Околоизборни хроники, разуми и страсти'2013

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked

За кого ще гласувате?

Poll ended at Mon May 13, 2013 5:18 pm

ГЕРБ
5
10%
БСП
2
4%
ДСБ-БДФ
11
21%
АТАКА
1
2%
СДС
1
2%
ЗЕЛЕНИТЕ
20
38%
КУНЕВА
2
4%
ДПС
0
No votes
ОНОВА НА ЦАРЯ
0
No votes
ОНОВА НА БОРИСЛАВ ЦЕКОВ (някаква си България)
0
No votes
НСФИЕХШРГ (партията на СКАТ)
0
No votes
Витков
3
6%
Други
1
2%
Няма да гласувам
6
12%

Total votes: 52

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed May 01, 2013 12:14 am

Надценявате броя на непукистите които са над нещата. Масата наистина вярва на бойко, ахмед, волен и серго.

България все пак си остава единствената тоталитарна държава в света която пак избра комунистическата си партия да се завърне да управлява след 1990-та година.
Last edited by RRSunknown on Wed May 01, 2013 12:21 am, edited 1 time in total.

LightOne
Adept

Post by LightOne » Wed May 01, 2013 12:20 am

отколкото човек да направи информиран избор.
Извинявам се, но какъв избор тука? Информиран при това? Ами именно щото от прекалено много информираност аз конкретно имам следния избор.
Избор 1 - този, който ме лъже благо с мили очета
Избор 2 - този, който ме лъже най-нагло и цинично
Избор 3 - този, който не го интересува как лъже,
и т.н. - все излъган си оставам аз.

Аман от толкова информираност! Да си бях останал прост и необразован, поне щях да имам "вярната гражданска отговорност" и с радост да припкам да гласувам.
If you want to touch Me-touch the sun,
if you want to catch Me-catch the wind,
if you want to smell Me-smell the blood,
if you want to kill Me-kill the death,
if you want to live-be Me
LightOne(2005-?)

Колелото на Времето - Какво липсва в превода?

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed May 01, 2013 12:42 am

LightOne wrote:
отколкото човек да направи информиран избор.
Извинявам се, но какъв избор тука? Информиран при това? Ами именно щото от прекалено много информираност аз конкретно имам следния избор.
Избор 1 - този, който ме лъже благо с мили очета
Избор 2 - този, който ме лъже най-нагло и цинично
Избор 3 - този, който не го интересува как лъже,
и т.н. - все излъган си оставам аз.

Аман от толкова информираност! Да си бях останал прост и необразован, поне щях да имам "вярната гражданска отговорност" и с радост да припкам да гласувам.
Еми за мен това не е информираност, а мързелив цинизъм. Но гражданската отговорност си е въпрос на личен избор.
And you can't dance with a devil on your back...

Samail
Sorcerer

Post by Samail » Wed May 01, 2013 12:51 am

Roland wrote:Истината е, че Българинът получава огромна пулсираща ерекция от това да се чувства "над" нещата и яко циничен, и непукист. Затова и има толкова нисък вот, щото е много по-лесно "всички" да са "задници", отколкото човек да направи информиран избор.

Ако всичките "ебал съм ги" непукисти се хванеха да гласуват за някоя идеалистична партия като Зелените примерно, България щеше да има реални алтернативи вместо аморфна маса от мрънкащи граждани, които нямат достатъчно интерес дори да поемат отговорност за ставащото в собствената им кочинка.

Който иска, да се чувства обиден от поста ми. Аз не съм някакъв парагон на гражданската отговорност - тая държава не мога да я дишам и избягах на другия край на света. Но ако човек иска да живее някъде, само от него зависи колко добре ще живее там.
Еми и аз що съм в Канада, просто много надежда, и после - нищо. Но в крайна сметка гадни работи и проблеми има навсякъде, но поне не гледаш разпад всеки ден... И все пак, за идеализма - аз си мисля че това ще са последните избори на които имаме възможност да се поправим поне малко за миналите грешки. Все идеализъм си беше избирането на царя, на Костов (в тогавашната ситуация) и на Бойко. А народът обеднява повече и повече.. не може таква ситуация да бъде разрешена само чрез едно кръстче на лист хартия.

От моя гледна точка, на някой който не е имал възможност да гласува през 90-те, аз намирам че това търсене на спасители, вместо гражданското общество само да работи над подобряване на живота, в крайна сметка ни доведе до тази ситуация, и ме е яд, щото аз не съм имал никакво участие в това! Това е, не искам да нападам никой, но с продължаване на все същото и тези избори, отговорноста е напълно заличена.

Ма наистина мога да видя как понеже всеки българин разбира много от всичко, и накрая достигаме до тая ниска избирателна и гражданска активност, и ето на - никаква политическа тежест. Да, и Зелените са алтернатива, но понеже много българи са на мотото "искаме всичко или нищо", и на такава алтернатива никога не беше даден глас...
"Който ни освободи, той ще ни зароби" - Васил Левски
Живот на високи обороти

LightOne
Adept

Post by LightOne » Wed May 01, 2013 12:53 am

Как пък "нас, безотговорните" все винаги го правим щото сме цинични мързели?
Изборът "просто шибано няма за кого, заклевам се, копеуе" изобщо ли не съществува във Вашата Вселена?
LightOne(2005-?)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed May 01, 2013 3:06 am

LightOne wrote:Как пък "нас, безотговорните" все винаги го правим щото сме цинични мързели?
Изборът "просто шибано няма за кого, заклевам се, копеуе" изобщо ли не съществува във Вашата Вселена?
Ок, като не е цинизъм и липса на информация, ще ми обясниш ли как прецени, че Зелените да речем не заслужават гласа ти?
And you can't dance with a devil on your back...

