Стандарти (историята с Pussy Riot и др. подобни)

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Aug 28, 2012 12:48 am

Zeiss_optik wrote:Симеоне, всички сме наясно, че църквата не е ценност за невярващия. Наясно ли си обаче, че тя е ценност за вярващите? И щом не ти пука за техните виждания - откъде си така убеден, че те са длъжни да зачитат твоите?
Изобщо не ми пука за техните виждания, да, и не държа на тях да им пука за моите, стига да не ми се месят в живота така, както аз не се меся в техния. Е, те обаче ми се месят в живота, поради което и аз - като човек малък и злоблив - се радвам, когато някой им го сложи по тоя начин. Но това е извън всякакъв контекст. В КОНКРЕТНИЯ контекст въпросът е, че това, че за религиозните хора храмът е някаква невероятна светиня, чието оскверняване е смъртен грях, не би следвало да има легална тежест. За ДЪРЖАВАТА това е най-обикновен протест. Има там разни закони срещу публично разголване, треспасинг и т.н. - ако са ги нарушили, да си получат съответните наказания. Но ЗАТВОР не се дава за мирно протестиране.

Колкото до какво значело мирно протестиране.
RRSunknown wrote:Какво значи мирно ?

Защо някакви маскирани да ти влязат в място което почиташ и да почнат да крещят против него се счита за мирно а няколко думи написани на пияна глава във фейсбук стават заплаха за националната сигурност и се наказват с арест.
Защото едното е заплаха, а другото не е? Или наистина не е ясно защо политическата позиция не е същото като смъртната заплаха? Знам, че ти е много важно да не паднеш по гръб, но сравнението ти е очеизбодно неравно и това никой тук няма да го оспори. Няма как просто.
Last edited by Roland on Tue Aug 28, 2012 12:52 am, edited 2 times in total.
And you can't dance with a devil on your back...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Aug 28, 2012 12:51 am

RRSunknown wrote:
общо-взето защото маскираните, колкото и да са неприлични си личи, че не представляват заплаха за никой
Морви усещаш ли какво написа ? :lol:

Просто си представи за момент как маскирани влизат в църква в САЩ и извикват нещо на непознат език......

Симеон може да направи експеримента и да докаже че нищо няма да му направят. Ако носи куфар или нещо като голяма торба и вика на български (както пуси райътките са носили) ще е голям бонус.
Нищо няма да му направят, защото църквата не е военна организация и няма кой да му направи нещо. Евентуално ще извикат полиция. Евентуално тая полиция ще го изрита от църквата (щото за да протестираш, си има официални канали, мисля, пък и църквите са частна собственост), евентуално ще му бъде друсната глоба. ОПРЕДЕЛЕНО няма да бъде задържан под арест или още повече хвърлен в затвор. Тия работи се обжалват с години тук освен това и легалнта система има толкова нива, че за подобно нещо да отидеш в затвора е меко казано невероятно.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Aug 28, 2012 12:54 am

И все пак пробвай и разкажи какво е станало :)

Иначе като бях малък 90-та година и ни обясняваха какво е демокрация най-пример беше че в демокрацията може да отидеш пред парламента и да извикаш - Тодор Живков е идиот. Да му *** м****** и никой нищо няма да ти направи.
Единственото важно тук е принципът - или има пълна свобода на мирно себеизразяване, или няма НИКАКВА
Ако ти набият яка глоба или 250 часа принудителен труд не виждам как имаш пълна свобода.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Aug 28, 2012 1:06 am

Свободата на словото си има канали на изява. Тя означава, че можеш да кажеш каквото и да е, че няма забранени теми. Не означава, че можеш да се изкажеш като го напишеш с нож върху гърба на тоя, с когото не си съгласен.

И ЗАПЛАХАТА СЪС СМЪРТ НА ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ НЕ Е СВОБОДА НА СЛОВОТО А ЗАПЛАХА СЪС СМЪРТ

Ако идиотът прост беше написал "Баси, ще ми се Обама да се гътне", пак сигурно щяха да му обърнат внимание, но щеше да мине метър, защото има право да го каже.

Freedom of speech does not equal freedom from repercussions.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Aug 28, 2012 1:13 am

Не бе те да му обърнат внимание - това им е работата, ама защо после го осъждат не мога да разбера?

