The Science Topic

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
AlDim
Elder God

Post by AlDim » Sun Jul 24, 2011 8:43 pm

Silver wrote:За пръв път чувам за шеф, който смята за смислено да маже поправките директно в текстовия файл. Тва е антинаучно дори. После кво правиш ти - използваш програма за сравняване на word файлове ли? :)
Какви програми, какви пет лева? Ти за нещо толкова елементарно (и дърто) като "track changes" в самия Word не си ли чувал? :lol: Това го ползвах постоянно като бях TA и после редактор.

Напомняш ми за един техник в службата, който инсталира Linux на всичките компютри "щото му улеснявало работата" (особено докато постоянно суичва към Windows заради липса на поддръжка на този или онзи софтуер в Linux и междувременно бави работата на останалите техници). Та въпросният един ден ми показва, целият разцъфнал, колко брутално яка е някаква опция, с която само с няколко реда тайпене в конзолата може да си намери и за броени минути прекомпилира ъпдейтите за разни Linux-ски програми, за да му вървят на неговата версия на OS-а, и после още по-гордо да си ги сложи. Толкова по-елементарно е от това просто да си свалиш вече бачкащ ъпдейт в Windows, примерно (или не дай си боже - да го оставиш автоматично да се грижи за проблемите си и въобще да не се занимаваш).

В края на краищата истината е по средата. Примерно едно време като се занимавах с уеб дизайн винаги беше в пъти по-ефикасно да върша основната работа с Dreamweaver и после да нанасям минимални поправки (ако въобще са нужни) директно в кода.

bsb
Paragon

Post by bsb » Sun Jul 24, 2011 9:04 pm

Silver wrote:.........

После се сетих, че мога да направя така, че самата ми програма (C++ базирана) да генерира LaTeX код, да ми го компилира, да прави векторна графика от него (eps), че и даже да ми го конвертира в png, който директно мога да изпляскам в ppt-то. ......
За по-мързеливите като мен щеше да е достатъчно програмата ми да вади CSV или TSV, което после да си вкарам в Excel или OpenOffice и да си форматирам таблицата с мишката. Кеф ти ориентация на текст, кеф ти цветове, кеф ти conditional formatting. Без да се налага да уча поредния език. Съответно същият софтуер за електронни таблици прави от данните графики. Като и табличните данни, и графиките достатъчно лесно се вкарват в програмата за презентации от съответния пакет.
Вярно, не е cool, обаче е мързеливо. И съм склонен да мисля, че дори и за "десетки таблици" може да се окаже по-икономично откъм време. Разбира се, това вече е въпрос на програмистки умения, сигурно има хора, за които е по-лесно да напишат програма, отколкото да си играят с Excel/OO-Calc.

А, да, и нищо от това няма общо с науката.
Но бихме могли да си говорим колко са консервативни учените. По-точно вие да говорите (пишете), аз да слушам (чета). Примерно си спомням един фантастичен разказ, където един човек с машина на времето посети Нютон и му даде електронен калкулатор. Идеята му беше по този начин да му спести часове излишни сметки. Обаче понеже цифрите на калкулатора бяха червени (можете да се досетите кога е писано, щом още не е имало течни кристали), пък и по някакви други признаци, Нютон реши, че това е дяволско творение и го изкушава дяволът. И така и нищо не излезе от цялата идея, продължи да си смята на ръка.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sun Jul 24, 2011 9:15 pm

Е, учените са сякви...
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sun Jul 24, 2011 9:17 pm

Image :mrgreen: :mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Mon Jul 25, 2011 1:13 am

АлДим, оценявам зъбенето, но кво правим, като аналогията ти е некоректна? Стъпките са такива:
1) Програма, който смята и плюе таблици с еднаква структура в текстов файл.
2) Експортиране на файла в Ексел, подреждане и допълнителни сметки.
3) Форматиране на таблицата с цветове, шрифтове, подравнявания и какво ли още не.
4) Копиране на таблицата в Power Point за презентация или ПРЕНАПИСВАНЕ на таблицата в TeX, ако ще се публикува за общо ползване.
Като стъпки 2) 3) и 4) са досадни, тривиални, най-времеемки и с най-голяма вероятност за грешка от недоглеждане.

Или
1) Софтуер, който смята и плюе директно финалната таблица, която може хем да я пляснеш в презентация, хем да промениш 2 параметъра и да е готова за статия.

Сигурен съм, че ще се сетиш и сам кое е за предпочитане, когато това действие трябва да го повтаряш постоянно. Даже се чувствам тъп, че в самото начало си мислех как мога да мина с първия вариант.

