По-добра игра въобще или в жанра си? Не се заяждам, просто питам. И ще ми е интересно ако някога превъртиш Fallout New Vegas дали мнението ти за Skyrim ще се запази
Ами няма как да знам на този етап- след като го изиграя февруари ултимат версията ще коментирам.
Отделно отговарям на сериозния пост по темата
Амикае като цяло си прав но ми се струва че виждам в думите ти синдрома на мечтата по невъзможни неща, сякаш скайрим се е оказал на граница за която почват да ти се струват възможни неща за които в други игри дори не си помисляш защото звучат абсурдно.
Е аз принципно неимоверно се кефя на Скайрим и съм фен на TES игрите, но МЕ си ми остава по-любимото RPG.
При мен така се завъртяха нещата че точно Mass Effect 2 изиграх преди Скайрим.
Ако трябва да бъда честен обаче, според мен истината не е нито в едното, нито в другото. МЕ2 е прекалено линейна, въпреки че това си работи съвсем добре и играта е невероятна.
Според мен има какво да се желае по формулата - това което най-ме дразнеше е че като за игра изцяло изградена около персонажите точно персонажите бяха абсолютни ботове по време на мисия и игра извън кораба. Рядко си отварят устата, само за да повторят един и същ боен вик. Никога никой не участваше в обсъждане на важно нещо по време на разговор в мисия (не говоря за лоалноста където задължително си казват репликата). Отделно нямат никакви отношение и почти никакви разговори помежду си (освен единичните случаи на тали-легион и джак-миранда). Нямат никакъв уклон и морал геймплеен в който ако вземеш ренегат решение добрите да се подрзанят а гаднярите да се изкефят. Е дееба - в Бладур'с Гейт 2 и Плейнспейп тези неща ги имаше - персонажи дори са ме на напускали заради и нападали. Обаче в Mass Effect 2 са играли на сигурно - да не може да се прецакаш. А диалозите - няма никакво значение какво казваш - казваш няколко различни неща но резултата е един и същ. Игра на сигурно - фейл за мен.
Skyrim е прекалено нелинейна, но отново формулата и работи.
Има и тук дразнещи неща с които се сблъсках по към края и които ми насират имършъна.
И двете формули имат своите недостатъци. За мен истината е някъде по средата. Ако имаме огромният отворен свят на TES игра, но линейност съществува под някаква форма, това за мен би било най-доброто, което може да има едно RPG. И понеже в общи линии последно време играя само Skyrim и не мога да спра да се кефя на изключителния свят. Просто се замислям какво ли би било, ако в играта имаше някакъв реализъм. Защото когато се разхождам из ледения север, а повечето около мен са с къси ръкави и едва облечени, или пък скачам и се чипкам в полузамръзнало море, сериозно ми се притъпява имерсията. Би било невероятно, ако всъщност трябва да се съобразяваме с природата.
Несериозно - няма такава игра която да предлаа такъв реализъм. В Готик 3 имаше на книга значение студа но бързо го махнаха и там в един от първите пачове. Със сигурност модове ще се появят - аз обаче няма да ги играя защото битовизмите от рода на това да ядеш, спиш, пикаеш и сереш може да реалистични но в игра не стоят удачно.
Има други по дразнещи неща - защо животните те нападат веднага - на Готик първо те предупреждаваха. Защо животните не спят? На Готик спяха. Защото вместо стадо от 20 елена виждаме единични бройки. Защо хората ти позволяват да тичаш с гол меч или да стоиш с маска пред тях? Защото всеки сульо има право да види Ярла и да говори с него.
Как за мен би било по-добре - дните да са по-дълги, fast travela да е невъзможен. Когато посред нощ пресичаш планински проход и те връхлита буря да ти се наложи да намериш подслон, ако искаш да оцелееш. Нощите да са по-тъмни, при големи бури да няма видимост, снегът да се трупа и около нас, и по нас. Когато мразовита река ни пресича пътя да не можем просто да цопнем и да я преплуваме, а да ни се наложи да търсим мост или магия, която да ни позволи да оцелеем в студа. Според мен тази сериозна доза реализъм ще направи природните стихии нещо повече от просто ай канди, преживяването ще е различно, геймплея ще е много по-дълбок.
Фаст Травел и стрелки за куести никой не те задължава да ползваш. Даже има и мод който ги маха. Снега и мен ми се иска да се натрупва повече

но уви такова техническо постижение на този етап няма как да има.
Също нека картата е огромна, както сега, но да има някаква линейност, примерно под формата на определени зони по самата карта, като във всяка можеш да отидеш, но ако не си достатъчно силен, гадините да те пастират. Защото идеята гадовете да скалират убива епиката драстично. Аз напрактика от самото начало на играта мога да отида, където поискам на картата и без значение колко епична е локацията, гадюгите там ще са скалирани така че да отговарят на моята сила. Не мерси. Трябва да има някаква иерархия.
Това до някъде съм съгласен, ама не работи за този тип игра - в Мороуинд беше така - всичко беше фиксирано предварително. Проблема е че като не знаеш къде какво има и се натрисаш на някакви непобедими гадини или обратното (което е по-големия проблем) - ти си як ама всички са ти слаби в зоната и няма смисъл да играеш. Идеята на Скайрим принципно не е да си направиш УБЕР персонажа който сам да изнесе всичко а по скоро както един приятел играе - прави персонаж, минава само гилдията му с няколко странични куеста и прави нов обикаляйки с него други места.
Разбира се гадините да не скалират няма да работи изобщо в този вид на Skyrim, защото в играта няма грам линейност и на практика няма какво да те спаси, ако се вкараш в хай левел зона. Затова разделянето на картата на зони(които отново ще са големи и ще ти дават много за разкриване) и по-тясната свързаност на израстването на героя с главния куест - и наличието на много по-дълъг главен куест, който да върви заедно с теб през всички зони и през всичките 100-150 часа игра - ще направят преживяването много по-въздействащо, отколкото е сега.
Точно това не трябва да става - точно това отличава играта - че може да обикаляш навсякъде. Ако те зонират играта става стандартна само с по- широки нива. А това за "главния" куест хептен не трябва да става. Не искам със всеки нов герой да минавам един и същ куест - нали точно затова се кефя на играта - че не ме задължава да се занимавам със задължителен главен куест. Аз го минах последно от всички неща и не смятам да го минавам отново с нов герой.
Skyrim загатва за това какво може да бъде едно ултимативно RPG, но макар да е GOTY не е най-доброто RPG евър. По-скоро е едната половина на това, което един ден би могло да се нарече перфектното RPG. Mass Effect е другата половина.
Да не е - Фаллоут 2 и Балдур Гейт 2 са
За едно светло бъдеще обаче бих си пожелал гилдиите да се развиват като Мас Ефект - с разговори с членовете, бих си пожелал една Фейбъл концепция в която да ставаш известен (не да ти повтарят едно и също), да има жестове и да променяш света със заповедите си когато станеш шеф на нещо и да купуваш собственост.
От Елдър скрощината ми се иска веднъж завинаги да изчезне всякъкъв луут на хиляди мечове и брони и парите в играта да се печелят само с куести или много редки неща. Просто е адски нелепо търговеца в който и да е град да ти купува хилядите ужасно скъпи неща - икономиката на Елдер Скролс е пълен гъз.