The Official George R. R. R. R. Mar.r.r.r.tin Topic

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Thu Sep 29, 2011 7:35 pm

Moridin wrote:A Storm of Swords е просто изключителна. Няма празно тая книга.
QFT
@Roland, ми то май е до лично усещане. Сега като са ми поотлежали ми се струва че няма по - развлачена част от Сблъсък на крале и че във Вихър от мечове има най - много действие. Но пък е възможно това де е, защото има толкова много обрати в трета. Особено финалните глави на Тирион, Денерис, Санса и Аря. Пък и
Spoiler: show
Роб умира
.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 29, 2011 7:36 pm

Не говоря за събития изобщо, а за разтегленост. В трета книга има горе-долу същото количество обрати като в първа, но е 1/3 по-голяма.
And you can't dance with a devil on your back...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Sep 30, 2011 7:56 am

Не бих казал, трета се занимава с повече сюжетни линии и повече герои, така че обемът е оправдан. За разлика от втора нямам усещането, че ми описват 100те ястия на нечия сватба или дрехите, в които обличат Санса (е, правят го за Аря тук... а и продължават всеки път като има струпване на благородници да им описват гербовете един по един, безкрайната досада).

Флашбеците са много и все гениални, на практика няма неприятен герой (дори Санса и Кейтлин), вкарват Дорнци, отвъд Вала е нема толкова яката история, Денерис обикаля готини добре описани запомнящи се градове и получаваме няколко нови гледни точки, сред които специално Джайм е доста приятен.

Първа може да е по-лийн и изчистена стилово, но оусъмнес фактора определено стига тавана при трета.
This is it. Ground zero.

kalendarа_ska4a
Misting

Post by kalendarа_ska4a » Fri Sep 30, 2011 10:57 am

Въх, всеки говори за тая трета. Дано е страхотна. Аз сега си взех почивка с една друга книга, ама скоро я почвам.

Morridin, бях в смотано настроение като го писах онова и нямаше каква да правя освен да се заям с някого. Извинявай все пак.

Къде пък толкова са описвали дрехите на Санса във втората? :lol: Не, просто помня, че имаше само 1 изречение и това беше. Това пък ако е голямо описание... Отвъд Вала? Да разбирам ли, че sickly boy-чето и Лайза ще ги има пак в третата? :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Sep 30, 2011 11:39 am

Сикли бойчето и Лайза? Дрехите на Санса се описват нон-стоп. Това е неизменна константа във всяка глава с нея.
This is it. Ground zero.

kalendarа_ska4a
Misting

Post by kalendarа_ska4a » Fri Sep 30, 2011 11:50 am

Лайза, Лайса, Лиса, Лиза... Не знам как е преведена на български. Сикли бойчето е малкият Робърт, сина й.

Колкото до това, нали е все пак нейната гледна точка (на лигава принцеса); логично е да забелязва какви дрехи носи. Аз по принцип и аз не обичам описания на дрехи (виж на храна обичам, та въобще не мога да се сетя дори къде са тия с многото храна, явно съм си ял някакъв шоколад успоредно и помня неговия вкус), ама 1 изречение на глава някак си не дразни толкова. И не е само Санса, абсолютно всеки май постоянно описват с какво е облечен, дали е броня, или рокля. Нещо й имаш зъб на Санса май, а? :D Е, лигава принцеса си е, да ама нещо вече не вярва в песничките.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Sep 30, 2011 3:21 pm

Така е, всички описват с какво са облечени :Р Емо би го нарекъл плътност на образа :Р

Какво общо имат Лиза и Робърт с Вала? Май бъркаш Вал (българския превод на The Wall) с The Vale of Arryn (на български - Долината на Арин)
This is it. Ground zero.

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri Sep 30, 2011 4:30 pm

Жоре, забележи, че подробните описания на облекло са само из разните дворове. Не му се вика плътност на образа, а на сетинга :Р Също така, по обясними причини, в четвърта книга честотата рязко намалява :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Sep 30, 2011 4:38 pm

Грешиш бтв :) сумати начесто са описанията на облекло
This is it. Ground zero.

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri Sep 30, 2011 4:44 pm

Що па да не помня нищо такова... При Аря и на Вала има ли го толкоз? А и що пък да те дразнят, в общия случай са все някакви интересни на вид дрехи...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Sep 30, 2011 5:05 pm

Жоре, да не бъркаш с Колелото бре?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Sep 30, 2011 5:25 pm

Бърка, да. Ма то е нормално - Жоро винаги харесва или не харесва не квот трябва и винаги има грешните причини :mrgreen:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Sep 30, 2011 5:34 pm

Не, не бъркам :) Мързи ме да давам цитати, но ако ми дойде вдъхновението, мое се напна. А на Симеон за тая книга на практика не мое се вярва за нищо де, тотално няма идея кво говори :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Sep 30, 2011 5:38 pm

Което би било релевантен коментар, ако не прозираше твърде ясно виолентната завист към върховния ми контрол върху английския език и чистата ми аналитична мисъл ^_^

НО! Важното е флашбеци да има и да са яки!

Trip
Moderator

Post by Trip » Fri Sep 30, 2011 5:40 pm

Хуу, де, ти имаш ли някакъв максимум на описано облекло, от който нататък почва вече да ти пречи?

Кви флашбеци?