iShit

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sun Jan 15, 2012 3:36 pm

Много добра статия, патентите отдавна са отвъд нормалната лудост.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Sun Jan 22, 2012 12:20 pm

Обзел ме е експериментаторски дух, та от някакви часове се боря да инсталирам хакнато копие на Лъва на компа (днес също инсталирах Уин 8 да видя как вървят нещата там), ръчкайки партишъни, биоси и самата инсталация. В края на краищата се оказа, че Маковския ОС не ще да се инсталира на предварително направен партишън на основния ми хард (за разлика от всяка друга система, която съм слагал някога). Аз обаче нямам никакво намерение да се предам толкова лесно, та си извадих един от външните хардове от кутията и сега ще го форматирам през дървеното макско Диск Ютилити. Пожелайте ми късмет! :lol:

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sun Jan 22, 2012 7:24 pm

Само късмет няма да ти помогне, трее няква по висша инстанция ама аре :mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sun Jan 22, 2012 7:31 pm

Да, големи ташаци са с партишъните. Аз си бях разделила харда на стария Мак така и като пожелах да ги пренеса и двата партишъна на новия Мак, не се получи. :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Mon Jan 23, 2012 8:52 am

I came. I saw. I uninstalled.

Всичко протече ОК... Дори подкарах нета. Звука така и не тръгна предвид доста специфичната ми звукова карта, но останалото си беше OK. Единственият проблем се оказа безсмислеността на цялото действие предвид липсата на каквито и да е функции, за които Mac OS X всъщност да ми трябва :lol: (реално се хвахах просто от любопитство дали ще стане, а и защото в службата от два месеца продаваме Макове, та исках да си поиграя и вкъщи). А последния час пък мъчих Windows 7 да тръгне пак, защото след като отвързах хардовете и си поиграх с Mac OS X-а, той упорито играеше на жумичка. But all is well that ends well.

Междувременно ми хрумна списък с неща, които Mac OS X не може:
- Не мога да го ползвам като game конзола (в момента PC-то ми е буквално превърнато в 1080p Xbox 360, след като го ъпгрейднах преди време, а сега и му вързах безжичен 360 контролер и прокарах 10-метров VGA кабел до 55-инчовия)
- Може и да бачка ОК с доста периферии последно време, но посмъртно не може да извлече полза от повечето вътрешен хардуер.
- Не може да плейва Blu-Ray-ки
- Не може да се използва за ефективно мултитаскване и за сравняване на прозорци
- Безбожно ограничен е при употреба на външни екрани. Примерно аз бях с 2 вързани екрана и нямаше опция да пусна само единия. Можеше или само да mirror-ва, или да extend-ва. (ОМФГ??)
- Много опции са сложени на неинтуитивни места (примерно директният достъп до хардовете нарочно е скрит и е някакво приключение поне да си искараш иконата на десктопа, както правеха Маковете от време оно; това със сигурност е направено, за да се угажда на средностатистическия идиот, но е пречка за напредналия потребител).
- Safari е малко архаичен откъм интерфейс, въпреки всичките full screen ефекти.
- Липсват кажи-речи всички accessibility опции на Windows 7 като zoom на целия екран, on-screen keyboard и т.н.
- В Mac vs PC рекламите тръбяха как Mac-а идвал с какви ли не нечовешки добри ектри, а PC-то с единия Paint, което си е доста сосна лъжа. Първо - няма никакви предварително сложени игри, второ - вече iMovie, iPhoto и т.н. iLife нещата не идват с чиста инсталация на системата, ами струват 15 долара парчето на App Store-а! Windows Live Essentials си остават безплатен даунлоуд.

Основното предимство е страхотният начин, по който бекъпва и трансфърва файлове, независимо от коя система идват. Опцията за добавяне на повече десктопи също е чудесна, но по никакъв начин не може да компенсира за иначе доста ограничения мултитаскинг. Защо вместо нормален maximize са вкарали само fullscreen опция е мистерия за мен.

В края на краищата въпреки хайпа покрай Lion, Mac OS X си остава по-малко развита и много по-ограничена система за широка употреба.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Jan 23, 2012 7:21 pm

Заеби тва кажи за уин8 ;р
This is it. Ground zero.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Mon Jan 23, 2012 7:50 pm

Еми няма толкова много за разправяне. Нормалната среда е съвсем буквално Win 7 (до степен, че лийкнатото копие, което пробвах пишеше "Windows 7" при инсталацията), само че с най-добрият task manager в историята на човечеството и отвратно преебан интерфейс на прозорците (сложили са ribbon-a от Office, който е изключително неподходящ).

