Гръмотен ли е Балгърина ?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Jul 29, 2011 5:08 pm

не бе, скучая.
не ирелевантно на темата, а ирелевантно на живота :mrgreen:
ма нали и в бан тре отчитат няква дейност

те хората да научат члена и запетайките (чиито правила уж били опростени), пък малките и главни букви на институциите айде да не са голямата болка ;)
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Jul 29, 2011 5:11 pm

+1 и за двете последни.
А според мен по-добре да ги има и сложните обяснения, може на някой да му се изясни по-добре евентуално...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Jul 29, 2011 5:25 pm

Честно казано, лично на мен ми харесва това за главните букви в пълната форма на фрази, които обикновено се изписват като съкращения (initialisms) - дразня се от време на време, когато видя някой да изписва на български такива неща с главни букви във всички думи. И, да, знам, че това, че БАН са го обявили за официално правило, няма да спре хората - но все пак си ми харесва :) Както и другите всъщност - може би все пак с изключение на това за подравняването на текста, но може би ще трябва да видя пълното издание, за да видя в какъв контекст е сложено и дали все пак не стои на място.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

bsb
Paragon

Post by bsb » Fri Jul 29, 2011 6:37 pm

Вчера нямах време да прочета интервюто със заместник-председателката на Института по български език, която е и компютърен лингвист. Видях само началото, в което не отговори на въпроса кога ще има речник в интернет. Днес го дочетох - и до края на интервюто пак не отговори. Отделно, че дава изключително несериозни обяснения. Но пък ако си вярва, толкова по-зле за нея и за нас покрай нея.

Интервюто е към края на страницата:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=981304

Също така се жалват колко били неизгодни речниците и как никой не искал да ги печата. Същевременно обаче явно е много трудно да се пуснат в интернет.
Честно казано, макар да съм по-скоро привърженик на френския модел, в който езиковите правила имат нормативен характер и се установяват от институция, отколкото на английския, като чета подобни простотии, ми се струва, че този институт заслужава да бъде разформирован изцяло. Добре де, не изцяло, но поне частта му, която се занимава със съвременния език. И без това не дава никакви видими резултати, от които аз като потребител имам нужда.

Мога да продължа да ругая, като при това се обосновавам за всяко нещо, но смята да употребя времето си по-смислено :)

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Jul 29, 2011 7:10 pm

Нда...
- Г-жо Коева, кога най-после речникът на българския език ще стане електронен и ще може да се ползва цялата информация от него официално и без проблеми?

- Ще ви отговоря на този въпрос. Но преди това ще ви разкажа какво се прави в момента и то се отнася за целия Евросъюз.
Още с второто си изречение ме изгуби. Чуя ли сакралното "преди това ще кажа...", и ми става ясно, че отговорът ще бъде Някъде Там.

В светлината на цялото интервю абревиатурата на Института по български език ми се струва изключително уместна.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

coldie
Forsaken

Post by coldie » Sat Jul 30, 2011 9:11 pm

Няма как българина да е книжовно грамотен, след като не се възпитава в четене и писане. Това е баналната истина още от Светите Братя. Риана, Биьонсе, интернет или филмите няма да го научат на български. Може да го научат на английски, ама на български не.

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Sat Jul 30, 2011 11:30 pm

coldie wrote:Няма как българина да е книжовно грамотен, след като не се възпитава в четене и писане. Това е баналната истина още от Светите Братя. Риана, Биьонсе, интернет или филмите няма да го научат на български. Може да го научат на английски, ама на български не.
Няма как българинът да е книжовно грамотен, след като не се възпитава в четене и писане. Това е баналната истина още от Светите братя. Риана, Бионсе, интернет или филмите няма да го научат на български. Може да го научат на английски, ама на български - не.

...Та казваше?

coldie
Forsaken

Post by coldie » Sun Jul 31, 2011 7:19 pm

Lubimetz13 wrote:
coldie wrote:Няма как българина да е книжовно грамотен, след като не се възпитава в четене и писане. Това е баналната истина още от Светите Братя. Риана, Биьонсе, интернет или филмите няма да го научат на български. Може да го научат на английски, ама на български не.
Няма как българинът да е книжовно грамотен, след като не се възпитава в четене и писане. Това е баналната истина още от Светите братя. Риана, Бионсе, интернет или филмите няма да го научат на български. Може да го научат на английски, ама на български - не.

...Та казваше?
Чак пък толкоз, не издавам книга а и да издавах за това са редакторите. Да това са грешки, но ако си бях прегледал текста преди да пусна, щях да ги хвана. Без Биьонсе - мисля си, че това е правилното. Що се отнася до мен, запетайките са ми слабост и си го признавам. Честно да ти кажа, ме приеха с български език, когато учех, не че бях блестящ. За четене - чета, което ме навежда на мисълта, че писането е по-важният фактор.
Но това не са фрапиращи грешки, а и все пак това е форум, където си говорим пишейки. Моят акцент е за хората и то особено младежите, които нямат никаква практика нито в писане, нито в четене. Фрапиращата неграмотност да пишеш така както изговаряш. Обийство и етц. Щото нямат практика просто, в училищата никой не настоява ( а и как да настоява, боже опази да се дърлиш с ученик ), а то там ако не го научат, къде да бъде?! - хихи

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Sun Jul 31, 2011 8:08 pm

Само една поправка: "Бионсе" е приетата транскрипция, а дори да не беше - ь не се слага след гласна буква.