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed May 01, 2013 8:10 am

LightOne wrote:Как пък "нас, безотговорните" все винаги го правим щото сме цинични мързели?
И айде да не се лъжем, какви усилия си положил конкретно точно ти да се информираш? :)

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed May 01, 2013 9:49 am

Аз впрочем мога да го разбера това с негласуването на база на аполитичност. Не го одобрявам де, но го разбирам. Естествено тук бих могла да вмъкна фразата, че ако човек не се интересува от политика, политиката рано или късно почва да се интересува от него, но няма значение, защото ако човек наистина не се интересува от политика, то не аз съм силата, която би го накарала да си промени отношението. Явно трябва да се случи нещо драстично, за да стане това.

Това, което не разбирам, е ганювизма и егоцентризма, скрит в простичката реплика "всички са маскари". Всички, но без мен. Всички крадат, всички лъжат, всички са такива, онакива, трети, пети, само аз съм цвете за мирисане и не ща да имам нищо общо с тая миазма. Аман от партии, искаме граждански квоти. Искаме нова система. Каква - един Бог я знае, но я искаме, само да не е партийна. Искаме... ъъъъ... те от Occupy много добре са го казали - тоест идея си нямат какво точно искат, ама нека да е сега и веднага, - но го искаме.

Подобно поведение е наистина непростимо, че и опасно при това. ОК, не отричам, че понякога наистина нещата се свеждат до нямане на избор, като втория тур на предходните кметски избори във Варна, дето осъмнахме с избор между Киро Дупката и Марешки. Което пък беше отново продукт на масовата неебателност и твърдото убеждение, че всички били маскари. Едните отидоха за гъби, другите отидоха и гласуваха под строй, само някакви замаяни като мен си направиха труда да четат листи и програми и да избират. Не бяхме малко, но не бяхме достатъчно.

Другата глупост, която ме хвърля в недоумение, е мантрата, безмозъчно повтаряна до изпадане в транс, че ако изборите решавали нещо, щели да ги забранят. Нда. Ако изборите не решаваха нищо, дали някой щеше да си прави целия кански труд с фалшифицирането им, с нечестната игра, размахването на компромати и пр.? Изборите не са в състояние да решат нищо единствено в тоталитарната държава. Тогава беше лесно. Спускаха точно един кандидат и те водят да гласуваш под строй. Спомням си времена, в които в нашата секция имаше над 100% избирателна активност. Ето какво става, когато някой изврати политическата система и изкилиферчи изборния процес. Това ли искаме? Отново?

Всъщност и аз съм твърдо за образователен ценз при гласуване - средното образование е достатъчно, доколкото и без това висшето у нас девалвира до неописуеми низини, - освен това съм и за задължително гласуване. Електронно, по възможност.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

LightOne
Adept

Post by LightOne » Wed May 01, 2013 12:30 pm

Аз конкретно не лъжа, не съм се информирал за по-малки партии. И това не е защото не мисля, че няма за кого да гласувам. Това го посочих като опция, защото ми се стори абсурдно слагането под общ знаменател на всеки мързелив циник. Всеки си има решение за него си. Аз не мога да отговарям за всички тях.

Отговарям за моето решение за аполитизъм. Така реших, когато навърших пълнолетие и това свое решение не съм го променил. Така съм преценил, че политически убеждения нямам. За мен това не е мързел, нито цинизъм, а самопреценка. Преценил съм, че именно не съм цвете за мирисане и впускането в политически пристрастия само ще осмърди още повече моето цвете. Смятам, че въпреки добрите си и идеалистични намерения, политиката има реалистично голям шанс да ме поквари. Не смятам, че ще съм първият такъв или ще съм първият "издържал". Колцина сега дето ги плюем, не са били идеалисти в началото? Така че предпочитам да бъда лъган, отколкото да се налага да лъжа, затварям очи и правя компромиси.

Моето участие е дотук, нито ще променя нещо, нито ще вляза в правата вяра. Не искам да влизам в ролята на трол, която така лековато лепвате. Не ми е това целта. Победителите да се чувстват победители на изборите.
LightOne(2005-?)

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed May 01, 2013 12:50 pm

Те Зелените изобщо няма да участват на изборите - не знам за какви гласове говорите, ама ЦИК ги отрязаха.

Едит: освен ако не съм се объркал нещо докато ровех за програмата им...
Last edited by RRSunknown on Wed May 01, 2013 12:54 pm, edited 1 time in total.

Gribo
Adept

Post by Gribo » Wed May 01, 2013 12:53 pm

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Wed May 01, 2013 12:54 pm

Да бе, вярно ли е?

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed May 01, 2013 12:58 pm

Ще участват в тази коалиция Българска пролет, вероятно?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed May 01, 2013 12:59 pm

колко зелени партии има и кои са тия ?
http://www.greenparty.bg/index.php?opti ... 29&lang=bg

Random
Ascendent

Post by Random » Wed May 01, 2013 1:01 pm

Не, не е вярно и това, че хората се лъжат по подобни неща, показва именно неинформираност. "Партия на Зелените" е партия-менте, направена, за да отклони вот от ПП "Зелените" - истинската партия, която се бори за природата (и други неща).
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.