The Official George R. R. R. R. Mar.r.r.r.tin Topic

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Nov 13, 2011 4:49 pm

От хората, които са правили горната карта, ето една малко измислена на целия свят: http://gamesofthrones.com/wp-content/up ... ld_Map.jpg

edit: и тая е доста яка: http://renaissanceroad.com/art/maps/ima ... f_FLAT.jpg българия е slaver's bay :D
This is it. Ground zero.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Jan 10, 2012 5:59 pm

Силно яка галерия със замъците на кралствата: http://www.dana-mad.ru/gal/gallery.php?pID=20&sID=113
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Jan 10, 2012 6:25 pm

много добро :)

Далеч по-адекватни и епични конструкции от бутафорията в сериала.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Jan 10, 2012 6:40 pm

Много са яки, особено Слънчево копие. Само Ийрито не ме кефи, много е голямо, трябва да е по-тъничко, високо и.. красиво :mrgreen:
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Jan 10, 2012 6:42 pm

На мен най-ми хареса скалата на Кастърли - точно така си я представях, и Хайгардър също много впечатляващо са го направили. Жалко че точно тези двете места изобщо не са описани в книгата.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Jan 10, 2012 8:18 pm

Засега ;) Не вярвам да ги пропусне.
This is it. Ground zero.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Tue Jan 10, 2012 11:48 pm

Хич не си представях така Скалата, Драконов камък ми е много нереалистично, Харънхъл кърти, Планински рай и то.
Едит: Уинтърфел е много по - епик от оная барака в сериала, а и от бараката във въображението ми, Слънчево копие и кулата в Староград са страхотни. Ейрито, Пайк и Ред Кийп са мех.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

Lyanna Stark
Adept

Post by Lyanna Stark » Wed Jan 11, 2012 3:13 am

А, илюстрациите на Нейсмит от календара. Уж щях да си го поръчвам, после съвсем забравих... В началото имаше качествени изображения с висока резолюция само на 3-4 от картините, останалите се намираха само снимани с фотоапарат... спомням си как преравях сайтовете за качествена снимка на Хайгардън и така и не намерих, минаха няколко месеца преди да се появят всички. Май ги свалих точно от този сайт.

Скалата на Кастърли и аз не си я представях точно така, преди да видя рисунката, но всъщност тя отговаря съвсем точно на описанието в книгите.

Черен замък не се различава особено от всички останали илюстрации на Вала. Все пак много добра рисунка. Направи ми впечатление, че Нейсмит е показал не само порутените кули, но и факта, че са празни - ако погледнете, светят всички прозорци само в две сгради, в тази отдясно има само два, кулите са абсолютно тъмни.

Драконов камък изглежда малко... странно... но също отговаря абсолютно на описанието; кулите във форма на дракони просто изглеждат много особено, когато ги видиш нарисувани, а не само четеш за тях. Усеща се и мрачната, потискаща атмосфера, която Мартин описва.

Харънхъл много точно пресъздава атмосферата от книгата, цветовете са много добре подбрани, прилепите са много на място.

Хайгардън е страхотен, може би любимата ми картина от календара. Изглежда адски красиво. Комбинацията от бяло, зелено и златно, ярките цветове, светлината... цялата картина е доста по-светла и цветна от останалите, и ми създава едно усещане за... радост, може би. Много е различно от мрачната атмосфера на повечето замъци.

Речен пад ми хареса, изглежда по-голям и по-красив отколкото си го представях.

Бурен край изглежда точно както е описан, но кой знае защо ми се вижда малко... малък. Може би е от перспективата.

Слънчево копие също ми харесва, вижда се разликата в архитектурата на Дорн спрямо другите кралства. Всъщност изглежда по-добре, отколкото си го представях.

Орлово гнездо също изглежда много красиво, харесва ми много повече от това в сериала. Неслучайно е корица на календара.

Кулата в Староград е адски яка. Нейсмит наистина успява да покаже за каква огромна сграда става въпрос (по-висока от Вала) и колко е по-голяма от останалите. Изглежда страшно впечатляващо.

Пайк не прави особено впечатление, но това е вярно и в книгата. Трудно е да го направиш по-голям или по-красив, той просто не е.

Червената цитадела доста ми харесва, ефектът с огряната от слънцето септа на Белор срещу нея е много добър. Самата цитадела изглежда точно както е описана, без да е нереалистично огромна (тази в сериала, макар че също много ми хареса, беше наистина прекалено голяма).