Става като Minority Report - няма деяния, няма средства и няма план но заради помисъла ги осъждаме.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Aug 28, 2012 1:23 am

Има неща, които не можеш да си позволиш без последствия. Едно от тях е смъртна заплаха срещу държавен глава. Тия неща се взимат насериозно по целия свят. Харесва ти, или не, това е положението и за мен е оправдано.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Aug 28, 2012 1:25 am

Смъртна заплаха в частен разговор - то и нас трябва да ни арестуват тогава, колкото пъти сме псували бойко.

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Tue Aug 28, 2012 1:28 am

Roland wrote: въпросът е, че това, че за религиозните хора храмът е някаква невероятна светиня, чието оскверняване е смъртен грях, не би следвало да има легална тежест. За ДЪРЖАВАТА това е най-обикновен протест. Има там разни закони срещу публично разголване, треспасинг и т.н. - ако са ги нарушили, да си получат съответните наказания. Но ЗАТВОР не се дава за мирно протестиране.
A не се ли сещаш, че тъкмо за ДЪРЖАВАТА религиозните хора са точно в същата степен граждани, колкото и нерелигиозните хора? И когато някой от едните публично се изгаври с нещо, уважавано и ценено от другите -трябва да се изправи пред Темида.
Roland wrote:И ЗАПЛАХАТА СЪС СМЪРТ НА ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ НЕ Е СВОБОДА НА СЛОВОТО А ЗАПЛАХА СЪС СМЪРТ
Не знам как е в САЩ но у нас заканата за убийство се наказва САМО ако предизвиква ОСНОВАТЕЛЕН страх.
Интересно, ако младежът бе написал за "Fuck Obama!", дали щеше да се квалифицира като закана за изнасилване на Президента на САЩ? :mrgreen:
Last edited by Zeiss_optik on Tue Aug 28, 2012 1:35 am, edited 1 time in total.
Hemos pasado!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Aug 28, 2012 1:30 am

RRSunknown wrote:Смъртна заплаха в частен разговор - то и нас трябва да ни арестуват тогава, колкото пъти сме псували бойко.
Фейсбук е публичен форум, в който се изказваш публично. Впрочем, спорим за нещо, което аз поне не съм виждал, би ли могъл да ми го намериш някъде, за да видя какъв аджеба е конкретният случай?

Цайс, държавата трябва да третира това по абсолютно същия начин, по който би третирала произвилни граждани, правещи същото в банка. Или в музей. Или където и да е другаде. Не твърдя, че не бива да има отговор, казвам, че религиозният елемент не може да е фактор, ако държавата наистина е отделна от църквата. И двамата знаем, че в Русия не е, така че какво изобщо се правиш на интересен?

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Aug 28, 2012 1:34 am

E хора цял линк дадох, никой не го погледнал :)

http://www.therepublic.com/view/story/3 ... ook-Threat
The messages were quickly brought to the attention of the Secret Service, which determined that the president was never in any danger and that Serrapio had no weapons or other means to carry out such threats
Тоест свършили са си работата да разследват сигнала, СЛЕД което осъждат човека.

И бай да уей дали му се разминава
He added that Serrapio was not permitted to return to school while the case was pending and that he now hopes to finish and get his degree.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Aug 28, 2012 1:40 am

Нали се сещате, че все няква граница трябва да има? Че не може всичко да се класифицира като свобода на словото и да се позволи. Щото тогава ще стане страшно. За цайса е ясно, че има яки проблеми с тези концепции, ама повечето народ тук все пак има комън сенс и може да отсее кое е за затвор и кое не е.

Това на Пуситата отива отвъд ненаказуемата проява на свобода на словото. Трите пусита са част от по-голяма група, която отдавна прави някви ей такива хулигански изстъпления като оргията в музея или нарисувания кур на някъв мост. Това са някви скандални и на моменти - увреждащи някво имущество - постъпки, които няма как да се разминат с аргумент "бе свобода на словото е". За такива неща си трябва наказание, защото смущават обществения ред по неприемлив и зловреден начин. Разбира се, това наказание трябва да е уместно - са, не може да пратиш хората за ДВЕ ГОДИНИ в ЗАТВОР, затова че са правили няква сравнително безобидна магария в религиозна или културна сграда.

