http://www.imdb.com/title/tt0162346/maindetails
Този филм се оказа най-приятната изненада, която съм имал от много време насам. На пръв поглед не изглежда много обещаващ:
- адаптация е на комикс, и не е екшън в ни най-малка степен
- сюжетът е свързан с две момичета, току-що завършили гимназия, а както знаете, едва ли има и два сериозни американски филма, в които да имат главни герои тийнейджъри и да не са посредствени или в най-добрия случай да можем да кажат, че стават, но са гъчкани с клишета
Но филмът се оказа чудесен пример как подобни очаквания могат да се окажат лъжливи. Той е чудесен, едновременно смислен, истерично забавен на моменти, тъжен и наистина въздействащ емоционално в други, и най-вече в него героите изглеждат толкова истински, че можеш да ги докоснеш с пръст. С лекота са избегнати или осмени по оригинален начин безбройните клишета на teen movie жанра.
Две думи за сюжета; Инид(Тора Бърч) и Ребека(Скарлет Йохансон) са две приятелки, които са били вечните бунтарки в типичната американска гимназия. След като дочакват мечтания край на училището, те се изправят пред вечния въпрос какво да правят с живота си и как да се преборят с очакванията на околните за тях и опитите да бъдат вкарани в рамка.
Стига толкова преразказ, и без това не е от най-интригуващите на пръв поглед. Важното е, че филмът е много истински и честен, не се опитва нито да замазва реалността с розова боя, нито да задълбава прекомерно в цинизма и безнадежността. Героите са, особено второстепенните, от една страна на пръв поглед леко готескни за комичен ефект, но постепенно зрителят осъзнава, че са в пъти по- реални от типичните филмови образи, и самия той е срещал немалко подобни. Търсенето на Инид, Ребека и срещнатия от тях симпатичен класически geek на средна възраст Сиймор(Стив Бушеми) на цел в живота и начин за интеграция в или справяне с очакванията на едно общество, което изглежда на светлинни години от тях, е наистина въздействащо. Няма лесни отговори, няма финал финал, решаващ окончателно филма(краят е отворен и може да се интерпретира по много начини).
Актьорите се справят отлично, особено Тора Бърч и Бушеми, Скарлет Йохансон е прекрасна както винаги, музиката във филма е хубава и вписваща се по перфектен начин в атмосферата. С две думи - гледайте го. Може и леко да съм прекалил с хвалбите, но е разбираемо за филм, след чийто край около 5 минути седях зашеметен и гледах втренчено финалните надписи, и от откакто го гледах вчера, не съм спрял да мисля за него.
П.С. Някой да знае дали случайно е издаден у нас на ДВД филма? Знам, че шансовете са около 0, 05%, но все пак....
Ghost World
Ghost World
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
- JaimeLannister
- Forsaken
- Amos Trask
- Aes Sedai
- Amos Trask
- Aes Sedai
Не е лош филма, макар че края не ми хареса.
Преди това гледах "The Breakfast Club" и той ми допадна много повече. Препоръчвам го и на вас.
http://imdb.com/title/tt0088847/

http://imdb.com/title/tt0088847/

Feel the summer!