Хм, Ани, аз пак ще повторя събитията около парламента през 97-ма. Доста по-голямо стихийно събитие беше и не беше на етническа основа. Подобен случай имахме във Варна преди 2 или 3 години, когато хората щурмуваха енергото след цял сериал безобразия.
В конкретния случай това, че Киро е циганин, внася допълнителен смут, истина е. Но ако не беше? Прочетохте ли му биографията? Бях я турнала малко по-напред. Нека заменим действащото лице със здрав юнак, от българска майка раждан и какво - резултатите нямаше да са много подобни? Действително ултрасите от градовете нямаше да дойдат, за да се поупражнят да бият цигани... вероятно, но не гласувам в полза на това си твърдение. Защото в обществото наистина се е натрупало огромно напрежение и ако беше изтекла новината, че известната мутра Геро Цунамито от Малък Кюлотник, за който цялата страна знае и от който цялата околия пищи, е в основата на скандал с прегазено момче, не бих изключила това да бе сбрало ултрасите по подобен начин.
Конкретният случай е показателен в много отношения и дава много отговори на въпроси като как се стигна до тук и защо стана така накрая.
Как се стигна ли? Ами не знам. Вие знаете ли защо човек, който от 84-та година обикаля като цветарка съдилищата, в момента не само е на свобода, не само се шири в некви палати, не само, че върти търговия с дрога, алкохоли, проституция и кволине, ами е и основен политически фактор, осигуряващ политическа подкрепа за определени политически сили. Защо не е в затвора?
Защо след многобройните жалби от страна на съселяните му следва точно нищо? Това ми припомня за оня Манчо от забравих кое беше село, дето закла двете си деца. Българин. Всички го знаели като селския бандит, имало сума ти жалби и дописки срещу него, дела за противообществени прояви и пр., известен е на полиция и прокуратура, всички знаят, че е чист късмет, дето още не е затрил някого... и когато закла децата, всички казаха "ау". С умерена изненада в гласа. Иначе казано, защото у нас е така. Защото, за да се случи нещо толкова естествено като слагане на парапет, обезопасяване на мост, събаряне на опасна сграда, поставяне на светофар на опасно кръстовище или затваряне на престъпник, преди това някой трябва да си вземе.
Да не говоря пък, че въобще нямаше да се стигне до тези ексцесии, ако Негово Преблагородие да бъде винаги благословена ножицата Му, вместо да махне от екрана и да рече с библейски той "не политизирайте", си беше вдигнал гъза и беше отишъл на място ведно с вътрешния министър, вместо да ходят да си гледат кефа на концерт в Бургас. Ами покажи се сред хората, обещай, че ще бъде въздадено правосъдие, направи си кампанията ако щеш, но тия погроми и тия военни положения въобще нямаше да се състоят. Това беше точното повторение на първановия лов и изгорелия влак, хорото на БСП и загиналите 14 войници, дачата на Путин и потъващия Курск. Ми направи се на мъж, покажи, че ти пука, иди, виж... Не знам, за мен е необяснимо.
------------------
Етническото напрежение.
В нашата страна е съвсем естествено да има такова. Не, не го оправдавам. Не се радвам на расистки прояви. Не желая скинари да убиват мургави хора. Никакви хора не желая да убиват. (Аз искам да пречукам определени личности и дори знам как, но това е тема на друг разговор.) Но е факт, че в България си имаме цигански Проблем и каквито и еквилибристики да прави антибългарският хелзингски комитет, това е голата истина. Итилон даде пример за скинарите и жертвите им. Аз веднага се сещам за убития професор в Захарна фабрика (доста известен случай), за някои жертви в моя край през последните години, които не намериха такова място в ефира, за бунта на циганите, когато им спряха тока за неплащани от години сметки... Надявам се, че никой няма да отрече, че в момента в страната има цяла една прослойка и то никак не е незначителна, която е наистина паразит. Това дразни. В началото започва като лек сърбеж, после става като обрив по тялото, накрая трупаното напрежение започва да се освобождава.
Защото, май Итилон го каза по-горе, ако не е той моля за извинение, тези проблеми бяха подхранвани, замитани под килима и оставяни накрая как са си. Е как да стане?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

<-
Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви 
Уук.