bsb
Paragon

Post by bsb » Mon Jan 23, 2012 8:18 pm

AlDim wrote:...............
Междувременно ми хрумна списък с неща, които Mac OS X не може:
........
- Може и да бачка ОК с доста периферии последно време, но посмъртно не може да извлече полза от повечето вътрешен хардуер.
.......
- Липсват кажи-речи всички accessibility опции на Windows 7 като zoom на целия екран, on-screen keyboard и т.н.
.....
Нали се сещаш, че за да се работи с някакво устройство, за което липсва стандартен протокол, е необходим драйвер. А драйверите се пишат от производителите на устройствата. Което важи и за Microsoft с пълна сила.
Що се отнася до accessibility, http://www.apple.com/accessibility/macosx/vision.html и http://www.apple.com/accessibility/macosx/physical.html твърдят, че нещата, които си посочил, ги има.
....с най-добрият task manager в историята на човечеството...
Интегрирали са Process Explorer?
....сложили са ribbon-a от Office, който е изключително неподходящ...
Това не мога да разбера. След като тенденцията е към все по-широки екрани, което напоследък доведе и до все по-ниски(!), да хабиш ценно пространство по вертикала ми се струва прекалено. Иначе този интерфейс има предимството да е интуитивно лесен за начинаещи. Само че 20 години след Windows 3.1 дали има още толкова на брой начинаещи, към които да бъде насочено това?
Last edited by bsb on Mon Jan 23, 2012 8:22 pm, edited 1 time in total.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jan 23, 2012 8:22 pm

Тоест твърдиш че HP или Xerox си пишат драйвери за пет години напред, после ги предават на Майкрософт които ги имплементират в ОС и след 4-5 години като си купиш принтер Xerox и ОС му подкара някъъв вграден драйвер това е само защото всички производители на принтери са писали драйвери с години напред и са ги подарявали на Майкрософт?

bsb
Paragon

Post by bsb » Mon Jan 23, 2012 8:30 pm

Не, разбира се. Просто си пишат драйверите и ги изпращат на MS. Между другото, за това MS не само не плаща, ами обратно - за да разгледат дали драйверът ти минава WHQL, трябва да си платиш. Тестовете за WHQL си ги извършваш ти, те само ги проверяват. И отделно трябва да си платиш за ключ, с който да подписваш драйверите. Както знаеш, вече не може да се инсталират неподписани драйвери.
А понякога производителите не ги и пишат. Мисля, че точно на теб, който толкова си се занимавал с принтери, няма нужда да ти изброявам модели на не много стари принтери от уж сериозни фирми (HP, Lexmark, Canon), за които няма драйвери за Vista и по-нови.
Ако пък ти се занимава, можеш да си избереш произволен хардуер и да провериш кой е написал драйвера му. За съжаление не ми е известен начин да се свали драйвер от Windows Update, ако човек няма хардуера, но върху дисковете на Windows има достатъчно драйвери за заигравки.

Като всичко това няма нищо общо с Apple, разбира се.

P.S. Всъщност май е възможно и MS да ти подпише драйвера, който изпратиш за "Windows Logo Program".

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Mon Jan 23, 2012 8:50 pm

bsb wrote:Що се отнася до accessibility, http://www.apple.com/accessibility/macosx/vision.html и http://www.apple.com/accessibility/macosx/physical.html твърдят, че нещата, които си посочил, ги има.
Аргументът си остава. Zoom ала Magnifier има - да, но аз не говоря точно за това. Става въпрос всички обекти на екрана без изключение да бъдат уголемени до 125-150%, използвайки native разделителната на екрана. On-screen клавиатура също няма. Както и каквито и да е touch функции, ако не броим екстрите, свързани с магическите им тъчпадове и мишки.
....с най-добрият task manager в историята на човечеството...
Интегрирали са Process Explorer?
По-добро и интуитивно е. Имаш или елементарно меню за разкарване на проблемни програми, което и баба може да ползва, или най-важната информация е подредена по супер удобен начин на Advanced (т.е. колко определен процес цоца от процесора, паметта и харда).

Btw MS направиха универсални драйвери, които покриват кажи-речи всички по-стари принтери, които все още са в употреба. Скенерът може да не бачка, но останалото си върви дори без HP и т.н. да си мръднат пръста.
Last edited by AlDim on Mon Jan 23, 2012 8:51 pm, edited 1 time in total.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Jan 23, 2012 8:51 pm

E това драйвери да поддържат малко имат изгода. За стимулиране на закупуването на новите им модели си е цялата работа, са с 7цата трябваше да взимам нов скенер и принтер порадни липса на драйвери за иначе прекрасно работещ хардуер на канон и hp. Ако искаш...
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

bsb
Paragon

Post by bsb » Mon Jan 23, 2012 9:26 pm

AlDim wrote:.........
Btw MS направиха универсални драйвери, които покриват кажи-речи всички по-стари принтери, които все още са в употреба. Скенерът може да не бачка, но останалото си върви дори без HP и т.н. да си мръднат пръста.
Мързи ме да търся за всички по-старички принтери, но ако ти се занимава, можеш да разгледаш директориите за принтери HP (Canon, Brother, Epson) в c:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\ и да видиш как DLL-ите, отговарящи за печата, са дело на HP (Canon, Brother, Epson).
Microsoft пише драйвери само за основни системни компоненти, примерно IDE и SATA контролери, може би и за някои SCSI, за VGA (ама чисто), разни наистина generic устройства (USB storage, видеокамери, скенери, звукови платки - визирам HD Audio, което често работи под Windows 7 и без драйвер от производителя). На което се дължи част от успеха и част от проблемите на Windows.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Jan 23, 2012 9:54 pm

E то по-голям оргазъм от това с инсталирането да ти намери хардовете и да се пуснат лана, звука и видеото от уина няма, поне за хората борещи се с инсталации :D

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Feb 03, 2012 12:57 am

Image