Гръмотен ли е Балгърина ?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Zeiss_optik
Arcanist

Post by Zeiss_optik » Mon Aug 01, 2011 7:43 am

Съвременните пубери просто не изпитват нужда да четат. Поне до 14-15 годишна възраст книгите са най-вече забавление. Само че това забавление поражда навици и интерес. И в крайна сметка четящият се ограмотява не само по отношение на граматиката.
Само че днес децата до 14-15 имат много повече възможности за забавления, отколкото преди 15-20 години. И главно - тези забавления доставят удоволствие, без да изискват усилие. А четеното изисква. Което ги прави по-предпочитани от четенето. Но резултатът е: след като не четеш, как ще си грамотен?
Hemos pasado!

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Aug 01, 2011 8:18 am

Пуберите по принцип никога не са изпитвали нуждата да четат. Говоря за средно аритметична бройка, разбира се. Винаги са си намирали по-интересни и по-куул занимания и това не е нещо ново. Не е ново и твърдението, че щом някой учи и има отлични оценки, то той е зубрач, пък на, аз като не уча, съм толкова по-умен от тея, рийшли.

Не отричам, че се срещат природно интелигентни хора, в които общата култура се просмуква, докато просто си вървят по улицата, но си позволявам да твърдя, че не това са личностите, които участват в състава на споменатата по-горе средно аритметична бройка.
"А частта която са отчели че "разбира" текста, една голяма част от тях са бележкари и натегачи." - Това не знам защо ми го казваш...? Един вид ме уверяваш, че малкото български пубери, които не са functionally illiterate по стандартите на ЕС, са по-малко яки и разбиращи от тайно и съкровено гениалните, но мързеливи неграмотници, чиято чест защитаваш? Споко само.
QFT

Но и аз смятам, че родителите трябва да идат под ножа. Особено някои бгмами, чиито деца просто няма как да не израстнат като забележително неграмотни индивиди.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Aug 01, 2011 9:05 am

2011 Интервю с шефа на Егмонт
Имахме поредици книги за деца, които варираха между 30 и 50 хиляди, сега нормалният наш тираж е между 2000 и 4000

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Aug 01, 2011 9:08 am

Между 30 и 50 хил. тираж айде пък от Егмонт да не са се изхвърлили здравата. Нека посмали малко човекът, щото това си е абсурд.

Уук.

Rentless
Scholar

Post by Rentless » Mon Aug 01, 2011 9:11 am

Е, "Мики Маус" се продаваше навремето... Преди 20 години.

JohanVladimir
Sorcerer

Post by JohanVladimir » Mon Aug 01, 2011 9:23 am

Има такива хора, които са природно умни. Никой не ги е карал да ходят на училище, дори напротив. На 15 г. са били абсолютно невежи и девствено неграмотни. Но те са били вътрешно и съкровено гениални, надарени от бог и природата, дет се вика, по тази причина от нищо са станали нещо.
Веднага ви давам един светъл пример: Захари Стоянов.
Така че, не се безпокойте, всичко си е наред, оставете зубрачите и натегачите там да се пънат и да се излагат от предучилищна, та чак до университета. Както е доказано от историята, важното е да си природно умен и надарен.

Rentless
Scholar

Post by Rentless » Mon Aug 01, 2011 9:30 am

JohanVladimir wrote:Има такива хора, които са природно умни. Никой не ги е карал да ходят на училище, дори напротив. На 15 г. са били абсолютно невежи и девствено неграмотни. Но те са били вътрешно и съкровено гениални, надарени от бог и природата, дет се вика, по тази причина от нищо са станали нещо.
Веднага ви давам един светъл пример: Захари Стоянов.
Така че, не се безпокойте, всичко си е наред, оставете зубрачите и натегачите там да се пънат и да се излагат от предучилищна, та чак до университета. Както е доказано от историята, важното е да си природно умен и надарен.
Хахахахахахахахахаха. Това ми направи деня просто!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Aug 01, 2011 9:42 am

Трябва да извадя и сканирам някои творби на ученици минаващи за отличници.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Aug 01, 2011 10:02 am

Аз мисля да поразсъждавам още малко върху положението "умен е, ама го мързи"...

