The Official George R. R. R. R. Mar.r.r.r.tin Topic

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jan 11, 2012 10:40 pm

Не бъди буквалист - паралелът е в цялата им структура, начините им на действие, молитвените ритуали, виждането им за света, смиреността... кима ги сумати. Рхлор с тия жертвоприношения е видял християнство отдалеч :) наистина има нещо зороастрийско в тяхната религия де - даже много.
This is it. Ground zero.

Super M
Warmage

Post by Super M » Wed Jan 11, 2012 10:49 pm

Я, гледай, какви специалисти! Интересно ми е да ви чета. Но Нейсмит има поне още две:

Близнаците
http://www.tednasmith.com/other/TN-The_Twins.jpg

Източен страж (или поне така си мисля гласеше преводът)
http://www.tednasmith.com/other/TN-East ... he_Sea.jpg
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jan 11, 2012 10:52 pm

Дооста яко.... ИСКАМ ЕСОС!!!!
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Jan 11, 2012 10:55 pm

Аз искам Волантис - мястото в което се влюбих като прочетох танца.

Lyanna Stark
Adept

Post by Lyanna Stark » Thu Jan 12, 2012 6:51 am

Не бях виждала рисунката на Източен страж, мерси, Super M :) Много е добра.

Мдаа, хубаво би било Нейсмит да нарисува Браавос и Волантис, аз лично искам да видя и някой от разрушените градове по Ройн (по-специално Ни Сар), останките от Валирия (естествено...), Водните градини в Дорн, и още десетина места за които в момента не се сещам. Абе, направо да нарисува всичко от картата :mrgreen:

За Вярата на Седемте - аз виждам приликите с християнството в историческата й роля, не толкова в идеите за бог. Седемте са изместили старите богове във Вестерос, както християнството е изместило езическите религии в Европа; в момента Вярата играе горе-долу същата роля, каквато Църквата в Средновековието (макар че Върховния септон няма влиянието на папата през по-голямата част от книгите, преди пристигането на Егон нещата са стояли по друг начин; освен това и сега кралят трябва да е помазан от Върховния септон, ако правилно си спомням). Освен това има нещо в самото отношение на хората към Вярата и на Вярата към външния свят, което много ми напомня за християнството. Не знам как точно да го опиша.

Има и прилики в структурата, както спомена Моридин - един Върховен септон (папа/патриарх), избиран от съвета на the Most Devout (кардинали), след като бъде избран изоставя личното си име; имаме и мълчаливите сестри (монахини), и мъжки монашески ордени с манастири. Има и някои съществени разлики, разбира се - догмите на Вярата не са чак толкова строги, колкото християнските, свещениците могат да са и мъже, и жени (макар че като че ли имат различни функции), гореспоменатите Most Devout включват и жени, а Върховния септон не само изоставя името си, но и изобщо не приема ново, защото се счита не за наместник на боговете (както папата на бог), а за тяхно живо въплъщение на земята. Но въпреки това приликите си остават.

Забравих да спомена за молитвите - ако правилно си спомням, септоните използват кадилници, хората се молят пред изображения на боговете (икони), палят свещи, има готови молитви, които се пеят. Има и свещена книга, The Seven-Pointed Star, която е разделена на части, подобни на евангелия.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jan 12, 2012 7:36 am

Кво пък му харесвате на тоя Волантис? Като изключим оная черната валирианска част, където бил старият град, останалото беше абсолютно рандъм и почти неописан южноевропейски средновековен град.

Браавос на мен ми изглежда доста яко място въпреки очевидните прилики с Венеция. Градовете по Ройн наистина биха били много добра рисунка, ако не друго, но аз най-вече искам да видя Карт. И може с няколко от знатните му гражданки на картината :mrgreen:

Проблемът е, че става дума за цели огромни градове, е не за замъци+селца като във Вестероския вариант. Могат да се рисуват сгради от тях, или видени от много далече (от планина), но горе-долу това е... ако се замислим в единствените два по-големи града във Вестерос (Кралски чертог и Староград) - единият на картината е рисуван от перспектива-хеликоптер, а другият има една сграда и няколко къщурки далеч долу, вместо целия огромен град с калдъръмените му улици.

Сега се замислих, че и Бял пристан от последната книга също изглежда яко.
This is it. Ground zero.

Lyanna Stark
Adept

Post by Lyanna Stark » Thu Jan 12, 2012 8:02 am

Ми аз не харесвам толкова Волантис, но би било интересно да го видя нарисуван, точно защото нямам ясна представа как изглежда.

