За и против пиратстването на игри

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

Arlina
E'lir

Post by Arlina » Tue May 08, 2012 11:30 am

Лошо е да, но това е тема на друг разговор :) А и като цяло нямах предвид само игрите, пиратстването си е ежедневие и нещо нормално за наш'та прекрасна държава.

Всъщност докато алтернативите са турски сериали, филми от времето когато съм вървяла права под масата и мазна чалга мисля да си пиратствам до пръсване :)

А за МЕ, аз съм им обещала като си оправят чудния край да им купя всичко. :lol:
I have loved the stars too fondly to be fearful of the night.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Tue May 08, 2012 11:43 am

Естествено, че ще си говорим по дяволите. Предвид, че си откраднала тази игра, да критикуваш толкова злостно нещо, което си получил безплатно - е не знам, трябва да си доста лицемерно настроена личност.

То заради манталитета, демонстриран в последния пост на девойчето, тук, който за съжаление се наблюдава в 90% от юзърите по български форуми за игри винаги пазарът ни ще е една смешна плюнка и никога няма да бъдем взети насериозно в гейм-отношение като регион.

Най-тъжно е как по-нагоре в предния си пост с насмешка се пише "и сега какво ще си говорим колко е лошо да се пиратства ли". Смятайте докъде сме се докарали принципно:)

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue May 08, 2012 11:50 am

Muad_Dib wrote:Естествено, че ще си говорим по дяволите. Предвид, че си откраднала тази игра, да критикуваш толкова злостно нещо, което си получил безплатно - е не знам, трябва да си доста лицемерно настроена личност.
Не я е откраднала. Защото от ЕА не са имали без едно копие по-малко което да продадат заради това :)

А тук малко не съм съгласен с теб. Ако един макдоналдс е на вкус като лайно, няма нищо лошо да изтъкнеш фекалната му природа, дори да ти е подарък или по някакъв друг начин да не си платил пълната цена за него.

Наистина има 10-на игри за които ми е гузно че съм ги изпиратствал на времето - Shadow of the Colossus на първо място.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Arlina
E'lir

Post by Arlina » Tue May 08, 2012 11:54 am

Естествено, че ще критикувам, не знам как реши, че нямам право на мнение, защото не съм си била купила тази игра. За мен пък хора, които нямат емоционална връзка с историята и персонажите нямат право на мнение, хаха.

А и аз няколко пъти казах, че ми харесва играта, даже вече 3 пъти я играх, но този финал е направо обиден. Но си обичам сериите, имам си книжките, комиксите, а сега планирам да си накупя фигурките на 4 от персонажите + Норманди.

Аз нямам навика да си губя времето с нещо което мразя, тъкмо обратното, това ми е любимата игра и от там идва този rage.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Tue May 08, 2012 12:00 pm

Ахахахахах купила си си фигурките, но си откраднала играта? Ти сериозно ли? Честно?

Драгъне, моля ти се не словоблудствай напразно, абсолютно необяснимо ми е, че пишеш тези неща по отношение на пиратството при условие, че те познавам и знам, че си горе-долу здравомислещ и много добре знаеш, че да го кажем възможно най-просто - не е хубаво нещо...

Arlina
E'lir

Post by Arlina » Tue May 08, 2012 12:07 pm

Muad_Dib wrote:Най-тъжно е как по-нагоре в предния си пост с насмешка се пише "и сега какво ще си говорим колко е лошо да се пиратства ли". Смятайте докъде сме се докарали принципно:)
Да, с насмешка е, защото както казах това е ежедневие, ако ти да речем имаш възможност да купуваш всичко, което играеш/гледаш/слушаш/четеш, сигурно 80% от хората нямат тази възможност. Изобщо не опира само до манталитет, опира най-вече до средства.

Не съм ги купила, планирам. Поне чети какво пиша преди да избухваш :wink:

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Tue May 08, 2012 12:12 pm

Опира и до двете всъщност. Преди като бях студент и аз нямах възможност да си купувам всички игри, сега заплатата ми не е голяма, но винаги си разчитам разходите и често пропускам 3-4 кръчми, за да си взема някоя игра, която ми е на кантар, за задължителните всеки месец винаги си отделям пари предварително, точно както го правя за ток, интернет и вода.

Много трудно ще се изкорени пиратския манталитет, но аз лично го направих за себе си и се чувствам супер добре. Докато не действа всеки един по този начин пазарът ни ще е смешен, а негативните последици от това трябва да си доста спряла (извинявам се за израза може би), за да се налага да ти ги разяснявам.