Уинтърфел изглежда няколко милиарда пъти по-добре от този в сериала (който определението на Клеймор "барака" описва много точно). Много ми харесва и атмосферата, която Нейсмит създава - със снега, дима от комините, цветовете на небето, леко неясните очертания на кулите, гората на заден план...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jan 11, 2012 6:53 am

Lyanna Stark wrote:
Скалата на Кастърли и аз не си я представях точно така, преди да видя рисунката, но всъщност тя отговаря съвсем точно на описанието в книгите.
Не си спомням да е описвана някъде, но проблемът ми с картината е, че не се вижда нищо от самия замък. Съзнавам, че идеята е скалата да е ЧАСТ от него (и всичките там подземия и нива, за които Джейми постоянно говори), но все пак перспективата можеше да е по-иначе и да се види повече от замъка, а не само точка на върха.
Lyanna Stark wrote: Драконов камък изглежда малко... странно... но също отговаря абсолютно на описанието; кулите във форма на дракони просто изглеждат много особено, когато ги видиш нарисувани, а не само четеш за тях. Усеща се и мрачната, потискаща атмосфера, която Мартин описва.
За атмосферата си много права. За самия замък - на мен не ми изглежда странно - точно така си е, с черен камък и целият в дракони, НО защо за бога и той е толкова малък?! Прилича на параклисче на някоя скаличка над морето, нежели на замък.
Lyanna Stark wrote:
Харънхъл много точно пресъздава атмосферата от книгата, цветовете са много добре подбрани, прилепите са много на място.
Да си призная, не бях запомнил, че Харенхал достига до езерото. Знам, че е на брега му, но така да се мие в него... Между другото това езеро и островът в него продължават да са една от най-съществените упорито избягвани локации в книгата и очаквам да стане нещо голямо там и тия Зелени братя да са бахти пичагите на квадрат! Или жени... :mrgreen: Но контрастът (мислен) между толкова тайнствено място като езерото и самия порутен и грозен замък на брега му е много силен.
Lyanna Stark wrote:
Хайгардън е страхотен, може би любимата ми картина от календара. Изглежда адски красиво. Комбинацията от бяло, зелено и златно, ярките цветове, светлината... цялата картина е доста по-светла и цветна от останалите, и ми създава едно усещане за... радост, може би. Много е различно от мрачната атмосфера на повечето замъци.
Така е, а вероятно е и търсен ефект, но с риск да стана заядлив какъв е този калъдъръмец едва забележим пред него! Това ли е ШИБАНИЯТ ПЪТ НА РОЗИТЕ, все пак??
Lyanna Stark wrote:
Речен пад ми хареса, изглежда по-голям и по-красив отколкото си го представях.
любимата ми е тази. толкова е haunted, че чак боли :) много ме кефи и растителността по стените му. Ако беше няколко порядъка по-малък и с рибарски мрежи, щях да реша, че е Greywater Watch :)
Lyanna Stark wrote:
Бурен край изглежда точно както е описан, но кой знае защо ми се вижда малко... малък. Може би е от перспективата.
Изглежда по-голям от Драконов камък, но по някаква неясна и силно дразнеща причина (демек естетика :Р), художникът е решил да ни покаже само цитаделата, а не целия замък. Освен ако това е само една от бойниците, в който случай замъкът е HUUUGE :D Нормално, все пак нали го е строил Брандън :Р
Lyanna Stark wrote:
Кулата в Староград е адски яка. Нейсмит наистина успява да покаже за каква огромна сграда става въпрос (по-висока от Вала) и колко е по-голяма от останалите. Изглежда страшно впечатляващо.
Аз си я представях по-скоро много висока, отколкото изобщо по-огромна, т.е. представях си кула с нормална основа, която просто е ужасно висока (нереалистично архитектурно, знам, или поне до появата на железните конструкции). В случая е наблегнато на цялата мощ на конструкцията, така че кулата просто прави останалите сгради да изглеждат мравки, но самата тя ми е някак.. тумбеста :mrgreen:
Lyanna Stark wrote:
Червената цитадела доста ми харесва, ефектът с огряната от слънцето септа на Белор срещу нея е много добър. Самата цитадела изглежда точно както е описана, без да е нереалистично огромна (тази в сериала, макар че също много ми хареса, беше наистина прекалено голяма).
Това ми е втората любима картина, много добро пресъздаване на мястото, а особено ме кефи тънката ирония във факта, че септата на Белор прилича на джамия :mrgreen:
Lyanna Stark wrote:
Уинтърфел изглежда няколко милиарда пъти по-добре от този в сериала (който определението на Клеймор "барака" описва много точно). Много ми харесва и атмосферата, която Нейсмит създава - със снега, дима от комините, цветовете на небето, леко неясните очертания на кулите, гората на заден план...
Така си е - страхотна е :)
This is it. Ground zero.

