София прайд

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jun 30, 2011 10:33 am

Какво общо имат безкрайните политически речи от новия завет с митове и легенди?

и б.т.в. Кликнах на майтап някаква глава от новия завет в онлайн библията и първото на което попаднаха беше послание на Павел до римляните
27. също и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разпалиха се с похоти един към други, и вършеха срамотии мъже на мъже, та получаваха в себе си отплата, каквато подобаваше на тяхната заблуда.
28. А понеже се не опитаха да имат Бога в разума си, то Бог ги предаде на извратен ум - да вършат онова, що не прилича,
32. Те, ако и да знаят правдата Божия, именно, че тия, които вършат такива дела, са достойни за смърт, пак не само ги вършат, но са и благосклонни към ония, които ги вършат.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Jun 30, 2011 11:25 am

Емо, понеже Църквата точно като митологични корени го възприема това. Извинявай, тук говорим за предписания за живеене, а не за абстрактната литературна и историческа стойност. Факт, че Жоро го кара през просото като изразяване, но идеята му колкото скандална, е и толкова всъщност интересна. Тя не е да горим Библии, просто да ги тълкуваме различно.
Едит: Стига бе, сериозно ли са си сменили позицията? Айде за презервативите разбирам, но за аборта не мога да го повярвам. Може би само при някакви крайни условия...
Морви, първо - айде върти очи, когато и аз почна да го правя, м? Дотогава да се стараем да не форумничим по оня неприятния начин ;)

Второ, литературната и историческа стойност едно, че не са абстрактни, а много конкретни и не толкова трудно проследими етап по етап, и после - те са това, дето е формирало мисленето на тия стотина поколения Западен свят и още къде толкова Близкоизточен свят преди това. Или мислиш, че художественото въздействие на нещата от Библията няма нищо общо със страхопочитанието, в което са живеели от нея средновековните хора? Или пък няма общо с нещата, които са се привиждали на отшелниците, или са се присънвали на творците? Историческата стойност пък е напълно невъзможно човек да я игнорира.

Да не мислиш, че хората са треперели от Десетте божи заповеди - че те ако нямат достатъчно внушаващ страхопочитание проводник на Земята, кой ше ги бръсне за слива? Как се внушава това страхопочитание? С конкретни цитати на конкретни истории и конкретни *образи* от тия истории. От тях са сънували кошмари хората, не от дядото в небето, дето размахва пръста и строго ти казва да не крадеш. Който дядо в небето като вкоренен в западното съзнание образ идва *пак* от изкуството и въздействието му. Айде да не омаловажаме нещата, дето са всъщност от първостепенна важност :) Гора, дървета и прочие.

А идеята на Жоро, както аз я разбрах (може и да не съм я разбрал) е да се ПРЕМАХНАТ ДВЕ ТРЕТИ от Библията. Разликата с "различното тълкуване" е от земята до небето.

А, РРС, тоя пасаж е изключително типичен за Библията художествен инструмент и ако погледнем от гледната точка на историцизма (тая част от литературната теория, дето поставя нещата в исторически контекст – Ани да ме поправи, ако не е точно така), е изключително лесно обяснима.

Евреите имат една основна роля в Библията - тази на Тъпканите, Преследваните. Затова и постоянно търсят Избавлението и Избавителя. Съответно на най-различни места в Библията не се пропуска да се изтъкнат "греховните" поверия и практики на Потисниците, които в различни етапи от историята и от повествованието на Библията са разни близкоизточни империи, а по-късно – Рим. Ако се поразровиш в Стария завет ще видиш, че е заделена важна част да се прославят ритуалите и начинът на живот на Юдаизма и да се псува (образно казано) по тези на "езичниците" – сред които спадат хомосексуалните връзки в Рим, които там са били нещо неутрално и нормално. Естествено, бедните като мишоци евреи са бутали хомосексуалността наред с всички останали демонстрации на охолство и са си казвали – толкова са се ояли тия копелдаци (а ние ядем огризките им), че се чудят какви извращения да си измислят. И съответно в еврейската свещена книга това е преминало като божествен упрек – Вавилон и Рим са "блудниците", изкривени отражения на светата невяста Йерусалим, императорите им са "Антихристи", деформирани подигравки с образа на Христос, соленоводното море е демонично отражение на реките в Градината, Христос е Рибата, Дяволът е морският звяр Левиатан, и т.н., и т.н.