И всичко това важи дори преди да съм стигнал до пазара за игри втора ръка - винаги, ама винаги месец след излизането на дадена игра съм виждал обяви за продажбата й почти наполовина, например за МЕ3 и в момента има три обяви във форума на Пуслар с цени вариращи между 55 и 70 лева. И пчоти винаги игрите от там са запазени много.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue May 08, 2012 12:16 pm

Muad_Dib wrote:Драгъне, моля ти се не словоблудствай напразно, абсолютно необяснимо ми е, че пишеш тези неща по отношение на пиратството при условие, че те познавам и знам, че си горе-долу здравомислещ и много добре знаеш, че да го кажем възможно най-просто - не е хубаво нещо...
Кога съм казал че е.

Но напоследък станах и зверски чувствителен на тема правата ми на потребител. Нямам право да си продавам аксес кодовете, ето нямам право да препродам шибания акаунт на SWTOR за който се набутах 100 кинта, нямам право да променям нищо по играта, ако имаш GFWL който ти криптира сейвовете нямаш права и над собствените си сейв файлове в ОРИГИНАЛНАТА игра. В пиратската имаш. От друга страна мен могат да ме баннат от моите акаунти без никаква причина и за нищо. Пише го в пибания TOS на батъл нет. Играя аркам сити с крак за да не си хабя 5-те активации които имам. Нямам защитата на first sale doctrine. ЕУЛа-та стават все по инвазивни.

Абсурда е че пиратските игри са по-добър продукт от оригиналните за ААА заглавията. Много често когато дивелъпърите са се доверявали на своите играчи и са предлагали продукти без допълнителни уловки са били изненадани колко всъшност приятно се работи. Вещерите, Скайрим - всички те са ужасно уязвими игри - сингъл плейър с минимален онлайн компонент - продадоха се като луди.

И когато подписвам една 20000 думи ЕУЛА искам в нея да пише че имам и други права освен да се наведа напред и да оставя корпорацията да ме ебе.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue May 08, 2012 12:18 pm

RRSunknown wrote:Аз пък си я взех за бокса вчера и ще си я преиграя с кеф - дори първите марсиански пейзажи издухват всичко показано в двойката, да не говоря за по-нататък, преди края просто ще спра.

Edit: За 40 лева които ми се струва добра цена.

:idea: Към модераторите - редактирах си стария пост и освен че той се е редактирал се е пръкнал и нов същия като стария който не мога да изтрия.
Last edited by RRSunknown on Tue May 08, 2012 12:21 pm, edited 1 time in total.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Tue May 08, 2012 12:18 pm

Нали сам знаеш, че почти целият ти пост е валиден почти само за гейминга на комп? :twisted:

Arlina
E'lir

Post by Arlina » Tue May 08, 2012 12:23 pm

Няма нужда да ми разясняваш каквото и да е, аз не съм "ЗА" пиратството.

Но честно, докато виси възможността и ти да отваряш Замунда/Пиратите този разговор няма смисъл. А аз съм далеч от мисълта, че тук някой е света вода и за всяко нещо, което консумира си дава левчетата. И точно това имах предвид с поста си "ама сега ще се убеждаваме ли....." Всеки пиратства, под каква форма, обаче няма кой знае какво значение, във всички случаи е жалко.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue May 08, 2012 12:26 pm

Muad_Dib wrote:Нали сам знаеш, че почти целият ти пост е валиден почти само за гейминга на комп? :twisted:
Наистина ли? Online pass. Виж си защо MS могат да те баннат от live. On disc DLC - както със една Street Fighter X Tekken от тези игри. Офлайн пасове като в рейдж. Конзолите си имат техните си проблеми които в следващата генерация ще са още по-брутални.

Ако от пъблишърите искат пиратството да се приравнява на кражба, то тогава искам когато купя един продукт той да бъде моя собственост и да мога да правя каквото си искам с него. Искам да мога да го разглобявам, пребоядисвам, препродавам, да взимам части от него, да го модифицирам и т.н. - защото това мога да правя в момента примерно с една коля която съм купил.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue May 08, 2012 12:29 pm

Е брат ти като идеш да покараш картинг - твоя собственост ли става карта който ти дават да покараш :)

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Tue May 08, 2012 12:30 pm

Арлина : Като съм си позволил да сваля гейм ъф троунс новия епизод, въпреки че нямам HBO, поглеждам към стената си от оригинални филми и игри за 5 различни платформи и ми минава:)

Даниел : за мен това не са проблеми (пасовете), на запад пазара на използвани игри им бърка дълбоко в аналите на големите пъблишъри и е съвсем нормално да се прибегне до тези похвати, все пак говорим за пазар и печалби.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue May 08, 2012 12:31 pm

На Активишън явно не им бърка защото MW3 няма пас.
А за Ексбокса само на EA игрите имат пасове .