Roland wrote:Силвър, много бързо и лесно го отписа нейчъра. Че не е само той и аз съм убеден, но изобщо не мисля, че е толкова лесно пренебрежим. Има си тези, че хомосексуалността (понеже, нали, се среща у де що има бозайник, че и не само) просто има някаква друга функция в природата, която на нас все още не ни е ясна. Аз съм сигурен, че мешавицата е омешана, но е абс невъзможно природата да няма сериозен пръст в тая работа.
При другите животни е със същия произход, но изглежда по-просто и по-... животинско

. Не съм съвсем сигурен за това, обаче мисля, че животните, които се впускат в хомо-занимания всъщност не са представители на вида, които ексклузивно правят това - те просто правят И това. При хората нервната система, механизмите и източниците за получаване на удоволствие са на порядъци по-комплексни, така че не е много трудно да се обясни защо няма такива неща като "поправил" се хомосексуален. Просто едно дребно на пръв поглед нещо може да пусне много дълбоки корени.
Не пренебрегвам ролята на природата. Казвам, че тя дава базата - доколко силно ще се поддадеш на случайни външни въздействия, което идва не само в контекста на сексуалната ориентация, но въобще на цялостното ти функциониране нататък. Но какво ще се случи с теб зависи от някакви микроскопични и на пръв поглед несъществени флуктуации в обкръжаващата те среда, докато ти дори нямаш реална представа за нея. После от тях се развива лавината. Може в момента, в който мама ти дава да ядеш, по телевизията да флашне картинка на гол до кръста чичко, която да засечеш с ъгълчето на окото, и мозъкът да направи абсурден на пръв поглед линк между двете неща. Давам брутален пример, естествено, но това е идеята.
На същия принцип работи и "възпитаването" на някакъв определен консистентен... да го наречем вкус (или отношение към нещо), за което вече говоря от собствен опит. Значи, аз имам конкретен визуален спомен от времето когато съм бил на година и половина - две. Нашите се занимават с нещо, аз седя пред телевизора и зяпам някакъв класически концерт. И майка ми не може да ме отлепи от ТВ-то, щото почва рев иначе. С това не искам да кажа, че съм възпитан в ебати аристократичното семейство, което вечеря на свещи и т.н. щото родителите ми нямат квото и да било специално отношение към музиката или изкуството въобще; нито искам да се изкарам някакъв естет от невръстна възраст. Просто така се е случило, че докато съм получавал удоволствие по някакъв начин (примерно - насирал съм се в пелените), вероятно съвсем случайно е звучал някакъв подобен тип музика. Мозъкът линква двете неща - и готово: детето вече иска да слуша подобен тип музика, без каквато и да е осъзната причина. (Нашите са ми казвали, че са били много втф.) В резултат, сега има определени хармонии и взаимодействия между инструментите, които буквално ми действат на физическо ниво и просто не мога да избирам да ги харесвам или не - това е моята музика на подсъзнателно ниво и толкова. И ако имах някакво музикално образование, всъщност сериозно бих се захванал да намеря патърна, защото определено има такъв - ушите ми го долавят, но не мога да конструирам извод от това поради липса на подходяща "лексика".
Та така, сори, че тва е малко офтопик, но съм абсолютно убеден, че комплексното човешко поведение на всички нива е следствие от "хедонизъм" по Фройд.