Междувпрочем похотта като грях е изкупена от Христос в мига, когато приема при следовниците си Мария Магдалена, която е събирателен образ на "блудницата", победена не със сила и проклинания, а с разбиране и любов.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jun 30, 2011 11:53 am

Морви, първо - айде върти очи, когато и аз почна да го правя, м? Дотогава да се стараем да не форумничим по оня неприятния начин
Емо, айде да въртя очи като от това че съм казала, че в Библията има много директни напътствия, ти заключи, че искам да унищожавам митологии. Не ме ли четеш, за елементарна ли ме имаш, какво? Ако перифразирам тематично, виждаш завъртането в окото на другия, но собственото ти премрежване на очи - никак.
Второ, литературната и историческа стойност едно, че не са абстрактни, а много конкретни и не толкова трудно проследими етап по етап, и после - те са това, дето е формирало мисленето на тия стотина поколения Западен свят и още къде толкова Близкоизточен свят преди това. Или мислиш, че художественото въздействие на нещата от Библията няма нищо общо със страхопочитанието, в което са живеели от нея средновековните хора? Или пък няма общо с нещата, които са се привиждали на отшелниците, или са се присънвали на творците? Историческата стойност пък е напълно невъзможно човек да я игнорира.
Да не мислиш, че хората са треперели от Десетте божи заповеди - че те ако нямат достатъчно внушаващ страхопочитание проводник на Земята, кой ше ги бръсне за слива? Как се внушава това страхопочитание? С конкретни цитати на конкретни истории и конкретни *образи* от тия истории. От тях са сънували кошмари хората, не от дядото в небето, дето размахва пръста и строго ти казва да не крадеш. Който дядо в небето като вкоренен в западното съзнание образ идва *пак* от изкуството и въздействието му. Айде да не омаловажаме нещата, дето са всъщност от първостепенна важност Гора, дървета и прочие.

Да. Така е. Но това няма нищо общо с това, което обсъждаме. Това е като ние да говорим за това колко са опасни крокодилите и да се намеси художник и да започне да ми обяснява за прекрасния им зелен цвят. Ние говорим за религията като система от строги догми на първо място, а не конкретно за Библията като митология или въздействаща литература.
А идеята на Жоро, както аз я разбрах (може и да не съм я разбрал) е да се ПРЕМАХНАТ ДВЕ ТРЕТИ от Библията. Разликата с "различното тълкуване" е от земята до небето.
Би трябвало да познаваш Жоро достатъчно добре, за да знаеш, че той не е някакъв антирелигиозен кръстоносец и не иска да премахва Библията, а няма и как. Шкартиране означава отстраняване като негодно за употреба - т.е. негодно за употреба като висш закон, цитиран дословно и директно, а не като литература, митология или нещо друго. И това няма как да стане като се каже "ми не това евангелие не съществува", а като се каже "тази книга (написана, все пак от смъртен спрямо неговите възгледи) може и да е казала да бием блудниците, но тъй като Бог е казал да обичаме всички, само можем да се надяваме те да се покаят и поправят и да ги обичаме дотогава" (това да не се възприема двусмислено).

В крайна сметка и сега има събори, които променят позицията на Църквата за различни неща, въпросът е това да стане базово.

Признавам, че идеята е на практика еретична, но смятам, че има какво да се извлече от нея.
Last edited by Morwen on Thu Jun 30, 2011 12:09 pm, edited 2 times in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Jun 30, 2011 12:05 pm

Емо, айде да въртя очи като от това че съм казала, че в Библията има много директни напътствия, ти заключи, че искам да унищожавам митологии. Не ме ли четеш, за елементарна ли ме имаш, какво?
Опитвах се да вкарам изказването ти в контекст, свързан някак с темата на обсъждане - и да е било погрешно предположението ми, просто кажи *какво* си имала предвид. Или е просто някаква странична вметка? Да, в Библията (в Стария завет) има пряка реч на Бог към други герои в определени притчи. Е, и?
Да. Така е. Но това няма нищо общо с това, което обсъждаме. Това е като ние да говорим за това колко са опасни крокодилите и да се намеси художник и да започне да ми обяснява за прекрасния им зелен цвят. Ние говорим за религията на първо място, а не конкретно за Библията, митологията или каквато и да е литература.
Има общо с изказването на Жоро, доколкото му е пряк отговор, а изказването на Жоро обсъжда "това" (което и да е "то"). А "то", както го виждам, е следното: "Някои хора тълкуват Библията буквално и й се подчиняват безпрекословно, от което произтичат всякакви редки говна. Какво може да се направи?"