Иначе за tracking changes в програми за секретарки не съм чувал - под достойнството ми е. :lol: Да седна да чета текста на някой на монитора и да тръгна да поправям дирекнто... И да съм шеф при това. Mога ли да си принтирам pdf-а, да насвяткам корекциите с червено за около 10 пъти по-малко време и да оставя жена ти да си оправя бакиите? :lol:

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Jul 25, 2011 1:33 am

Adorable! :D
Продължавай тогава да плюеш по софтуер, който не познаваш. Много си сладък като го правиш. :oops:

edit: Това с форматирането на инпут в някакъв специфичен аутпут може да се автоматизира с разни макроси в Офис.
edit2: Бтв това с принтирането на пдф-а и поправките по хартията също го правим, даже по-често. Когато сме на една и съща географска широчина, което не винаги се случва. Примерно сега шефът е в Испания и координираме пускането на тая статия изцяло през компа. Но да, може ако искаш да продължиш да мериш пишка с моя шеф - аз искрено се забавлявам от това. :lol:
Last edited by Amelia on Mon Jul 25, 2011 1:50 am, edited 1 time in total.

Oui. Je suis garbage.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Mon Jul 25, 2011 1:50 am

Само да вметна, че sales tracking-а в службата плюе директно Excel файлове, като последните стъпки се извършват с пускане на едно бързо принт макро.
Mога ли да си принтирам pdf-а, да насвяткам корекциите с червено за около 10 пъти по-малко време и да оставя жена ти да си оправя бакиите?
Първо, далеч по-лесно и бързо е да ползваш програмата "за секретарки" (както съм се убедил многкратно от собствен опит) и второ - ти си killer of trees. :lol: И трето - ако пращаш документа на някой, който не ти е в офиса, нали се сещаш за затрудненията при "аналоговите" корекции. Става малко като горния пример на Нютон с калкулатора...

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Mon Jul 25, 2011 2:24 am

Сладкото, Амелия, което повторих няколко пъти е, че човек на практика може да интегрира презентацията на резултатите си (статия, слайдове, каквото и да е...) в самата среда, в която върши анализа, без никакви междинни стъпки и при пълна автоматизация, заради гъвкавостта на LaTeX. Сега, ясно ми е, че сте си свикнали там с point-and-click изпълненията - няма лошо, ползвайте си ги със здраве, ама аз не знам за човек, дето да е видял удобството и прегледността на TeX, и после да се е върнал към Word за сериозна работа.

Виж, ако става дума за правене на презентации с LaTeX vs PPT, тогава съм твърдо зад Майкрософт - там вече наличието на мишката в позиционирането няма как да се замени с писане на команди.

АлДим, не ми говори глупости - поправяне на ръка (особено пък ако става дума за статии с формули, таблици и графики) става в пъти по-бързо, отколкото на монитор. Само третото важи.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Mon Jul 25, 2011 2:34 am

Silver wrote:АлДим, не ми говори глупости - поправяне на ръка (особено пък ако става дума за статии с формули, таблици и графики) става в пъти по-бързо, отколкото на монитор. Само третото важи.
Искаш да кажеш "само ако става дума за статии с форумили, таблици и графики", защото във всички останали случаи това не е вярно.

п.п.
не знам за човек, дето да е видял удобството и прегледността на TeX, и после да се е върнал към Word за сериозна работа.
You cannot be told what the Matrix is, you have to see it for youself, а? :P

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Jul 25, 2011 2:43 am

Уел, никой не ти оспорва, че ако си напишеш къстъм скрипт на еди кой си програмен език, ще можеш да правиш неща, които купешкия софтуер не може. Прощавай този ми така неприемлив антиконформизъм (или конформизъм), обаче аз някога реших да уча химия, а не програмиране по определени причини и не желая да се уча да пиша командни редове, за да мога да си представя на света научния труд особено при положение, че няма нужда да го правя. Ако купешкия софтуер може с няколко клика, да направи продукт (бил той и с малко по-ниско качество), който твоята програма, която си писал ен на брой часа и си се учил да я пишеш дни, седмици и месеци може да направи - за мен изборът е доста лесен.

ПП. Остро желая да избегна поправки по формули правени с ръкописа на шефа. Остро.

Oui. Je suis garbage.

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Mon Jul 25, 2011 1:17 pm

АлДим, не само, а точно особено. Щото на хартия отпадат всички проблеми с навигиране, кликане насам натам, липса на цялостен поглед в/у документа - все неща, които може да ти отнемат по-малко от секунда, но тези части от секундтата се трупат. На хартия с молив в ръка, колкото и да е старомодно, си зает единствено с корекциите. Ся, да, има го и моментът, че ако шефът ти пише с краката - по-добре да ти дава електронни корекции.

