Board Games

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

User avatar
AlDim
Elder God
Posts: 5885
Joined: Mon Jul 24, 2006 1:49 pm

Post by AlDim » Wed Jul 04, 2012 6:54 pm

Аз цъкам основно Carcassonne и Catan с един приятел и жена ми, като и на двете се считам за що-годе напреднал, та бих се пробвал и на турнирче, ако ми попадне. Миналия уикенд му бяхме на гости (у тях винаги цъкаме и с родителите му, които са големи фенове) и пробвахме Carcassonne Hunters & Gatherers, доста приятен spin-off на основната игра, наред с Bacchus' Banquet (простичка игра с римска тематика, която трябва да се играе във весела компания за максимален ефект; минава се много бързо, така че човек спокойно може да изкара 10-тина сесии в един приятен следобед) и за втори път минахме Isla Dorada (тази определено ви я препоръчвам - лесно се научава и има много потенциал за "прецакай другарче", въпреки че е доста повече на късмет от Carcassonne или Catan).

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Sat Aug 04, 2012 11:38 am

Аз се зарибих да ровя по сайтове за такива игри, откакто се зачетох в оная серия постове за Game Balance и Mechanics, и попаднах на някаква доста любопитна симулация на 1v1 fighting game, правена от отговорника по баланса за Street Fighter II Remix или нещо такова - който е някакъв доста хардкор пич в света на гейм-дизайнерите.

Kaзва се Yomi и пичът я рекламира горе-долу като "цялата стратегия на competitive fighting игрите, без да трябва да си Йода с джойстика".

Изглежда доста яко, всъщност - в линка горе има безплатен пдф с правилата, както и списък на картите във всички декове (всеки герой е един дек), които пък са всъщност базирани на напълно стандартните карти за игра.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9438
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Sat Aug 04, 2012 1:42 pm

О, попаднал си мистър Low Strong - Sirlin :)

Razaelski
Paragon
Posts: 555
Joined: Sat Jan 21, 2012 11:12 pm

Post by Razaelski » Sat Aug 04, 2012 1:47 pm

Не ви знам какви бордови играете, но с моята компания бавно но сигурно редуцирахме игрите до само и единствено Катан и от време на време Игра на Тронове :mrgreen: (когато повечето имаме отпуски ахахах)

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Sat Aug 04, 2012 2:16 pm

RRSunknown wrote:О, попаднал си мистър Low Strong - Sirlin :)
Мхм. Той и геймър бил доста силен, но те вероятно се подразбира, предвид какво работи. Яко е, че човек ако има някакъв лист с това коя карта какво прави, с две тестета обикновени карти може да я пробва даже.

User avatar
Drigan
Sorcerer
Posts: 456
Joined: Thu Oct 06, 2005 10:51 pm
Location: Neverwhere

Post by Drigan » Sun Aug 19, 2012 10:34 pm

Темата е позамряла нещо: отварям я отново с Runewars. Подариха ми я наскоро и след 1 и половина игри съм доста доволен. Поне на пръв поглед, много красива игра, с детайлно изобразени фигурки. Предлага голямо разнообразие от компоненти и механики. Случайният елемент е малко висок за вкуса ми (по-голям от Игра на тронове определено), но самата игра е с по-различна ориентация - търси се някакво ниво на "екшън" елемент, който се разваля единствено от големия потенциал за дефанзивно развитие.
Едно от големите предимства е random setup-a на картата, което предлага голям елемент на преиграване. Расите също са приятно изпипани, чувствам си ги близки като на добрия стар heroes.
Отделно има и елемент за развиване на герои, които следват отделна линия от военното и ресурсното развитие - но на този етап ми се вижда леко недоизпипан.
Ще се върна с повече отзиви когато се изиграят няколко по-нормални сесии, и се изчистят всички грешки в правилата :)
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 29648
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sun Aug 19, 2012 11:56 pm

Аз тука имам всички експанжъни на Arkham Horror без един и зверски ми се играе, ама нямам с кого :(
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Drigan
Sorcerer
Posts: 456
Joined: Thu Oct 06, 2005 10:51 pm
Location: Neverwhere

Post by Drigan » Mon Aug 20, 2012 10:46 am

Проклятието на настолните игри от по-висок клас..
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

User avatar
Aravala
Arcanist
Posts: 892
Joined: Fri Jun 01, 2012 3:57 pm

Post by Aravala » Mon Sep 17, 2012 11:14 am

Вчера, по случай рождения ми ден, се сдобих с настолната "Игра на тронове". Два часа сме редили части и сме чели правила. Накрая решихме, че доникъде няма да стигнем и сега всички дружно четем правилата, преди да се захванем да я играем.
Въпроса ми е някой има ли отзиви за нея, тъй като ще мине време преди да успея да я оценя в пълния и блясък :) :)
Аз нося жега, покой и чистота.
Аз съм огън – изгарям в красота.
Воин съм още – роден във светлина,
И единствено дете на кървава зора.