Lyanna Stark
Adept

Post by Lyanna Stark » Wed Jan 11, 2012 8:20 am

Moridin wrote:Не си спомням да е описвана някъде, но проблемът ми с картината е, че не се вижда нищо от самия замък. Съзнавам, че идеята е скалата да е ЧАСТ от него (и всичките там подземия и нива, за които Джейми постоянно говори), но все пак перспективата можеше да е по-иначе и да се види повече от замъка, а не само точка на върха.
Значи, не съм сигурна къде точно е описана Скалата на Кастърли, но помня, че търсих информация точно след като видях тази рисунка за пръв път, и намерих точно това - че Скалата на Кастърли действително е една огромна, ами, скала, с два издатъка като лъвски лапи отпред, и между тях е това, в което влизат корабите (забравих му името, Лъвската уста или нещо подобно), а самия замък е отгоре и по-голямата му част е вътре в самата скала. Спомням си как Оберин разправяше, че ги били настанили в стая без прозорци в скалата, и за тъмните килии, също всечени в скалата... Освен това имам спомен, че лъва на герба на Ланистър идва от формата на самата скала, която прилича на полегнал лъв, но за това не съм убедена дали е факт или спекулация от форумите. В уикито и другото уики няма друга информация освен тази. Така че мисля, че Нейсмит е решил да покаже цялата скала, за да се види лъвската форма и защото по-голямата част от замъка е самата скала.
Moridin wrote:За атмосферата си много права. За самия замък - на мен не ми изглежда странно - точно така си е, с черен камък и целият в дракони, НО защо за бога и той е толкова малък?! Прилича на параклисче на някоя скаличка над морето, нежели на замък.
Е, не е чак толкова малък. Мисля, че само изглежда така, заради перспективата - нарисуван е гледан отдалече, с планината и селото отдолу, за разлика например от Хайгардън, Слънчево копие и кулата в Староград, които са нарисувани от толкова близо, от колкото е възможно да се хванат целите, или Уинтърфел и Харънхъл, които не са обхванати изцяло. Ако беше позициониран както Орлово гнездо, например, щеше да изглежда доста по-голям. А и Драконов камък принципно не е от най-големите замъци според описанието, не е нужно да е с размерите на Харънхъл все пак. Всъщност като се замисля, вероятно е близък по размер до Орлово гнездо, описано като най-малкия от замъците на седемте велики дома. Така че, да, ако беше същата рисунка, но с приближението и перспективата на тази на Орлово гнездо, вероятно щеше да изглежда по-нормално.
Moridin wrote:Да си призная, не бях запомнил, че Харенхал достига до езерото. Знам, че е на брега му, но така да се мие в него... Между другото това езеро и островът в него продължават да са една от най-съществените упорито избягвани локации в книгата и очаквам да стане нещо голямо там и тия Зелени братя да са бахти пичагите на квадрат! Или жени... :mrgreen: Но контрастът (мислен) между толкова тайнствено място като езерото и самия порутен и грозен замък на брега му е много силен.
И аз нямам спомен Харънхъл да достига до езерото по този начин. Не съм сигурна дали това е детайл, който съм пропуснала, допълнително описание, дадено от Мартин на Нейсмит, или просто artistic license. И да, Мартин почва да дразни с тоя Остров на Ликовете, дето очевидно е важен, ама пет книги никой не отива там...
Moridin wrote:Така е, а вероятно е и търсен ефект, но с риск да стана заядлив какъв е този калъдъръмец едва забележим пред него! Това ли е ШИБАНИЯТ ПЪТ НА РОЗИТЕ, все пак??
Ахахахахаха, калдъръмец :mrgreen: Силно се съмнявам това да е Пътя на Розите, по-вероятно е просто някаква странична пътечка - забележи, че замъка е показан отстрани, а не фронтално, централния вход е вдясно до дървото. По-вероятно Пътят на Розите минава някъде отдясно, и от централния вход се излиза към него.
Moridin wrote:любимата ми е тази. толкова е haunted, че чак боли :) много ме кефи и растителността по стените му. Ако беше няколко порядъка по-малък и с рибарски мрежи, щях да реша, че е Greywater Watch :)
Нали?! Точно бръшляна или каквото е там по стените ми хареса много, съчетан със самата архитектура и цветовете, белите стени и сините кули, и реката отдолу... Но не бих го сбъркала с Greywater Watch, защото Greywater Watch се движи по водата (т.е. няма как да е от камък). :)
Moridin wrote:Изглежда по-голям от Драконов камък, но по някаква неясна и силно дразнеща причина (демек естетика :Р), художникът е решил да ни покаже само цитаделата, а не целия замък. Освен ако това е само една от бойниците, в който случай замъкът е HUUUGE :D Нормално, все пак нали го е строил Брандън :Р
Всъщност това е целият замък. Той представлява една огромна, кръгла, черна кула без прозорци откъм морето, заобиколена от ужасно дебела, кръгла, черна стена. Всъщност ето описанието от "Сблъсък на крале":
Gods do not forget, and still the gales came raging up the narrow sea. Yet Storm's End endured, through centuries and tens of centuries, a castle like no other. Its great curtain wall was a hundred feet high, unbroken by arrow slit or postern, everywhere rounded, curving, smooth, its stones fit so cunningly together that nowhere was crevice nor angle nor gap by which the wind might enter. The wall was said to be forty feet thick at its narrowest, and near eighty on the seaward face, a double course of stones with an inner core of sand and rubble. Within that mighty bulwark, the kitchens and stables and yards sheltered safe from wind and wave. Of towers, there was but one, a colossal drum tower, windowless where it faced the sea, so large that it was granary and barracks and feast hall and lord's dwelling all in one, crowned by massive battlements that made it look from afar like a spiked fist atop an upthrust arm.
Както се вижда от текста, това е целият замък, но нито изглежда толкова огромен, колкото би трябвало да бъде, нито кулата прилича на spiked fist atop an upthrust arm. И стената не ми изглежда 80 стъпки широка, каквато би трябвало да бъде от тази страна, а кулата ми се вижда прекалено малка; доколкото преценявам дистанцията, не би трябвало замъка да изглежда чак толкова по-малък заради отдалечаването (в смисъл, не е рисувано от толкова отдалечена перспектива, колкото при Драконов камък). Затова мисля, че тук Нейсмит нещо не си е преценил пропорциите.
Moridin wrote:Аз си я представях по-скоро много висока, отколкото изобщо по-огромна, т.е. представях си кула с нормална основа, която просто е ужасно висока (нереалистично архитектурно, знам, или поне до появата на железните конструкции). В случая е наблегнато на цялата мощ на конструкцията, така че кулата просто прави останалите сгради да изглеждат мравки, но самата тя ми е някак.. тумбеста :mrgreen:
Тумбеста :mrgreen: Да, наистина основата й е доста по-широка, отколкото си я представях, мислех че е по скоро с дебелината на горната си част (тази най-дългата, с лицата отгоре), и малко по-дебела отдолу (с дебелината на частта точно под дългата, и може още една по-дебела част по-надолу).
Moridin wrote:Това ми е втората любима картина, много добро пресъздаване на мястото, а особено ме кефи тънката ирония във факта, че септата на Белор прилича на джамия :mrgreen:
Джамия :lol: Този паралел изобщо не ми беше хрумнал, обаче наистина много прилича...

