Морви, чистосърдечно и без раздразнение те моля да не си слагаме етикети на мненията Не го избивам твърде на философия. Не.
Нямам намерение да слагам етикети, просто за мен това така обобщено виждане на нещата през тези философски категории, убий ме, ми прилича на философия. Не като етикет, като начин на разглеждане.
Логиката с престъпника не е тази, защото "престъпник" не е отредена по рождение социална роля. (Всъщност и по не-рождение не е отредена, струва ми се.) "Мангал" е. А под "социални условия" далеч нямам предвид крайната липса на храна, подслон и работа. Всякакви конфигурации, в които един човек е "по-ниско" от друг в обществото, може да породят изстъпления.
Ок, може би не сме се разбрали каква е "отредената роля". Може би няма да е зле да поясниш.
(В примера с цар Киро привнасяш някакви категории от нашето под-общество в тяхното. Ми царица Костадинка може да се гордее, че е работеща жена, примерно. Не се майтапя. Примерът със селата важи и за циганите там, и за българите. Да не говорим, че конкретно обработването на земя е ПОЗВОЛЕНИЕ, което земеделската мафия ти дава, а тя е страшна, доколкото знам, щото Европа дава много пари на България баш за това.
Ъъъъ, говоря за обработване на земя не с трактор и аренда на хиляди декари, а да си прекопаваш градината и нивата, уверявам те, това земеделската мафия не я грее никак. Доста пенсионери я заобикалят като стой, та гледай.
А дали царица Костадинка се гордее няма значение, това е съзнателен избор и не е плод на обстоятелства. Ако твърдиш, че просто това, че е родена циганка значи, че тя неизбежно ще бъде джебчийка заради "социалните обстоятелства", то ти на на практика заставаш зад тезата, че това й е отредена по рождение социална роля.
Българската блогърка, сама, е тръгнала да играе на канадска борба с терминатор - в случая терминаторът са социалните фактори (социални =/= само обществени).
Кои точно социални фактори визираш, защото, без да се заяждам, ти изпускам мисълта...
Не говоря за обстоятелства, а за социални такива, да напомня, че ти го пропусна И ако не мога да ги обвинявам за проблемите на цяла една етническа общност (щото като опре до общности, социалните фактори са всичко), кое да обвиня, което НЕ Е социално обстоятелство?
Пак казвам, говориш много събирателно. И дори да е така - кой е виновен за тези социални фактори? Не могат ли те да се променят? И няма ли и такова нещо като личен избор и воля насред всичко това?
Ваш, не те пренебрегвам, просто ще ти отговоря по-късно.