"Who'd want to ignite things one at a time?" - Chandra Nalaar

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18899
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Mon Sep 17, 2012 11:21 am

Никак не е лоша играта :)
в тая тема по-нагоре май имаше пространни мнения
This is it. Ground zero.

User avatar
Mindcrime
Arcanist
Posts: 827
Joined: Sat Mar 29, 2008 5:31 pm
Location: Shadow Earth

Post by Mindcrime » Thu Dec 27, 2012 3:28 pm

С дъщеря ми от една седмица усилено играем на Каркасона и тя много му се кефи. Наложи се обаче да попроменя малко правилата, защото още не може да схване смисъла и важността на фермерите. Засега не ги ползваме и се ограничаваме само до строене на пътища, градове и манастири. Тъй като доста често забравя да си слага фигурки по градовете и другите неща които строи и ги зачитаме независимо от това, но се надявам скоро да почне да си ги "пази". За да имаме и повече плочки взех и един експанжън - този с дракона, който много и допадна. Много обича когато дракона почне да се разхожда по картата, макар че за сега не му позволяваме да яде човечета и само го мандахерцаме наляво надясно.
Мисля да взема и още някой друг тия дни за да можем да правим по-голяма карта, но още обмислям кой точно ще е най-подходящ за нея. Определено няма да е от микромениджмънтските - замислям се за този с рекичката.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 18899
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Thu Dec 27, 2012 4:11 pm

Той е лежерен, а и има няколко други яки фигурки :)
ако не ти е проблем да взимаш немските - вземи Катапулт. май няма да го превеждат, защото е много детски, но на теб ти върши работа :)
This is it. Ground zero.

User avatar
Dante
Mistborn
Posts: 1275
Joined: Sun Jan 20, 2008 7:58 pm

Post by Dante » Wed Jul 31, 2013 6:51 pm

Малко мъртва тема, но не знам къде другаде да пиша.
Та наскоро и аз се зарибих, покрай един приятел и подарък за рождения ден.
Искаме с брат ми да си купим нещо сега, докато имаме пари. Искаме да е сравнително бързо, динамично и да не е супер сложно и с много мислене тип Game of Thrones. Нещо от сорта на Small World или King of Tokyo.
Спрели сме се на 7 Wonders защото може да се играе от двама, играе се за 30 минути, има добри ревюта, а и е най-евтиното предложение (65-70 лева). Има ли някой който може да даде по-подробно мнение за нея?
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

User avatar
Nameless_onee
Scholar
Posts: 132
Joined: Fri Oct 14, 2011 6:18 pm

Post by Nameless_onee » Wed Jul 31, 2013 8:53 pm

Не е лоша, но за мен лично Small World винаги ще си остане номер 1, далеч по-лесни правила и далеч по-динамична и разнообрабна. Освен това имаше един експанжън с карти, които задаваха разни условности и правеха играта по-интересна когато примерно се играе само от 2ма човека.
Но за смал уърд въпреки, че може да се играе от двама е препоръчително да сте минимум 3.
Често ви казвам, няма друг такъв кеф като да спорите 30 минути за някаква странна комбинация от сила и раса (особено ако са омешани няколко експажъна). То не са интернети, форуми, то не е тълкуване, натъкмяване, спор до безкрай... голям кеф.

Чудесата както казах биват, но е далеч по-репетативна и според мен не може в дългосрочен план да запази свежестта си и интереса на играчите, освен това ми се струва, че ще е доста странна ако се играе само от 2ма.... да си разменяте карти по между си просто е прекалено подсказващо кой за какво се бори
Фанатизма е другата страна на ограничението

User avatar
Томек
Scholar
Posts: 104
Joined: Tue Feb 15, 2011 6:07 pm
Location: Sofia

Post by Томек » Thu Aug 08, 2013 11:54 am

Dante, не знам дали е актуално питането, но ако с брат ти си падате по военни игри, силно препоръчвам Memoir 44. Играта е сравнително лека, интересна и много качествено направена. Най-общо става дума за разиграване на битки от западния фронт на Втората световна война. Единия играе съюзниците, а другия швабите, като управлявате войските си с помоща на командни карти. Има пехота, танкове, оръдия, бункери и тн. Няма безброй правила и се играе с войничета, като една игра продължава средно от 30 до 60 мин. в зависимост от конкретния сценарии. Ако има интерес мога още много да пиша по темата, но то и в нета има предостатъчно информация: http://boardgamegeek.com/boardgame/10630/memoir-44

Ако се зариби човек има доста експанжъни, които добавят специални правила, военни части и нови сценарии, но предвид неангажиращия характер на играта, която търсите основната игра може да ви осигури много часове забавление, като всяко сражение е уникално благодарение на силно застъпения елемент на шанс.
Какво зората? Ние сме Урук-хай — не спираме да се бием ни денем, ни нощем, ни в ясно време, ни в буря. Идем да убиваме под слънце и луна. Какво зората?

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests