Търся...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Mon Oct 29, 2012 10:31 am

1. Аз вече работя в софтуерна фирма. Въпроса е само да сменя длъжностната характеристика
2. В Свищов съм заради тапията
3. Засега смятам да получа някакви систематизирани основни знания от учебниците на академията плюс тези от курса от "Аз мога". Целта е от учебниците да си съставям въпросите, на курса да тормозя преподавателите с тях. Така ще занимавам колегите по-малко, и само с най-същественото (те и сега помагат :))
4. Практиката... аз и без това практикувам от година-две, само дето преди да ми връчат задачата всеки път има обяснения - виж сега, това е Eclipse, туй са клас-диаграми, туй са ....... и ти трябва да .......

В момента по необходимост още преди да съм хванала учебника по обектно ориентирано програмиране, се занимавам с интересен бизнез модел на информационна система, съчинен в --00 страници, за да направя вкратце резюме за шефа и да му посоча слабите места дето АЗ съм видяла, пък после той да дълбае подробностите... и така. :)

На Термита и Драгъна благодаря за линковете, безплатната част ще огледам с интерес - в момента не мога да се простирам финансово и времево на други обучения, да не говорим, че ако хвана много дини под мишница може и да изтърва нещо :)

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Oct 29, 2012 10:58 am

Първо второ и трето можеш да ги отпишеш.

Т.е. ако искаш да си транслатор от Английски на Джава може и да ти свършат някаква работа. Но очаквай да умреш от скука.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Sat Nov 10, 2012 6:51 pm

Понеже сега уча английски и съм доста зле разбрах, че само курсовете не стигат. Да, ДАВАТ ми някаква основа, дават ми граматика и два пъти в седмица слушам, говоря и пиша на английски, което е плюс от всякъде, но само от там ще го науча твърде бавно. А да пиша думи по 10 пъти просто не ми се струва опция. Затова искам да започна да чета нещо, най-добре някакви сайтове. Не съм запознат много добре с англоезичното интернет пространство, затова бих ви помолил за нещо...интересно. И аз не знам точно какво искам, но просто да е толкова увлекателно, че да ме накара да чета още и още. И, разбира се, да не е на някакъв твърде сложен език.
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Nov 10, 2012 7:00 pm

Е почваш да четеш книги. Всъщност това доказано е най-надеждният начин за учене на чужд език извън пребиваването в съответната чуждоезична среда. Например можеш да си качиш на киндъла някоя любима книга, която вече си чел на български и с удоволствие би я препрочел. Пратчетка примерно. И я прочети на английски. Следващата книга ще ти е още по-лесна. По-следващата ще е такава, дето я четеш за първи път, в оригинал, но вече си свикнал с езика на автора и няма да ти е трудно. После прочиташ друг автор. Гледаш англоезични филми, свали си английски субтитри. В един момент ще си дадеш сметка, че вече нямаш нужда от субтитри. Но ако се надяваш на метод, чрез който да проговориш като роден езика на Шекспир и Байрон за има-няма седмица, или трябва да много силно да се помолиш на Светия Дух да ти влее това знание в главата, или внезапно да установиш, че си станал гений-лингвист. Така че хващай книгата, пусни си филма, запомняй фрази и действай.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Nov 10, 2012 8:02 pm

Как го научих аз (който гравитирах около тройката по време на гимназията)
Spoiler: show
Image

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Nov 10, 2012 8:15 pm

Специално с английски дори и книги не ти трябват - целият нет е на твое разположение :)

Аз примерно като реших да уча македонски, почнах да чета македонската уикипедия. Обаче там е такава световна мъка, че спрях :mrgreen:

РРС - евала!!!!!!!!!
This is it. Ground zero.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Nov 10, 2012 8:47 pm

Пускай си англоезични филми с английски субтитри - много помага за заучаване на фрази и за произношение. Аз натрупах бая речник с текстове на метъл песни - имаше време от живота ми, в което знаех поне 4 раязлични думи за гной. :D
Та хвани си превеждай нещо дето ти е интересно - примерно чети книги на английски и гледай да ползваш английски сайтове вместо българските, с които си свикнал.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Sat Nov 10, 2012 9:23 pm

Да, мерси за съветите, ще ги следвам :)
Само дето не знам никакви яки английски сайтове, освен аск мен и кракед, вие къде влизате?

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Sat Nov 10, 2012 9:44 pm

OK, сериозно, всички идеи, които ти дадоха, са това, което е лесно и достъпно. За сайтове, намери си тема, която ти е интересна, и почни от Уики, и после карай по линковете отдолу към статията, примерно.

Книги в нета - тонове!

Места в нета - вероятно над 50% от всичко в нета е на английски. Каквото и да било - от уроци по пчеларство до истината за птичките и пчеличките, до история на света, как да си направиш атомна бомба вкъщи или как да си сготвиш манджа с корените, дето си намерил в гората. Пускаш гугъл търсене по дадена тема и подхващаш.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Nov 10, 2012 9:59 pm

Dante wrote:Да, мерси за съветите, ще ги следвам :)
Само дето не знам никакви яки английски сайтове, освен аск мен и кракед, вие къде влизате?
Да не си произлезнал от пернатите случайно? Искаш всичко да ти е пресдъвкано, пресмляно и изповръщано директно в устата. Хем във форума имаше през годините 5-6 теми за готини местенца из нета.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Sat Nov 10, 2012 10:30 pm

Dante wrote:Да, мерси за съветите, ще ги следвам :)
По повод учене на английски препоръчвам:
http://livemocha.com/
Обучителен сайт на различни езици. Можеш да "преподаваш" български, а на теб да ти преподават английски :)
Освен това има лайв чат (и аудиочат, но досега не съм го пробвала). Сайта съдържа множество упражнения, уроци, тематични флаш-карти... само да ти се занимава. А и ще завържеш интересни приятелства с англоговорящи според интересите си.

Аз лично към горното допълних и http://www.paltalk.com . Това е чат клиент като скайп, но е основно ориентиран към аудио комуникацията. Там си отворих една публична стая: Практика на испански като чужд език. Всеки път като влезна и минат не минат 5 минути и каца някой испанец да види как върви ученето на испански при чужденците :)
Така "опознах" доста интересни различни акценти, според държавите и провинциите - вече само по приказките мога да се ориентирам човека срещу мен мексиканец ли е, или натурален мадридчанин :lol:

Плюс това, като набрах контингент от натурални испаноговорящи, понеже като теб търсех и интересното, се захванах да превеждам вицове, особено като учихме съгласуването на миналите времена. Хем на мен ми беше яко да превеждам, хем на испанците - да четат и да ме поправят :D
Spoiler: show
Обаче вица за прекрасния бъллгарски глагол "таковам" е не можах да го преведа, и това е :lol:
Добавено:
Имам и една програмка за учене на думички - въвеждаш си думичките и после те изпитва. Ако те интересува, драсни съобщенийце на лични.
А, и да не забравя - най-готиния начин са аудиокнижките. Хващаш книгата на мп3, намираш си я и като текст, и паралелно хем слушаш, хем четеш същия текст. Така ще почнеш по-лесно да връзваш мелодията на езика с писмената реч. А за киндъл вече има достатъчно безплатни английско-български речници, за да ти е лесен живота, ако закъсаш на думичките. Иначе, серията за Стражите на Пратчет е на елементарен градски разговорен английски, така че ще ди дойде добре, ако си го чел и на български, само не подхващай нещо с Ринсуинд :D

Dante
Mistborn

Post by Dante » Sat Nov 10, 2012 10:40 pm

Ок, хора, наистина страшно много благодаря за съветите, най-вече за дългия пост на moonlight, но не исках да ставам attention whore и да ви моля, едва ли не да учите английски вместо мен, a просто да ви попитам за някой и друг интересен сайт, защото в огромното интернет пространство трудно се намира нещо смислено от цялата бумия, най-вече като не знаеш точно какво да напишеш в гугъл. Не случайно писах в "Търси"
Нека да приключим темата. :)

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Sat Nov 17, 2012 8:10 pm

Търся тази и тази приказки на английски. :oops:
Hemos pasado!

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Nov 17, 2012 8:34 pm

Киплинг да не може да се намери баш ;р

http://www.online-literature.com/poe/164/