Амелия, изпадаме в детайлите на конкретния пример, който имаше единствена цел да демонстрира гъвкавостта на LaTeX и как тази гъвкавост досега ми е спестила десетки часове изнервящо кликане в "купешкия" софтуер, на цената на 30 мин концентрирано писане на код, който изисква ученически познания по програмиране и алгоритмично мислене близко до нулата.

Ясно е, че в твоя случай не ти се налага да правиш точно това. Основното, което касае твоята работа е, че с LaTeX се постига много по-добра автоматична стандартизация, докато с Word е елементарно да излезеш от строя, ако не внимаваш или ако не познаваш различните опции в различните версии до съвършенство. Сега, може ти да си перфектната юзърка на купешкия софт и документите ти да не търпят критика, обаче ако щеш ми вярвай - досега не съм видял един перфектно подреден и форматиран документ на Word с повече от 5 страници. На LaTeX трябва да направиш чудеса от малоумие, за да омажеш неща като подравняване, позициониране на фигури, автоматични номерирания, референси. За начина, по който изглеждат формулите и детайлите по самия текст - да не отваряме дума. За скоростта и удобството, когато работиш с документ от над 20 страници, пълен с графики - също. За това, че изходният ти файл е стандартен pdf, който можеш да отвориш с всичко - също. За това, че нямаш несъвместимост между версии и не ти се присира, ако отвориш docx на Open Office - също. За интеграцията на eps - също. Въобще, да позлваш Word и подобията му за научни текстове е като да позлваш Excel за научни сметки - удобно е единствено за някви дреболии. Миналия ден точно си говорих по тоя повод с един колега, който тръгнал да си пише PhD-то на Word и вече иска да се самоубива.

И едно много важно допълнение: LaTeX се учи за 10 минути. В смисъл, точно след 10 минути ще имаш усвоена логиката на пакета и готов темплейт, който да пълниш със съдържание. И шефът ти ще има достъп до него през произволен текстов редактор. После всичко идва с конкретните нужди - oh, shit, трябва ми да сложа ∓, пиша в гугъл "latex minus plus sign" и още първата извадка от сайтовете ми показва, че командата е \mp.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Jul 25, 2011 1:29 pm

Силвъре ако имаше поне един прагматичен кокал в тялото си и ако наистина искаш да убедиш амелията че това ще и помогне, намери програма/нещо която има читава конверсия от tex script в equation editor 3.0 за да и решиш конкретния шибан проблем. Тя след това ще инвестира 10-те минути. Стига архитектурна астронавщина ебати. Това е все едно да отидеш на механик и той вместо да ти оправи бензиновата помпа половин час да ти обяснява за електромобилите.

Амелия няма избор освен да работи на word. Тя няма избор освен да предава word документи и да прави каквито редакции са и казани. И има реален и конкретен проблем. Или и помогни или не и губи времето.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Mon Jul 25, 2011 2:21 pm

Нищо не може да помогне за конкретния шибан проблем на Амелия, защото така работи конкретния шибан софтуер, с който се е захванала, и който е трябвало да избягва in the first place. Списанията, в които иска да публикува, приемат с най-голямо удоволствие статии на LaTeX.

След като й е наложено от шефа й да работи на Word и няма избор, тогава се налага да преглътне съпътвстващите проблеми като тоя с конверсията към предна версия. Тези проблеми нямаше да й се случат, ако използваше нормална система за писане на документи. Щото ся изпадаме в комичната ситуация да сипем огън и жупел по новия интегриран equation editor заради това, че няма backward compatibility, и два поста по-надолу го хвалим къв е готин. :lol:

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Jul 25, 2011 5:11 pm

:shock:
Бълваме огън и жупел по журналите за това, че не са благоволили да си осъвременят публикационния процес вече 4 години. На новия едитър искаме да му правим свирка откакто е излязъл. Кво пиша, ти кво четеш, кво разбираш...

Бтв Уърд генерира .пдф-и. Кат слънце. Така че мога да си пратя текста така на света и той да си го отвори и да чете. Ама уравненията от .пдф-а не могат да се извадят за публикация, уви.

Oui. Je suis garbage.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Jul 25, 2011 5:24 pm

Хрис я ми метни на мейла или скайпа некъф отрязък да вия кво не може се извади ;р по едно време пдф-ите ги разпарчетосвах като питбул болонка и прочее като клиента си беше загубил ртф-а. тоест ртф-а редактируемия докх с формулите за да погледна нещо де. опциите за експорт на пдф са доста обширни вкл и прекаването през индизайн на уърдовски файл. :shock:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”