Вкратце: нищо. От мига, в който вкараме човешкия фактор, влизаме в сферата на дървената философия. Промени ще се случат много бавно, постепенно и вероятно неусетно - няма как иначе да се случат въобще. А предложението на Жоро е във вселенския център на дървената философия.

Едит: Което не значи, че не е добра отправна точка, най-вече с нещата, с които човек би могъл да го оспори :mrgreen:

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jun 30, 2011 12:19 pm

Опитвах се да вкарам изказването ти в контекст, свързан някак с темата на обсъждане - и да е било погрешно предположението ми, просто кажи *какво* си имала предвид. Или е просто някаква странична вметка? Да, в Библията (в Стария завет) има пряка реч на Бог към други герои в определени притчи. Е, и?
А все пак е несъгласие с твоята теза директно над него , едва ще се съберат пет страници директни повели. Не виждам защо въобще се чудим върху това и откъде се появяват унищожените митологични корени.
Има общо с изказването на Жоро, доколкото му е пряк отговор, а изказването на Жоро обсъжда "това" (което и да е "то"). А "то", както го виждам, е следното: "Някои хора тълкуват Библията буквално и й се подчиняват безпрекословно, от което произтичат всякакви редки говна. Какво може да се направи?"

Вкратце: нищо. От мига, в който вкараме човешкия фактор, влизаме в сферата на дървената философия. Промени ще се случат много бавно, постепенно и вероятно неусетно - няма как иначе да се случат въобще. А предложението на Жоро е във вселенския център на дървената философия.
Да, обаче Жоро, както знаем, е революционер и си пада по гръмки фрази:) Но пък в случая зад тях има доста съдържание. И това, което имах предвид беше главно именно, че
Което не значи, че не е добра отправна точка
Мир, отшелнико... 8-)
I don't wanna die

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Jun 30, 2011 12:25 pm

Унищожени митологични корени ще има, ако Жорето изплющи два шамара на вселенския патриарх и Папата и им каже да разкарат 2/3 от Библията :mrgreen: Тва имах предвид. Щото повелите практически и 1/10 от нея не съставляват, а той уж против това рипа - което значи, че ще изгори адски много сурово покрай сухото.

(Всичко това в сферата на теорията, нали, щото няма как да стане наистина - макар че, Жоре, ако те перне сачмата след някоя година и си отгледаш буйна брада и отидеш да плющиш шамари на поповете, запиши го на камера!)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jun 30, 2011 12:26 pm

ЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪ никога не съм казвал Библията да се унищожава (?!?!?!?!?!?!), нито да се губи лтиературната й, историческа, духовна и т.н. стойност.

Просто казвам, че е време християните да си намерят/създадат ново верую. Християнството е доста повече от една книга и не се дефинира като "тълкуване на Библията". Това е доста тесногръдо.

Тъй че последната страница от топика ми е малко в джаза, честно.
This is it. Ground zero.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Jun 30, 2011 12:31 pm

ЪЪЪъъъЪЪЪъъъЪЪЪъъъ (ууйеееЕЙЪЪ!) Че те сума ти християни де факто си *имат* съвременно "верую", ако и не формулирано - това е естествен резултат от взаимодействието между съвременния свят и разните духовни вярвания на различни хора, израснали в християнската традиция.
Според мен НАИСТИНА трябва да има събор. И на този събор веднъж завинаги 3/4 от Библията трябва да се шкартират. 2000 години употреба и стигат на тая Библия. Напишете нова!
Ся, хипербола, хипербола, ма го има черно на бяло, нал тъй? :mrgreen:

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Jun 30, 2011 12:33 pm

Trip wrote:Унищожени митологични корени ще има, ако Жорето изплющи два шамара на вселенския патриарх и Папата и им каже да разкарат 2/3 от Библията :mrgreen: Тва имах предвид. Щото повелите практически и 1/10 от нея не съставляват, а той уж против това рипа - което значи, че ще изгори адски много сурово покрай сухото.

