Гледано напоследък, Part 2

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
AlDim
Elder God

Post by AlDim » Tue Aug 23, 2011 3:33 am

Claymore47_Fen wrote:Преди това гледах първият филм Патлабор и беше потресаващо тъп. Очаквах повече от Ошии. Нито имаше кой знае каква философия, нито кой знае какъв екшън, героите и дизайнът бяха тъпи... С голяма мъка го изгледах.
Patlabor е един от най-добрите филми на Oshii, не знам защо не ти е харесал.

Martix
Archmage

Post by Martix » Tue Aug 23, 2011 2:48 pm

Tonari no Totoro - Не толкова филм колкото приятен фон. Красив арт, немипукаща история, най-бруталния автобус в историята(може би наравно с този от Hobo with a Shotgun, а може би не). В по-голямата си част ми хареса.
7.5/10
Howl's Moving Castle - Перфектно изпълнение. Не мога да определя какво не му е наред.
8/10
Dead Leaves - изби рибата, изкърти мивките и т.н. Най-после да видя аниме с уникален арт. Слага в джоба си всичко, което съм гледал като анимация(няма да го сравнявам с игралното кино, защото няма да е честно спрямо Холивуд). Бързо се отказах да броя уникалните похвати, използвани през 2-3 секунди, и ебавките с де що има екшъни. Като единствен минус мога да кажа, че не си падам по използвания пенетраторски хумор. В 45 минути е събран повече content, отколкото има в 10 филма и 15 анимета.
9,5/10 - и е на ей тонинко от 10ка. Не вярвах, че ще се случи с аниме.
Mind Game - не ми хареса. Артът беше слаб(а използваните зле филтрирани фотографии бяха wtf). Историята самоцелна(което е друг начин да кажа, че ако е имало цел, различна от тази да покаже как от всички продукти в кухнята може да си сготвиш буламач, то аз не съм я схванал). Бих казал, че си изпълнява целта, но това не е моята цел.
5/10 - задето съм съкър на истории в нечии глави и игри с реалността. Дано Паприката е по-добър.
There are no rules! I'm gonna get you!

alshu
Elder God

Post by alshu » Tue Aug 23, 2011 6:14 pm

трубадур
доста посредствено аниме
Не съм съгласен...дай ми още точно толкова последствени анимета и ще им се радвам...
са абсурдни, ама не, щото е целен ефект, ами щото толкова са си могли хората
Дрън, дрън.
Разбирам да беше пародия, целенасочена гавра с клишета и елементарните начини за разкриване на детайли в историята, ама то милото само си падна в капана, превръщайки се в клише от-до.
Всъщност то е точно това, което описваш, че не е.
Нямаше изненади, нямаше нещо, което да не сме виждали стотици пъти. Особено пък във фентъзи недоносчетата.
Защо пък наличието на изненади да е критерии за това, дали заглавието е качествено или не?
Нещата виждани по сто пъти си бяха точно деконструираните trope-ове.
Имаше твърде дълги, страшно скучни, псевдофилософски тиради
Това си беше точно гавра с псевдофилософските тиради.
които не бяха нарочно шашави (тогава щяха да са забавни), ами се взимаха насериозно
...заглавието и за 5 минути не се взима насериозно. Особено с абсурдния външен вид на героите и комедийните гегове, вкарани в ключови моменти.

Почва да ме гризе някакво съмнение, че или заглавието не е гледано или е превъртано по метода на вентилатора :mrgreen:
The coffee had been steadily growing more and more execrable for the space of three weeks, till at last it had ceased to be coffee altogether and had assumed the nature of mere discolored water — so this person said. He said it was so weak that it was transparent an inch in depth around the edge of the cup. As he approached the table one morning he saw the transparent edge — by means of his extraordinary vision long before he got to his seat. He went back and complained in a high-handed way to Capt. Duncan. He said the coffee was disgraceful. The Captain showed his. It seemed tolerably good. The incipient mutineer was more outraged than ever, then, at what he denounced as the partiality shown the captain’s table over the other tables in the ship. He flourished back and got his cup and set it down triumphantly, and said:

“Just try that mixture once, Captain Duncan.”