Аз, честно казано, не мога да се сетя за мой познат, бил той умен или не, когото да не го мързи. Това не значи, че всичките ми познати не могат да извлекат смисъл от текст. При някои познати тази способност е стигнала още по-далече - не само, че са извличали смисъл от текст, ами дори са го запомнили. И после пак така още много пъти. При все това те си остават едни големи мързеливци.

Да, понякога човек го мързи да учи. Често дори. Умният човек поне може да се накара насила. Щото трябва. Може би не всички предмети, ама поне някой/и. То все едно част от предметите се учат толкова проформа, че могат да се минат с материала от "Забавна енциклопедия за деца". И все нещо от там трябва на умния човек ще му се стори смислено. Колкото и да го мързи.

Преди около година или две, някой беше довел във форума едно момче в 7-ми клас, което се оплакваше, че го тормозели в училище. По-късно се оказа, че момчето е в някакво лошо училище по кварталите. Отначало имаше масово съчуствие, после то поутихна като се видя, че от една страна и младежът не е чак толкова тормозен и меко казано се пали от две думи, а от друга отказва да приема съвети, които не включват "скапи ги тези гадове".

Аз пък го бях аднала в Скайп и му бях казала, че сега е неговият момент да се измъкне от тъпото даскало, да кандидатства и ще влезе в училище, където "квартална гаменщина" не е профилиращ предмет. Обясних му, че ако иска мога да му помогна по математика, все едно го вършех за сестра на познат. Какво направи младежът? Първо не прояви никакво желание и второ седмица преди матурата каза, че ще пита учителката си на какъв материал била, щото той нямал идея какво учели. После се оказа, че бил научил колкото да върже тройка, може и с подсказване от учителката да беше. Понеже пишеше във форума - и с българския при нормално оценяване пак би добутал толкова. Не пожела да направи нищо освен да се оплаква колко са лоши съучениците му и как му причиняват "социЯлна фобия". И единственото, което беше навит да направи беше да ходи да тренира някое бойно изкуство. Иначе искаше да става не помня хардуерист или програмист, но беше искрено учуден, че може да му трябва поне елементарна математика за това.

Та този младеж също първоначално беше дал някакви (не знам какви) признаци, че бил умен. Ама и като го мързи толкова и има това отношение, все тая...
Last edited by Morwen on Mon Aug 01, 2011 11:47 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Aug 01, 2011 10:34 am

RRSunknown wrote:Трябва да извадя и сканирам някои творби на ученици минаващи за отличници.
А сега си представи другите какви са.

Между другото, ето в момента при мен има едно хлапе, Борко. 9 клас. Ще го питам дали е навит да пусна тук някой негов разказ или поне стихотворение. Сега, явно, че има природна дарба, но шестиците му в училище се дължат и на сериозно учене, нищо, че и него го мързи като всички останали нормални хора.

Пубертетът е възрастта, в която човек е уверен, че е хванал Вселенската мъдрост и я е затворил в буркан да й се радва винаги, щом му се прище. В този период от живота си хората се радват на великите идеи, които ги спохождат и пет пари не дават, че тези неща много отдавна са хрумнали на някой друг, а и няма откъде да го разберат, защото прозорецът им към света пропуска избирателно. Впоследствие голяма част от пубертетите порастват и научават колко малко знаят. Някои улягат и започват да работят над себе си. За съжаление немалка е тази част, която си остава с някаква неудовлетвореност от живота. Чувстват се прецакани, нервират се на "оня/оная, дето го/я знам къв зубрач/ква зубърка беше навремето", започват да избиват комплекси с приказки като "па они докато се пънаа да зубрат, язе съм 'ранил праситата и съм ритал футбол с едната си ръка" и продължават да си вярват, че държат Вселенската мъдрост на лавицата.

