Котки, мррррррррр...
Moderator: Moridin
На няколко пъти ми се натъртва, че манулът е КОТКА. Може би това го прави да е направен от неръждаваема стомана? Това, което ти казвам е дребна обща култура от зоологията - преносимостта на видове, живеещи по принцип в доста различни условия от тези на новото им обиталище, не е най-успешното нещо на земята. Разболяват се гадинките. Налазват ги инфекции, с които те не могат да се борят, поради щото организмът им вижда тея микроорганизми за пръв път в живота си. Особено ако са още малки. Надявам се твоят манул да не го сполетят болестите, виреещи по варненските мачки, ма ти можеш да вземеш някви мерки да го опазиш все пак като си го държиш у вас.
Амелио, в сравнение с тварите прибрани от теб и пуснати на Драгичево подозирам и пришълеца би се плеснал по тумбестото чело ;р
Дано се аклиматизира добре, но не бих го пускал навън. Освен това манула е до 5 килограмово егоистично животно и не иска да се разделя с козината си заради която някакви шибаняци го ловуват до степен да е изчезващ вид по родните му места... така че опасност винаги има всякаква и навсякъде.

Дано се аклиматизира добре, но не бих го пускал навън. Освен това манула е до 5 килограмово егоистично животно и не иска да се разделя с козината си заради която някакви шибаняци го ловуват до степен да е изчезващ вид по родните му места... така че опасност винаги има всякаква и навсякъде.

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- Zeiss_optik
- Arcanist
Никога, никога, никога не бих изложил любимеца си на риск, по-голям от този, на който са изложени всички нормални котки.
Разбира се, че ще му купувам бели мишки, за да ловува в къщи.
И задължително ще се консултирам със специалист, ако реша да го пусна сам навън.
Това, че би ловувал и навън, не никакъв проблем. По улиците бродят десетки хиляди котки, много от тях си имат стопани. И всяка една ловува. Мисля, че истинската опасност за него биха били най-вече автомобилите. Манулите хем не са свикнали с тях, хем не са толкова пъргави като европейските диви котки.
Не знам дали ще мирише - Ники без проблемно използваше котешка тоалетна, надявам се и Раджа да се научи.
Единственото, което дивият ми котак никога не можа да възприеме, беше противопаразитната каишка. Което ми създаваше бая работа при всяко негово завръщане от улични подвизи. Но не беше голяма беда.
Но нека да пристигне, да го повъзпитам, да поотрасне - всичко с времето си. Ще видим какво ще научи и какво - не.
Разбира се, че ще му купувам бели мишки, за да ловува в къщи.
И задължително ще се консултирам със специалист, ако реша да го пусна сам навън.
Това, че би ловувал и навън, не никакъв проблем. По улиците бродят десетки хиляди котки, много от тях си имат стопани. И всяка една ловува. Мисля, че истинската опасност за него биха били най-вече автомобилите. Манулите хем не са свикнали с тях, хем не са толкова пъргави като европейските диви котки.

Не знам дали ще мирише - Ники без проблемно използваше котешка тоалетна, надявам се и Раджа да се научи.
Единственото, което дивият ми котак никога не можа да възприеме, беше противопаразитната каишка. Което ми създаваше бая работа при всяко негово завръщане от улични подвизи. Но не беше голяма беда.
Но нека да пристигне, да го повъзпитам, да поотрасне - всичко с времето си. Ще видим какво ще научи и какво - не.

Last edited by Zeiss_optik on Wed Dec 07, 2011 10:20 am, edited 1 time in total.
Hemos pasado!
- Zeiss_optik
- Arcanist
Значи, и аз като Жоро, да ти кажа, че ако нещо го сполети манула поради щото е бродил из квартала, ще те унищожа.
Иначе имаш следните алтернативи:
1. Седи само вкъщи.
2. Разхождаш го на каишка.
Което не е толкова необичайно, междувпрочем. Имах съсед, който така си разхождаше персиеца, който пък, между другото, беше ГИГАНТСКА твар. Малко по-дребен от кокер-шпаньол. Разчитам на теб да не оставяш Раджа да се развява безстопанствен!
Иначе имаш следните алтернативи:
1. Седи само вкъщи.
2. Разхождаш го на каишка.
Което не е толкова необичайно, междувпрочем. Имах съсед, който така си разхождаше персиеца, който пък, между другото, беше ГИГАНТСКА твар. Малко по-дребен от кокер-шпаньол. Разчитам на теб да не оставяш Раджа да се развява безстопанствен!

Ивайло, виж статията в Уикипедия, според мен поне си заслужава да се замислиш...

Макар че сигурно е фотошоп.
И за да не съм само негативна:Captive-breeding of Pallas's cat is difficult. Although it breeds well, survival rates are low owing to infection. This has been attributed to an under-developed immune system, as its natural habitat is isolated and it would not normally be exposed to infection.[13]

Макар че сигурно е фотошоп.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
- Zeiss_optik
- Arcanist
Фотошоп е. 
Не стават толкова огромни.
Най-много да станат малко по-едри от обикновена котка. Е, и козината придава допълнителен обем.
Но това, че младите манули са податливи на заболявания, е вярно. До достигане на полова зрелост Раджа е в най-опасната си възраст.
Той в момента е в горското стопанство, където е роден и за него се грижат добре. Между другото, днес научих, че майка му се казва Назгул.
Не че лесничеите са чели Толкин, де. Името е казахско и означава Истинско цвете.

Не стават толкова огромни.
Най-много да станат малко по-едри от обикновена котка. Е, и козината придава допълнителен обем.
Но това, че младите манули са податливи на заболявания, е вярно. До достигане на полова зрелост Раджа е в най-опасната си възраст.
Той в момента е в горското стопанство, където е роден и за него се грижат добре. Между другото, днес научих, че майка му се казва Назгул.

Не че лесничеите са чели Толкин, де. Името е казахско и означава Истинско цвете.

Hemos pasado!

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

- Spoiler: show
Тоя уикенд ходихме една голяма група на хижа Орлово гнездо в Стара планина. Горе хижата се обитаваше от ей това котище:
.
Пък колко мезета изядоха тия дзверове под масата, не знам как не се пръснаха от ядене

Пък колко мезета изядоха тия дзверове под масата, не знам как не се пръснаха от ядене