Както и да е, беше на шега. Надявам се да не си се засегнал. Иначе те подкрепям напълно, че сегашните ученици са в болшинството си неграмотни диванета. Не знам дали това е било поствано, но и да е, заслужава си второ завъртане:
Българските ученици най-неграмотни в ЕС

Европейската комисия (ЕК) публикува доклад, според който броят на тийнейджърите с ниска грамотност в Европейския съюз се увеличава.

През 2006 г., почти една четвърт от учениците на 15-годишна възраст (24.1%) са имали "слаби резултати при четене", като момчетата са се представили почти два пъти по-зле (30.4%) от момичетата (17.6%).

На последно място в класацията са Румъния и България, където над половината от 15-годишните са се представили слабо при четене и разбиране на написан текст.

Следват Гърция, Италия и Испания, където такива проблеми имат около една четвърт от децата. Това е реален проблем, защото грамотността е едно от основните изисквания за обучението през целия живот, подчертава комисарят по образованието Ян Фигел.

Брюксел настоява националните правителства бързо да предприемат мерки за подобряване на резултатите.

Лидерите на Съюза се договориха, че до 2010 г. най-малко 85% от 22-годишните трябва да са завършили средно образование. През 2007 г., средната цифра за ЕС е била малко над 78%, като най-добре са се представили Полша, Чехия и Словения, а най-зле - Малта и Португалия.
Обикновено много се дразня от алармистки изказвания за главоломния срив на българското общество, но в случая има обективно доказателство, че българските тийнейджъри трябва да ги избием всичките.
Last edited by Lubimetz13 on Sun Jul 31, 2011 8:10 pm, edited 4 times in total.

Veritas
Scholar

Post by Veritas » Sun Jul 31, 2011 8:08 pm

Биьонсе - мисля си, че това е правилното.
ь - само след съгласна пред гласна. Няма как да е правилно "ь" между две гласни в българското писане.
Може "й" там, ако наистина трябва.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sun Jul 31, 2011 9:42 pm

Lubimetz13 wrote: Обикновено много се дразня от алармистки изказвания за главоломния срив на българското общество, но в случая има обективно доказателство, че българските тийнейджъри трябва да ги избием всичките.
По-скоро родителите им трябва да избием...
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Mon Aug 01, 2011 12:09 am

Кои са тия всичките, на мен ми е интересно? И такива като мен ли? Имам познати които хич не са тъпи но или ги мързи или просто не учат. Това за общото положение нали. Иначе за четенето като си е верно, верно си е. А частта която са отчели че "разбира" текста, една голяма част от тях са бележкари и натегачи. Не е като да няма достатъчно такива в нашият клас. Нещата са в двете крайности всъщност.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Aug 01, 2011 12:24 am

Никой не е казал нещо за всички, но голяма част...
А съучениците ти, които са много умни, но много ги мързи, ще си останат все така неграмотни диванета, колкото и умни дълбоко в себе си да са.
А частта която са отчели че "разбира" текста, една голяма част от тях са бележкари и натегачи. Не е като да няма достатъчно такива в нашият клас. Нещата са в двете крайности всъщност.
Извинявай, четенето и разбирането на текст няма нищо общо с зубрене и натегачество. Да те караха да му правиш граматически разбор и да поправяш фактологията в него - да, това може да има общо със зубрене. Другото има общо само със способността ти да осмислиш това, което прочиташ. Най-лошото е, че това не е образование само по себе си, а предпоставка за да бъдеш образован. Т.е. децата, които не се справят с това в гимназията почти няма начин да се справят добре с каквато и да е наука. А това, че "зубър натегач" звучи като нещо по-обидно от "неграмотен тъпак" за повечето ученици е тъжно.
Last edited by Morwen on Mon Aug 01, 2011 1:26 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Rentless
Scholar

Post by Rentless » Mon Aug 01, 2011 12:32 am

УжасТ, както казва съвременният българин. МЪрзелът не прощава.

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Mon Aug 01, 2011 2:53 am

Claymore47_Fen wrote:Кои са тия всичките, на мен ми е интересно? И такива като мен ли? Имам познати които хич не са тъпи но или ги мързи или просто не учат. Това за общото положение нали. Иначе за четенето като си е верно, верно си е. А частта която са отчели че "разбира" текста, една голяма част от тях са бележкари и натегачи. Не е като да няма достатъчно такива в нашият клас. Нещата са в двете крайности всъщност.
И аз имам разни познати, които не са тъпи, но ги мързи. Не разбирам това как прави поголовната неграмотност на българските гимназисти по-лесна за преглъщане.

Както и Морви отбеляза, това, което се отчита във въпросния изпит, се нарича critical reading на английски и в общи линии представлява умението на читателя да осмисля информацията, представена в даден текст. Това умение не зависи от времето, което отделяш за безумна зубращина, а от броя книги, които си прочел през живота си.

"А частта която са отчели че "разбира" текста, една голяма част от тях са бележкари и натегачи." - Това не знам защо ми го казваш...? Един вид ме уверяваш, че малкото български пубери, които не са functionally illiterate по стандартите на ЕС, са по-малко яки и разбиращи от тайно и съкровено гениалните, но мързеливи неграмотници, чиято чест защитаваш? Споко само.

А, да. Като казах "всички пубери под ножа", точно това имах предвид. Защо да правя изключения? Въпреки че и идеята на Амелия има своите предимства...