(Всичко това в сферата на теорията, нали, щото няма как да стане наистина - макар че, Жоре, ако те перне сачмата след някоя година и си отгледаш буйна брада и отидеш да плющиш шамари на поповете, запиши го на камера!)
И скандинавските и гръцките митове са си много добре приети и неизличими, доста векове след като религиите които са се основавали на тях са умрели. Както и египетските, шумерските и какви ли още не. Опасявам че теорията ти просто не издържа.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Jun 30, 2011 12:40 pm

И скандинавските и гръцките митове са си много добре приети и неизличими
Въз основа на какво твърдиш това, ми се ще да знам, преди да вадиш заключения за теорията ми?

Римската империя се е изменила *кардинално* и сеизмично след като политеизмът в нея е умрял като религия. Тоже за викингското общество малко след англосаксонското нашествие и допира им с християнството на Острова. Какво като са останали на хартия някакви митове и легенди? Говоря за това как ще се промени обществото, не дали Библията ще си остане като четиво и дали някакви хора ще помнят тая или оная легенда.

И пак добавям - всичко това са дървени философщини, понеже с Християнството това няма как да се случи: просто няма какво да заеме духовния вакуум. Просветеният атеизъм сам по себе си не е точно доктрина, така че няма как да навлезе в умовете на повечето хора, да не говорим за всички.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jun 30, 2011 1:18 pm

Емо, ето тези две неща си противоречат леко
Че те сума ти християни де факто си *имат* съвременно "верую", ако и не формулирано - това е естествен резултат от взаимодействието между съвременния свят и разните духовни вярвания на различни хора, израснали в християнската традиция.
Римската империя се е изменила *кардинално* и сеизмично след като политеизмът в нея е умрял като религия. Тоже за викингското общество малко след англосаксонското нашествие и допира им с християнството на Острова. Какво като са останали на хартия някакви митове и легенди? Говоря за това как ще се промени обществото, не дали Библията ще си остане като четиво и дали някакви хора ще помнят тая или оная легенда.
Т.е. хем тези хора гледат по различен начин на религията, хем ако това различното се признае официално, всичко много ще се промени.
Да, въпросът е колко са "сума ти", знам. Но смея да твърдя че в държавите със светско управление те са огромният процент.
Забележи, че обществата, които даваш за пример имат религията като официален източник на власт за разлика от сегашното положение.

А за шкартирането - нали се разбрахме, че не значи унищожаване?
I don't wanna die

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Jun 30, 2011 1:29 pm

Бе покайте се и приемете марфианството веднъж завинаги, че ще ви поразя, да му се не знае! Аман от вас! :evil:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Jun 30, 2011 1:44 pm

Морв, мисълта ми е какво би се случило, ако *рязко* подобна промяна се спусне (най-вече отгоре) връз главите на хората. Така че не си противореча. Колкото и хора практически да имат някакви модерни духовни убеждения с елементи на християнство (което ми се струва едно правилно определение на "християнство" за мнозина в днешно време), една *рязка* промяна, заглавия на първи страници на вестниците, обявления и т.н. *ще* стресират обществото, колкото и много хора практически да отдавна да са съгласни с тези промени.

Марфе, кат се жертваш за доброто на човечеството ше се покая! Гордо изпъчвам гърди срещу мълниите ти!

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Jun 30, 2011 1:49 pm

Е ми аз се жертвам ежеминутно бе, ама кво съм виновна, че не можеш го оцениш, цървул с цървулите, значи, такова!!! :evil: :evil: :evil: Са камбани ли да бия, докато се жертвам, не мога да разбера! Нали постоянно ще преча на хората да спят, което е против убежденията ми и не отговаря на толерантната ми душа!

Писна ми постоянно да обяснявам елементарни неща, амаха! :spank:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jun 30, 2011 1:56 pm

шкартират = шкартират от канона
шкартират != унищожат вовеки веков, изтрият от паметта на човечеството и поръсят със сол
This is it. Ground zero.