А смъртните заплахите към Обама, независимо от това къде са направени и от кого, СА СМЪРТНИ ЗАПЛАХИ. Сериозно, трябва ли да обяснявам ква е разликата между мирен протест, изразяване на несъгласие към нещо и СМЪРТНА ЗАПЛАХА??? Смъртната заплаха подлежи на наказание ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Ти нямаш право да заплашваш някого със смърт - не ти е в личните права и свободи и не трябва да бъде. И тук има комън сенс и ми е някак странно да обяснявам очевидното, но и при заплахите имаме степени на сериозност. Ако бившето ми гадже сее заплахи към мен по Фейсбук, ще сигнализирам на Фейсбук да му махнат потребителя и ще му тегля една майна. Ако проблемът продължи по други медии и начини, ще въвлека полицията в това. Щото това си е за полиция вече.

Ако някъв олигофрен заплашва ПРЕЗИДЕНТА на дадена страна, това трябва да бъде разследвано от квито там спец части се занимават с това НА МИГА. Просто е въпрос на национална сигурност, не на дребен фамилен скандалец. Естествено, че ще се мери с различен аршин. Оттам насетне, съдът трябва да прецени кое с колко да накаже. И пак, в цивилизования свят се очаква няква смисленост в тея присъди. Тая дето са му залепили на олигофрена в Америка си е смислена. С тоя тип наказания наказват и разни объркани селебрити нимфетки като Линдзи Лохън като сгазят лука. Тя бтв го гази толкова често, че вече и затвора не може да й се размине всеки път, щото рецидива се наказва по-тежко винаги.

Изобщо свобода в общество не означава да си правиш каквото си искаш и не може да се постигне без законови ограничения. Онова дето се постига ако органите на реда си пипат Органа вместо да си гледат работата, се нарича слободия и ние го гледаме по цял ден в България.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Aug 28, 2012 1:43 am

Христинке той Е РАЗСЛЕДВАН , това за която аз се чудя е защо са го осъдили след като разследването е установило че човека е безобиден и заплахата е тъпа шега като тази на хлапетата които звънят че има бомба в училище.

Наскоро Марфа беше пуснала във фейсбука някакво съобщение или линк че и се иска да има калашник и да застреля Бойко - и какво , да я осъдят на принудителен труд ?
Last edited by RRSunknown on Tue Aug 28, 2012 1:46 am, edited 1 time in total.

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Tue Aug 28, 2012 1:46 am

Roland wrote: Цайс, държавата трябва да третира това по абсолютно същия начин, по който би третирала произвилни граждани, правещи същото в банка. Или в музей.
Не, не трябва по абсолютно същия начин - щото нито банката, нито музеят са светини за някого. Ти познаваш ли някой, който да има банката за свято място?
Amelia wrote:Нали се сещате, че все няква граница трябва да има? Че не може всичко да се класифицира като свобода на словото и да се позволи. Щото тогава ще стане страшно. За цайса е ясно, че има яки проблеми с тези концепции.......
Хаахахааахааахаааааааааххххх... :D :D :D
С точни правни квалификации Цайса си вади хляба. И сиренето. И пържолите. И кубинските пури. :D
Last edited by Zeiss_optik on Tue Aug 28, 2012 1:58 am, edited 1 time in total.
Hemos pasado!

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Aug 28, 2012 1:55 am

@Цайса
Чудно как не си умрял от глад, честно.

РРС, и кво са му направили толкова? Нищо. Ще има черна точка в досието затова че е губил времето на специалните служби, дето все едно си нямат друга работа за вършене. То не може па и съвсем без никво наказание да го пуснат в крайна сметка. Не е бит и ебан, давен в кенеф и вкаран в затвора. Съвсем адекватно са му реагирали на жалката пубертетщина - препляскали са го през ръчиците. Сега ще сади малко дръвчета и после животът ще си продължи. Бтв и тея с обажданията за бомбата в училище ще си го отнесат по тоя начин ако ги хванат.

Марфа е извадила късмет, че не са я хванали. Можеше щото. А и има няква дребна разлика между "Не мога да го дишам тоя, искам калашник да го гръмна!!!" и "Пичове, приготвяйте ДжеСеЕмите и снимайте докато му пускам куршум в слепоочието на тоя. ГЛЕДАЙТЕ ЮТЮБ!!!". Ако не реагираш на това второто, което бтв издава, че може и да си сдобил калашника вече (в САЩ е доста лесно всъщност) и да си съвсем сериозен с тази заплаха, мое дълбоко да съжаляваш после. САЩ си имат история с един убит президент вече.
Last edited by Amelia on Tue Aug 28, 2012 1:57 am, edited 1 time in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Aug 28, 2012 1:57 am

E как нищо - нали прочете му прецакват следването - това малко ли е?