Неграмотността може да бъде извинена с дислексия, с невъзможност за посещаване на училище, дори и с калпав учител (щото има и такива случаи, за съжаление - за педагози, създали крайна нетърпимост към определен предмет), но няма как да бъде извинена с "баси кво яко копеле съм и колко по-умен съм от тъпата Марче Зубрачката, нищо, че не мога да си напиша правилно името, хъ-хъ".

Уук.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Aug 01, 2011 11:19 am

Съвременният свят упорито си отглежда морлоци...

От трите твърдения "Всеки има правото да вади пари" (Вярно.), "Всеки има правото да се забавлява" (Вярно.) и "Всеки има правото да принадлежи под някаква форма към интелектуалния елит" (Невярно.), именно невярното е най-неразпространената практика. И най-нужната, за да се пооправи малко от малко светът.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Mon Aug 01, 2011 12:40 pm

Чакайте аз къде съм казал че моите приятели са неграмотни?! :shock: Казах просто че ги мързи да седнат да учат, не че не учат. Другото е че мога да разменя две приказки с тях на разни актуални теми без да ми кажат че съм дървен философ. :roll: Просто казвам че има изключения, вие на какво го обърнахте. А за четенето визирах литературата и това че има една част от даскалите по тоя предмет, която пише шестици наляво и на дясно на разни зубрачи защото са научили наизуст анализ на текста в учебника или някъде другаде. Всъщност не знам какво е това критично четене извън литературата, и не ми трябва да знам защото като не съм чел 5 урока и седна да ги чета, ги научавам след едно прочитане. :lol: Просто казвах че не във всички училища са масово прости, но както казах, частта с четенето (критично или не) e вярна. Е все пак и аз съм във сравнително хубаво училище така че е нормално да не срещам такива индивиди, но във училището да нашето е пълно с такива. Сега, не може да си 10 клас и да следиш с пръстче и са сричаш. Това са моите 50 ст'инки, изразени не особено добре.

П.П. @Marfa, без никаква подигравка, много бих искал да видя някакво стихотворение или разказ, стига да са хубави. Едно момиче от нашият клас пише само любовни стихотворения, та бих се радвал да видя нещо по-друго.

П.П.П. Ако имам деца, ще ги тероризирам от малки с детски книжки и мини научни такива. :twisted:
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Aug 01, 2011 12:49 pm

То не е нужно да ги тероризираш - просто оставяй книжките някъде около тях, в стаята им, дори без да им ги буташ да ги четат, и прави така, че да виждат как ти самият прекарваш немалка част от свободното си време в четене, да виждат, че това ти харесва, да виждат как обсъждаш прочетеното с други хора (може и с тях самите)... нататък само ще си стане :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Aug 01, 2011 12:55 pm

Възпитание = личен пример който децата следват.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Mon Aug 01, 2011 12:59 pm

Trip wrote:Съвременният свят упорито си отглежда морлоци...

От трите твърдения "Всеки има правото да вади пари" (Вярно.), "Всеки има правото да се забавлява" (Вярно.) и "Всеки има правото да принадлежи под някаква форма към интелектуалния елит" (Невярно.), именно невярното е най-неразпространената практика. И най-нужната, за да се пооправи малко от малко светът.
Мдам... А ето как си представяхме света на XXI в. някъде през 70-те:
http://www.youtube.com/watch?v=BEO3LzOQVFc
Spoiler: show
Като изтърсени от кош,
валят звезди. Изящна вечер.
И без понятие за грош
спи половината човечество.

Милиарди влюбени не спят -
от сън и разум се изключват.
Не спи Дежурният по Свят -
той бди. И препрочита Тютчев.

Дежурството е лек, но кръст -