Но той не е толкова важен, Браавос ми е по-интересен, а най-интересни са ми Ни Сар и другите руини по Ройн. Абе изобщо руините, и колкото са по-древни и впечатляващи, толкова по-добре. Както казах - Валирия. Ако изобщо нещо е останало от градовете там, Мартин може да даде едно описание за художниците, както даваше описания на историческите Таргариени на Amoka. Освен, разбира се, ако това не е прекалено голям спойлър, защото там ще се случва нещо важно... хммм.

Да, Карт, това е едно от местата, които бях забравила. Бял пристан също звучи интересно. А за Староград се замислих, че би било хубаво да покажат и други неща освен кулата отблизо - Цитаделата, the Starry Sept и забравих кои други места бяха важни... Но тази серия рисунки на Нейсмит е конкретно за замъците, а не за градовете, къщите, калдъръмените улици и интересните руини, затова е рисувано по този начин.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Jan 12, 2012 10:10 am

Ааа, Седемте са си баш заемка от християнството. В християнството имаме Света Троица - Бог, Син и Дух, при тея имаме Седмината, Които са Един. Като пак имаме Бог Отец на всичкото отгоре. Са, човекът не е изписал цяла Библия барабар със символа на вярата, но е ясно отде се е вдъхновявал. Просто е персонифицирал различните светии и ангели в някои от проявленията на Бога. Имаме си Странник - архангел Михаил. Имаме си Воин - св. Георги. Имаме някакъв покровител на занаятите например, Майка+Дева+Старица - Св. Богородица, а за Отеца няма кво да говорим.

Обаче на мен ми е интересно друго - като че всички богове във света на Мартин съществуват и се проявяват по един или друг начин, само тея Седмината никакви ги няма. :mrgreen:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Thu Jan 12, 2012 10:18 am

Marfa wrote:
Обаче на мен ми е интересно друго - като че всички богове във света на Мартин съществуват и се проявяват по един или друг начин, само тея Седмината никакви ги няма. :mrgreen:
Много пъти съм мислел да питам по тоя въпрос но реших че ще прозвучи тъпо. :oops: И на мен ми е странно, май Мартин планира нещо...
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Thu Jan 12, 2012 11:23 am

Всъщност Кейтлин имаше някои видения, които могат и да минат за проявления - също и Давос вярваше, че говори с Майката.
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jan 12, 2012 11:31 am

Странникът - архангел Михаил? Това пък отде дойде?
Странникът си е според мен уникално за тая религия, макар че има някои сходства с може би Озирис или Анубис.
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jan 12, 2012 1:48 pm

Има и нещо друго - ранното християнство няма нищо общо с молитви, кандилници, монахини и папата. Цялата тази ритуалност барабар с короните на висшия клир и споровете за светата троица идват много по-късно с признаването на християнството за държавна религия на Рим. И за да направят християнството внушителна религия му придават атрибутите на власта - аристокрация (висшия клир), канони, замъци (катедрали).

Светата троица няма нищо общо със седмината - защото Бог Отец >Бог Син а светия дух е проявление и на двамата.

Седмината обаче са напълно равнопоставени, и имат образ на хора.

Не мисля че Мартин е автор плагиатствал дословно - вместо това е събирал различни компоненти от различни религии, добавял е свои и така е създал религиите в света си.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Jan 12, 2012 1:57 pm

Няма такова нещо като кой е най-голям в християнската троица. Троицата е триединна и единосъщна, а Бог, Син и Св. Дух са трите божествени... хм... проявления, които са напълно равнопоставени помежду си. Но сега нямам никакво време за детайлни теологични обяснения, а и не ми се ще да правя офтопик. Седмината са на същия принцип - Седемте, Които Са Един. Обаче няма голям смисъл в момента да разкостваме недобре и недетайлно описани религиозни системи в несъществуващи фантазийни кралства, както и съотношението на измислена религия спрямо ранното и късното християнство и различните му деноминации. За мен си е очевидно откъде Мартин взаимства идеята за Седемте и не ми трябват някакви допълнителни доказателства, които да затвърдят убежденията ми. В случая на мен ми е интересно, че дотук Седмината практически не се проявяват по никакъв начин. Очаквам развитие в тая насока. :mrgreen:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jan 12, 2012 2:10 pm

Равнопоставени са според нас -православните, според Католиците не е така - това ми го обяснява един свещеник по типичния сложен начин. Че се гледало кой кого е създал.

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Fri Jan 13, 2012 10:12 am

Абе Седемте са се най-кекавата религия :D Въобще не ти помагат, не ти дават някакви сили, нито знания... безполезни.
But goddamn,
you got me in love again