A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Tue May 08, 2012 4:14 pm

RRSunknown wrote:И да не забравяме най-важното (следва спойлер от книгата)
Spoiler: show
- цялата линия на Джейни беше огранизирана от лорд Тивин за да прецака съюза с Фрей. Със сегашния сценарий този елемент изобщо го изрязват.
Ъъъ, не? Майката на Джейни се свързва с лорд Тивин чак след сватбата на Роб и Джейни. Той се възползва от ситуацията, но нищо не организира. Освен това не виждам какво пречи момичето от сериала да е Джейни Уестърлинг- Роб току що каза, че според него тя изобщо не е от Волантис, а е вестероска благородничка.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue May 08, 2012 4:15 pm

Не беше чак организирана, по-скоро поощрена.
Иначе съм съгласен с Марфа, повечето разминавания взеха да стават самоцелни, честно казано. Специално Талиса е абсолютно излишна разлика, която няма как да се оправдае с бюджет за каст или за ефекти, да не говорим, че Джейни има по-малко роля в оригинала на практика.

Някои добавки са ОК - сцените на Петир в лагера на Ренли, макар и да го развалят като персонаж, бяха добро допълнение към историята, където в оригинала на практика има дупка.

Но повечето не са такива. А дали Аря ще е при рандъм хлебар или при Тивин не виждам какво Тивин им помага, освен да показва badassery.
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue May 08, 2012 5:47 pm

Точно организирана си беше от майката на Джейни която е "поощрила" дъщеря си да се мушне в леглото на Роб, знаейки че честа на северняка ще го задължи да се ожени за нея. А семейство Уестърлинг искат много да си върнат старата слава и признанието на Ланистър

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue May 08, 2012 6:00 pm

RRSunknown wrote:И да не забравяме най-важното (следва спойлер от книгата)
- цялата линия на Джейни беше огранизирана от лорд Тивин за да прецака съюза с Фрей. Със сегашния сценарий този елемент изобщо го изрязват.
Това е само теория, която за мен лично е доста изсмукана от пръстите.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue May 08, 2012 6:22 pm

Нещата са точно както ги казва Амбартанен по тоя въпрос, като има вероятност майката наистина да е била възпоощрителна, но на своя глава, а не заради него.
This is it. Ground zero.

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue May 08, 2012 7:08 pm

И Талиса, и Тайуин с Аря имат много конкретна цел - развитие на герои, които нямат гледни точки в книгата. Аз го отчитам като обогатяване и плюс, още повече, че втората промяна работи по-добре от повечето неща в оригинала.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue May 08, 2012 7:31 pm

Спокойно можеха да развиват Джени като героиня, която няма гледни точки в книгата. А плюсове дотук не виждам никакви. Освен ако последващото неизбежно развитие на сериала като паралелна вселена на литературния си първоизточник не се разглежда като някакъв плюс, но той спокойно би могъл да се окаже и минус, разбира се. Няма как да знаем още.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue May 08, 2012 7:40 pm

Не е теория , Мартин го каза в едно интервю - спорете с него .

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue May 08, 2012 7:50 pm

RRSunknown wrote:Не е теория , Мартин го каза в едно интервю - спорете с него .
Link or it didn't happen.

Иначе аз съм за да развиват Jeyne, дори да е коренно различна отколкото в книгите, проблемът е, че засега е безумно клише отвсякъде и отношенията им с Роб са като излезли от посредствена романтична комедия.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue May 08, 2012 7:51 pm

Да бе ще търся линк в рандъм ютуб клипче от преди 2 години гледано.
Ако щеше вярвай , ако щеш недей това не променя нищо.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue May 08, 2012 8:01 pm

