A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]
За да обяви идването на Зимата. Но във втора белият гарван идваше, за да съобщи, че е дошла Есента, а принцеса Шайрийн с шута си отиде при майстер Кресен, за да го помоли да види белия гарван. Това още в самото начало на книгата. 
Edit:
Хм, Дем писал преди мен. Във Вестерос си ги има и четирите сезона, но никой не може да каже колко време траят.

Edit:
Хм, Дем писал преди мен. Във Вестерос си ги има и четирите сезона, но никой не може да каже колко време траят.
BTW май си е напълно възможно на някои планети лятото и зимата да траят с години. Може би не толкова реално да траят с рандъм продължителност.
Както е възможно и ден и нощ да се сменят с години, което е доста зловещ сет ъп
Както е възможно и ден и нощ да се сменят с години, което е доста зловещ сет ъп

Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com
И аз съм с впечатлението, че тоя свят има само лято и зима, просто лятото преминава към зима в продължение на дълъг транзитен период.
И сезоните са резултат от някакво магическо явление, казва Мартин, та не е идеята ирегулярността им да е правдоподобна.
И сезоните са резултат от някакво магическо явление, казва Мартин, та не е идеята ирегулярността им да е правдоподобна.
And you can't dance with a devil on your back...
- RRSunknown
- Elder God
Остава въпроса как са определили колко трае една година при положение че няма смяна на сезона в рамките на годината.
Честно казано не се замисляйте по тия въпроси защото неминуемо ще стигне и до следващия - как се оцелява 10 години зима когато житото може да се съхранява в силози само до 3 години (освен ако не е с вакуумна обработка какво обвиъсли там нямат)
А дивите животни като елени следва да изпукат още на втората година от зимата.
Честно казано не се замисляйте по тия въпроси защото неминуемо ще стигне и до следващия - как се оцелява 10 години зима когато житото може да се съхранява в силози само до 3 години (освен ако не е с вакуумна обработка какво обвиъсли там нямат)
А дивите животни като елени следва да изпукат още на втората година от зимата.
Чакай ве пич! Май си има райони, където дори през зимата е топло. Земите на Тирелите, Дорн, другия континент - там май или не знаят какво е зима или зимата не ги удря толкова силно. Търговия, тва-онва 

Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
- RRSunknown
- Elder God
Не е така, поне според Word of God:
А на Есос би трябвало да е топло непрекъснато.Surely, the import of grain from the South alone can't cover the North's needs. And, by the way, does it snow in the South during the winter?
Yes, some times, in some places. The Mountains of the Moon get quite a lot of snow, the Vale and the riverlands and the west rather less, but some. King's Landing gets snow infrequently, the Storm Lands and the Reach rarely, Oldtown and Dorne almost never.
"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."
- RRSunknown
- Elder God
Категорично не е истина. Има си пролет, има си и есен. Дори Регар се взема с Лиана по време на турнира на Лъжливата Пролет или както там се казваше - внезапно времето омекнало и решили, че била дошла пролетта. Сезоните са си четири, четете бе, хора!Roland wrote:И аз съм с впечатлението, че тоя свят има само лято и зима, просто лятото преминава към зима в продължение на дълъг транзитен период.

Аз друго се чудя и моля да не ми се смеете, щото вероятно е нещо, известно на всички. Що не празнуват рождени, ами именни дни? Нали това е name day? И в книгата е така. Например от Джили се разбира, че в обичая на диваците е да кръщават децата си чак като станат на две годинки, но подобно нещо никъде не се упоменава за останалите. Я да ме светнете, ако може?
- dido_demirov
- Merchant
Напротив празнуват рождени дни. В Началото на втората книга , първата глава със Санса. Тогава Джофри е организирал турнир в чест на рождения си ден.Аз друго се чудя и моля да не ми се смеете, щото вероятно е нещо, известно на всички. Що не празнуват рождени, ами именни дни? Нали това е name day? И в книгата е така. Например от Джили се разбира, че в обичая на диваците е да кръщават децата си чак като станат на две годинки, но подобно нещо никъде не се упоменава за останалите. Я да ме светнете, ако може?
Това си е точно name day в оригинал.dido_demirov wrote: Напротив празнуват рождени дни. В Началото на втората книга , първата глава със Санса. Тогава Джофри е организирал турнир в чест на рождения си ден.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
Nе помня да е обяснено някъде, обаче на мен в случая name day прилича повече на рожден ден, отколкото на имен по нашите рабирания. Няколко пъти се споменава, че еди-кой си ставал на примерно петнайсет години на следващия си name day, има и лаф "naked as his name day".
Last edited by Demandred on Fri Apr 06, 2012 8:13 pm, edited 1 time in total.
Sure your parents might think you're a failure
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!