He smelt it — tasted it — smiled benignantly — then said:

“It is inferior — for coffee — but it is pretty fair tea.”

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Aug 23, 2011 7:08 pm

Martix wrote:Howl's Moving Castle - Перфектно изпълнение. Не мога да определя какво не му е наред.
8/10
Това, че сюжетът му се разплита до пълно лимбо в последния половин час и де факто спира да съществува?

Аз пък за пръв път от години изпитах порив да гледам аниме, но ми се гледаше нещо ново, а единственото, което имах под ръка оригинално (разглезил съм се с тая плазма...), беше The Tower of Druaga. Изгледах му първия сезон - приятна фентъзи-комедия, която не блести с нищо общо взето, и при други обстоятелства щях да кажа, че не си струва времето, но всъщност ми допадна. Първи сезон това де, ще видим втори сега...
And you can't dance with a devil on your back...

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Aug 23, 2011 8:34 pm

@Мартикс
Тоторо не е филм а друга вселена направо. Той затва и не трябва да се гледа като филм - да се оценява като история и прочее.

Хаул вече си е типичен филм, при това от по-слабите на Миязаки. Там наистина яко осират втората половина.

Майнд Гейм мисля, че не си го разбрал. Аз лично обожавам арта му, щото е супер оригинален, но ми е ясно, че за бая хора ще е грозен.

Ако Дед Лийвс ти е харесал, намери си сериалчето Panty and Stocking with Garterbelt, което е на същия режисьор и пак е с някъв такъв арт и изродизми. Това, ако можеш да понесеш особено кенефния кенефен хумор в него, разбира се.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Tue Aug 23, 2011 9:26 pm

Amelia wrote:Хаул вече си е типичен филм, при това от по-слабите на Миязаки. Там наистина яко осират втората половина.
Най-слабият на Миязаки по-скоро. Има някаква идея, но като цяло е разочароващ.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Aug 24, 2011 1:39 am

С един от най-яките Гибли саундтраци обаче, което много помага да бъде харесан.

Martix
Archmage

Post by Martix » Wed Aug 24, 2011 3:08 pm

Ауу, много сте се настроили срещу горкия Хоул. Завиждате му за номинацията за Оскар, нали ;p
Както и да е, анимацията беше безупречна, музиката нелоша, наистина. Светът - интересен. Какво повече му трябва? Е, можеше героите да са по-добре развити, особено самия Хоул да е по-малко безличен и полово неопределен, но в контекста на детското му сърце това му развитие е логично.
Краят, анти-милитаризма и бабката се търпят. А и по-добре приказка, отколкото нещо извадено от шапка или по-лошо, някоя клиширана гавра с интелигентността на героите.

@Amelia
За сериалчето ще погледна. Гениалността на Dead Leaves се дължи освен останалото и на компактността му. Ако се развлачи в сериал едва ли може да си запази качеството и темпото, ако пък може - (bow). Кенефният хумор си е част от културата ни като раса и това, че на мен не ми харесва(най-малкото в контекста) си е мой дефект :). Не може всичко да е британски хумор и пародия.

А за Тоторо - цяла Вселена? Без майтап? И сигурно в него е закодирано доказателство на струнната теория?
Да не преувеличаваме. Че не е стандартен филм със стандартно построение, това е ясно. Филмчето е алтернативно и оригинално. Обаче не ме доведе до никакви откровения, освен това, че минимализма е нещо много приятно, стига с него да не се прекалява. Май ще трябва да го изгледам пак, но този път с отворено трето око.
Права си, че не трябва да се оценява с точки. Но според мен никой филм, поправка, никоя рожба на човешкото въобръжение не може правилно да се оцени със студени цифри. Повечето филми и без това са по-добри от сумата на частите си. Аз слагам оценки, защото обичам нещата да са подредени в списъци, заради вътрешния подтик да лепнеш на всичко по едно етикетче, кратко и ясно. И тъй като обичам да съм обективен(което е толкова лесно, колкото да бъдеш Бог. Всъщност единствения remotely правилен подход смятам, че е да си наясно, че грешиш. Така ще си обективен поне в повечето случаи. Във всички вече е невъзможно.) не винаги високата оценка означава, че нещо ми е харесало истински, както е валидно и обратното.