Trip wrote:Във втора книга има ли си битка, в която превзема замъка? Иначе ми е напълно логично да успее да го стори без, ако и репортажът верно да не се получи според мен. При все, че и тук имаше свеж момент, като ни поставиха на мястото на полузаспалия Бран, или по-скоро него на нашето. Влиза някъв: "Пич, превзех Уинтърфел." Бран: "...кво...?"
Чаках го аргумента "ама то и без това и в книгата май нямаше екшън, та няма нужда и тук". :mrgreen:

Емо, точно в тоя случай няма никакво значение как е било в книгата. Това е сериал. Визуален медиум. Смехотворно е да влезе един персонаж и да тръгне да рецитира какво станало ей сега току-що все едно слушаме аудиокнига. Тая сцена хем ме подразни, хем ме разсмя - стана като в добрия стар български "Телевизионен театър", в който някой актьор поглежда встрани от сцената и почва да разказва какво вижда там нейде "извън кадър". :lol:

Просто си представи тая сцена като зрител, който не е чел книгата. Стои безумно, сам казваш, че не се е получила.
Trip wrote:Чшшш, виж на Ицо постовете, после ме питай мен :mrgreen:
Хич не ми се струват дълги, ва. По 2-3 изречения за всяко развитие в епизода, даже не за всички.
Да, факт, че в тая тема минавам Емо поне като обем. :oops: Иначе по ниво на анализ не мога да го стигна, пък и неговите са ми интересни, дори когато не съм съгласен с тях. :wink:

Всъщност отварям пост и пиша в него паралелно с гледането малко като лайв коментар (в трекаджийския форум впрочем така си правят темите за любими сериали, в които коментират в движение последния епизод). :mrgreen:
Dr. Horrible wrote:И защо Игрит, дивачката, има някакви перфекти бели зъби като от реклама на Блендамед?
Да, и аз като й видях лицето в близък план си помислих, че диваците имат отлични здравни услуги, явно си плащат осигуровките. :lol:

А това накрая с драконите дано да води до нещо смислено, че според фенове в превюто на следващия епизод отделяли време на това как си ги търси. Понеже явно няма по-важни неща за показване. :neutral:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue May 08, 2012 8:33 pm

Чаках го аргумента "ама то и без това и в книгата май нямаше екшън, та няма нужда и тук". :mrgreen:
Aко не го чакаше толкова, щеше да видиш, че вместо това, което мислиш, че съм казал, просто задавам въпрос, последван от предположение, че има логика да го превземе без бой, в случай, че в книгата е било различно ;) Така или иначе, разбрах, че е същото все пак.

"Я се събуди, бе, превзехме замъка!" и на мен не ми стоя добре... както всъщност казах, тъй че пак не разбрах защо трябва да си опонираме :)

Встрани от това ми хареса как Теон точно в тая сцена се държа като всичко друго, но не и принц-завоевател, че даже приседна до Бран и едва ли не измоли от него да обяви Уинтърфел за превзет, което беше доста nice touch. А и опитите му да е commanding завършваха с някакви стреснати полу-истерични викове, пак точка за актьора (или режисьора, ако му е дал такива указания).

А за драконите на Дани: всъщност, в тая част от сюжета в книгите тя прави точно нищо, тъй че нека има раздвижване там, а и както казах, добре се връзва с мрънкотенето й, че е МАЙКАТА НА ДРАКОНИ, ДАЙТЕ МИ АРМИЯ И КОРАБИ, ЩОТО ТАТЕ Е СЕДЯЛ НА ТРОН! И изведнъж, опа, де ги драконите?

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue May 08, 2012 8:47 pm

Идеята ми беше, че дори в книгата да не е имало изрично описана битка, в сериала спокойно можеха да сложат една кратичка, защото е визуален медиум.

Видях, че и ти не си се възхитил от сцената и го отбелязах, просто подчертах, че тук е излишно дори да се замисляме как е било в книгата, защото в сериал от този тип по-често има нужда от някакво раздвижване. Като ще правят промени спрямо книгата, да ги правят и за екшъна чат-пат, не е като да струва скъпо да метнеш няколко статисти да се помлатят, пък дори в близък план, за да не личи, че са малко, ако си толкова спестовен.*
А точно за тая сцена си беше доста желателно според мен, а не да ни се обяснява, че, драги зрители, тук имаше една битка преди малко и тя се проведе по ей този начин.

