де. Просто в книгата той сравнително изненадващо изплува накрая, като през цялото време използваше Донтос за посредник, докато тук показват действията му на екран. Това е странно решение за мен, предвид, че и тук можеха да използват Донтос - в края на краищата Санса и тука го спаси - и после всички да се изненадат, докато така виждаме как си дирижира нещата и как двамата с Варис си играят на метафорична канадска борба, и накрая и той се оказва некъв крийп. Сега, той не е мил човечец, но в крайна сметка чак пък и крийп не е бил.
Spoiler: show
Единственото обяснение за тая метаморфоза е изчерпването на Рос като персонаж.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue May 07, 2013 9:38 pm

Marfa wrote:Мартин (нали нещата не стават без неговото одобрение?)
Напротив, той си каза в интервюта, че Бениоф и Уайс се консултират с него за някои неща и развития, но последната дума си е твърдо тяхна.
Нали по-назад като обсъждахме странното (спрямо книгата) изказване на Кейтлин, че искала да узакони копелето на мъжа си, стана дума, че Мартин е просто един от консултантите?

То и в началните надписи се показва - сериалът е дело на Дейвид Бениоф и Дан Уайс. Те развиват персонажите в него по своя преценка.

А за това в спойлър тага ти (който е излишен, тъй като говорим за излъчен епизод) - просто подчертават за пореден път какъв изрод е Джофри, буквално и преносно, пък и припомнят сцената с арбалета от предишен епизод.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue May 07, 2013 10:07 pm

Е ма то и Церсей е не кой знае колко по-малко изчадие, напълно сляпа за същността на изчадието си, пък тук не е така.

Уук.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue May 07, 2013 10:09 pm

Тук смекчават образа й спрямо книжния.
The Best of Mozart

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Tue May 07, 2013 10:28 pm

Marfa wrote:Е ма то и Церсей е не кой знае колко по-малко изчадие, напълно сляпа за същността на изчадието си, пък тук не е така.
Нямаше ли много подобен разговор между Церсей и Тирион в книгата? Имам спомен как си признава, че не може да контролира Джофри и тъй нататък. Просто прилага (в книгата и сериала) нездравословни дози оптимизъм и майчина любов, за да игнорира истината през повечето време.

Много добър епизод, макар и да отстъпва малко на предишните два. Само монолога на Петир нещо не ме грабна- някак твърде много ми стоеше като трейлър и малко от ефекта се позагубва като не го дават как си произнася репликите. Разговорът на Олена и Тивин също беше добър, но не чак на нивото на сцените им от предишните епизоди. Бриен в рокля я бяха направили зашеметяващо подходяща.

За Гендри в сериала и книгите (spoilers abound):
Очевидно трябва да замести Как-му-е-името Буря, но за мен това не е кой знае какъв проблем. Пак може да се сприятели с Ширийн и ако спечели уважението на Станис цялата линия може да се развие много близко до (и дори по-убедително отколкото в) книгите. В крайна сметка актьорът се справя съвсем добре, публиката го познава и би било леко тъпо изведнъж да изчезне от сериала за сметка на някаква ново хлапе, което не сме виждали преди. В крайна сметка далеч повече би ни пукало за съдбата на герой познат от два сезона насам.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue May 07, 2013 10:40 pm

Не им е подобен разговорът в книгата. То имат там не един разговор, но само един е смътно невраждебен и дори той не е като тоя. За Джофри никога нищо не си признава, напротив. Каквито и извергства да прави, тя никога не ги забелязва и постоянно го оправдава. Айретен, че тя се опита да убие Тирион, тя изби всички копелета на Робърт, тя търсеше Генадито и какво ли още не. Като цяло не е Седемте знаят колко по-различна от Джофри, само дето е в рокля и предпочита да не си цапа ръцете, ами да възлага работата на друг.

Просто тук е съвсем различен образ, както и Кейтлин, както и Санса. Не знам дали това ми харесва. По-скоро не.

Уук.

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Fri May 10, 2013 9:29 pm

Яки картинки на някои от героите като животни. Станис е може би най-як, но всичките са готини.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri May 10, 2013 9:36 pm

Картинката на Джайм е остаряла. Image
Иначе Станис маже, да.
The Best of Mozart

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Sat May 11, 2013 6:21 pm

Култово резюме на един момент от епизода:
Тайвин побеждава Олена в компроматната война "Содомията срещу инцеста: кой кого".

http://specialbored.tumblr.com/post/46842699110 - илюстрирани менюта, вдъхновени от сериала.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon May 13, 2013 8:02 am

Бая среден епизод, в сравнение с предходните. Мартин е сътворил няколко особено силни диалога, но като цяло не останах очарован.
And you can't dance with a devil on your back...

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Mon May 13, 2013 1:58 pm

И на мен ми е по-скоро среден като ниво. Почват да разточват вече линиите, за да оставят материал за следващия сезон. Твърде скучни моменти.
Най-силният момент бяха Драконите, и Денерис - за кой ли път! Игрит и линията на Джон също почват да се ускоряват, за първи път от началото на втори сезон насам тази нишка ми харесва; Марджери пак играе силно (подсмихването й "Да, майка ми ме научи" просто ме уби), но участваше в слаба сцена. Добър завършек, особено музикалните трели от Дъждовете на Кастамир - това явно е темата на Ланистър, показваща колко бадасс са.

Доста важен сюжетен момент (спойлери за пета книга):
Бременността на женичката! Чакам с интерес как ще се развие това, защото е сериозна промяна спрямо книгите. В интерес на истината, от доста време циркулира теорията, че Кралицата на Роб действително е бременна - тази теория твърди, че Кралицата е подменена в Речен Пад, защото е забременяла, и Джайм получава фалшива кралица - базирана е на разликата в описанията между трета и четвърта книга.
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue May 14, 2013 8:47 am

Какви теории, тя си беше 100% бременна черно на бяло, но
доколкото помня я накараха да абортира
иначе епизодът беше срамно тъп. Денерис беше единствената неприспиваща сцена. Трагедия.
This is it. Ground zero.