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Jan 11, 2012 5:11 pm

Прилича на Света София в Истамбул
Spoiler: show
Image
Сега се замислих за Winterfell - не беше ли казано някъде че това всъщност е цял град който се населва през зимата от хората които иначе живеят на съвсем други места в околноста, а през останалите сезони градът е запечатан?

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jan 11, 2012 6:42 pm

Всъщност повече прилича на Синята джамия (заради повечето минарета)
Spoiler: show
Image
която от своя страна е заигравка с архитектурата на самата Света София, а броят на минаретата е интересна история, свързана с първенството на великата джамия Масджид ал-Харам в Мекка.

Но стига офтопик :mrgreen:
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Jan 11, 2012 6:49 pm

Може - те всички тези джамии са си взели покрива от храма в Йерусалим поначало и само са добавяли минарета отстрани да се знае че е мюсюлмански храм.

Обаче великата септа не би трябвало да изглежда така - нали уж е седемлъчна и седемстенна - какви са тия кръгли покриви?

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jan 11, 2012 10:21 pm

Анджак :) но точно това е и отчасти якото де, тъй като като цяло вярата на Седемте е доста явен паралел с християнството
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Jan 11, 2012 10:30 pm

Аз нищо общо не виждам с християнството честно казано - нито има спасител, нито възкресение.

Това с Рхлор даже ми се струва далеч по християнско - има обещан месия, има великия друг, има възкресение - само дето обичаите им са персийски , но пък Аура Мазда уж се явява прототипа на Христос тъй има къде да се търси паралел.