*Ридли Скот впрочем е заснел първия си филм "The Duellists", който му издейства поканата за "Пришълеца" и препоръчвам да се гледа, едва ли не с жълти стотинки, обаче съумява да създаде илюзията за масовостта на Наполеоновата армия, докато всъщност е разполагал с шепа хора, ама знае как да ги разположи.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Tue May 08, 2012 9:28 pm

Само дето основната идея на 'превземането' на замъка е, че битка липсва. В книгата има останали един-двама заспали стражници, които Теон заколва*, докато спят.

Мен сцената в стаята на Бран много ме изкефи. Идеята беше не да се покаже колко кръвожаден е Теон, а точно обратното- че хората в замъка всъщност все още са му по-близки отколкото пишман армията му. В трета книга
виждаме истинската битка за Зимен Хребет, която си е доста брутална, но още не й е дошло времето. Единственото ми притеснение е кой ще замести Родрик Касел, защото смъртта му си беше много шокиращ plot twist. Сигурно сериалът и без предателство ще мине.
Вече си казах, но на мен променените сцени са ми много по-интересни от дословните повтаряния на моменти от книгата.

Засега Руз Болтън и Рамзи Сняг са почти изрязани от историята, но ще имат достатъчно време да се покажат какви точно изроди са, докато им дойде времето да са централни герои.

Според мен би било грешка да представят подробно герои като Руз Болтън и блатните деца сега при положение, че те няма да имат възможност да свършат нищо смислено до поне следващата година. На зрителите на сериала ще трябва да им се припомни какви са тези хора в слеващия сезон, така че защо просто да не ги представят тогава? Тук примера беше с Теон, който в първата книга нямаше почти никакво участие и затова повечето хора не запомниха, че дори се е появил в предишния сезон.

* Всъщност не помня дали изобщо ги уби или просто им взе оръжията, но май му се наложи да ги убие.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed May 09, 2012 1:27 am

Наваксах последните два епизода. Сцените с Тивин и Аря са тотално гениални. Екзасперейшънът на Джакен беше 10/10, умрях от смях.

Ксаро е значително по-приятен, отколкото мазникът в книгата, а Талиса започнах да я харесвам, но все още мисля, че цялото това е излишно. Блатните ми липсват - все пак бяха гениални персонажи. Надявам се да ги вкарат в трети сезон, може да ги срещнат по пътя или знам ли и аз.

Петир малко се ридиймва, а сцената му в Харенхал беше доста интересна. Трябва да се признае, че поне половината от промените спрямо оригинала са доста сполучливи. Родрик Касел обаче твърдо не е сред тях. Сцената беше добра, но сюжетно позасира по неприятен начин доста яката последваща битка за Зимен хребет.

Очаквах повечко крийпинес от Рууз Болтън, но за сметка на това Пиат Прий беше меко казано убер-кастнат.

Това с драконите явно не е било така в книгата, но честно нямам спомен. Въпреки че Карт е горе-долу единствената поносима част от цялата сюжетна линия на Денерис между първа и пета книга, явно баш него не помня.

Мрънкането на Церсей започва да дразни - поредната неприятна разминавка. В книгата тя му изфуча, той й обясни, че така е по-добре и това беше. Няма нужда от ТРЕТА сцена, в която тя му се обяснява, че не трябвало така. Нали е кралицата-регент баси, като е толкова против, да не я дава проклетата Мирцела.

Шоуто определено се измества от Тирион към Тивин/Аря. И двамата са невероятни в ролите си. Започвам да мисля същото и за Теон - много добре се справя да е жалък тъпак.

п.п. за пръв път гледам видео на 1080p - OMG :D
This is it. Ground zero.