Майнд гейм - през почти цялото време ми беше откровено грозно. Нямам нищо против различни от стандартните стилове на рисуване и анимиране(напримар много ми хареса арта в The Secret of Kells, както и в споменатия Dead Leaves), но тук така или иначе целта не е била да се хареса като visual appeal. Браво, че си държат на темата за хаоса(постоянното сменяне на стила на арта, превръщането на Бог, хаотичната история).
А нърдската поговорка "Не е важно какво казвам, важното е да участвам в разговора." ми харесва как е формулирана така сбито, а не разтеглена до размерите на библейски кит.
Оценявам филма, но не го харесвам. Аз го разбрах до тук, по-нататък с чужда помощ :).

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Aug 24, 2011 7:09 pm

На Хаул му трябва читава история. За справка как функционира читава история - милион пъти по-якия Spirited Away. На него, виж, хич не му завиждам за номинацията, че и за самия Оскар, ами само му се радвам.

Колкото до Тоторо - и на мен не ми е любим, но не е идеята да ти докара откровения. Филмът просто е концентрирана атмосфера, това има предвид Амелията.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Wed Aug 24, 2011 7:14 pm

Почти на финала на Оурана съм и се оформя за 9 при все прекаляването със самостоятелните серии.

А Requiem for the Phantom става все - по интересно, само леко се тревога да не забатачат сюжета че съм на 15 - ти и не знам... Издразни ме включването на малката. Можеше точно в тоя сериал да минем без русокосо, синеоко момиченце. И без това МакГуайър не е с много реалистична коса.
Last edited by Claymore on Wed Aug 24, 2011 8:27 pm, edited 1 time in total.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Aug 24, 2011 7:22 pm

Оурана си е твърда 9-ка, и то баш заради отделеното време за отделните персонажи според мен :)

Иначе ако Фантома те кефи, гледай Noir, в случай, че не си. То е първообразът на всичките там Мадлакси, Казадори и Фантоми и навремето ме изкърти от кеф.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Aug 24, 2011 7:48 pm

Номинацията на Хоул е дадена по инерция след Spirited Away. Иначе си е доволно слаб - преди него има толкова по-добри, които Холивуд е проблял.

За оценките - консумирай изкуството както искаш. Но да, може да пробваш да гледаш Тоторо отново с отворено трето око. Майнд гейм също.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Wed Aug 24, 2011 8:24 pm

Еми 9, 9 ама заради финала при все че съм момче и че беше много захаросан, му давам 10!! :P Ей така, чисто субективно! Якото на по - малките жанрове (шоджо, шонен) е че независимо какъв точно е финала, те зареждат с много положителна енергия. Поне такива като ГТО, Коуд Гиас, Оурана и Лагана.
А Ноар отдавна мисля да го гледам, но реших да не го гледам сега, точно заради споменатата в ревюто меланхолия и бавност, които ги има и при Фантома но в малки количества. Иначе със сигурност ще го гледам в бъдеще.

Martix
Archmage

Post by Martix » Thu Aug 25, 2011 11:25 am

Paprika - Прощавам изсмукания от пръстите финал, защото анимето е точно това, което исках да гледам. Страхотно отвсякъде. Много зарибителна песничка също така(можеше да е не толкова весела, ама карай).
9/10
Angel's Egg - направих грешката да си го пусна преди лягане :lol: . Пак ще се пробвам. Много хардкор обаче. Гледам и забравям какво се е случило преди 10 секунди. Този път ще го гледам през деня. Дано издържа до края, че снощи не стигнах и до първата реплика. :mrgreen:

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Thu Aug 25, 2011 10:23 pm

Втори епизод на Macross ZERO беше значително по - добър. Заинтригуваха ме с тия теории и извънземни. Пък и накрая имаше цици. :P
Понеже цяла вечер u torrent ми играе номера та не мога да си изтегля Тру Блъд или Requiem for the Phantom, хванах да гледам Хелсинг въпреки че съм чел мангата.