София прайд
Moderator: Moridin
Идеята, поне доколкото аз я схващам, е по този начин да се покажат на хората и хората да видят, че те не са митични чудовища. В тоя смисъл има смисъл от някакво поддържане, което показва, че те оценяват като нормален човек.
Last edited by Morwen on Tue Jun 14, 2011 6:15 pm, edited 2 times in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
Симе, как по-точно имаш поглед дали ги е страх или не ги е?
Мен малко ме дразни цялата "парадност" на мероприятието. В смисъл защо трябва да демонстрират, че са хомо по такъв очеизваден начин, а именно жени-волейболистки с кубинки и къси прически и мъже с рокли и абсурдни перуки? Не може ли да вървят по улиците, облечени нормално или така както си седят вкъщи пред телевизора? В това ли е "прайдът" - да изглеждаш възможно най-абсурдно и смущаващо, само защото си падаш по хора от същия пол?
Мен малко ме дразни цялата "парадност" на мероприятието. В смисъл защо трябва да демонстрират, че са хомо по такъв очеизваден начин, а именно жени-волейболистки с кубинки и къси прически и мъже с рокли и абсурдни перуки? Не може ли да вървят по улиците, облечени нормално или така както си седят вкъщи пред телевизора? В това ли е "прайдът" - да изглеждаш възможно най-абсурдно и смущаващо, само защото си падаш по хора от същия пол?
Ами случвало ми се е да попадам на подобни извън България и там определено целокупното население се включва. Логиката е същата като при различни прояви на дадени етноси - имаме някакъв вид малцинство, което си организира шествие-купон, а хора от мнозинството се включват, ако им се ще.
Това не е проява със задължителен характер и не става дума за демонстриране на някаква широкоскроеност, а по-скоро купон на някакви хора, в който аз с кеф бих се включила, визирайки факта, че там ще имам познати. Поне аз така го разбирам
Разбира се в България нещата не се случват както в Лондон например, сигурна съм, че ще има атакистчета с приятелски намерения, но надали някога въобще нещо ще започне да се възприема като нормално, ако точно такива причини могат да спрат хората от присъствие.
Все пак поканата ми тук беше отправена към желаещите да дойдат. Не мисля, че останалите са длъжни да дават обяснения защо не желаят или няма да го направят
Едит: Ники, според мен желанието да демонстрираш публично какъв си, без значение дали говорим за етническа, сексуална или каква да е принадлежност, идва най-вече от нежеланието да криеш какъв си. Би ли те притеснило латино-шествие в американски град? И нека да приемем, че на въпросното шествие въпросните латиноси ще са облечени по съответния начин и прочие
Това не е проява със задължителен характер и не става дума за демонстриране на някаква широкоскроеност, а по-скоро купон на някакви хора, в който аз с кеф бих се включила, визирайки факта, че там ще имам познати. Поне аз така го разбирам

Разбира се в България нещата не се случват както в Лондон например, сигурна съм, че ще има атакистчета с приятелски намерения, но надали някога въобще нещо ще започне да се възприема като нормално, ако точно такива причини могат да спрат хората от присъствие.
Все пак поканата ми тук беше отправена към желаещите да дойдат. Не мисля, че останалите са длъжни да дават обяснения защо не желаят или няма да го направят

Едит: Ники, според мен желанието да демонстрираш публично какъв си, без значение дали говорим за етническа, сексуална или каква да е принадлежност, идва най-вече от нежеланието да криеш какъв си. Би ли те притеснило латино-шествие в американски град? И нека да приемем, че на въпросното шествие въпросните латиноси ще са облечени по съответния начин и прочие
Last edited by ifadriana on Tue Jun 14, 2011 6:14 pm, edited 1 time in total.
VMITW!
Всъщност, в едно общество, пълно с идиоти-хомофоби, на идиотите-хомофоби им се пада гей-прайдовете да им вадят очите всяка седмица, не всяка година.
Също така българо-ориенталското ни общество като цяло заслужава да бъде шибнато по гъза с деветоопашатия бич на показността, понеже тая наша отколешна подсурдинчеста житейска философия е един от най-грозните израстъци на комунизма и води със себе си толкова много лични и социални проблеми за хората в тая страна, че не знам откъде да започна.
Също така българо-ориенталското ни общество като цяло заслужава да бъде шибнато по гъза с деветоопашатия бич на показността, понеже тая наша отколешна подсурдинчеста житейска философия е един от най-грозните израстъци на комунизма и води със себе си толкова много лични и социални проблеми за хората в тая страна, че не знам откъде да започна.
Бтв, не бих се ангажирала с мнения от типа на "едно от най-хомофобските места в Европа", щото сме далеч от Сърбия, Латвия и куп други страни с техните инциденти, Полша и Русия, където директно забраниха прайдовете и какво ли още не. Мисля, че твърде малко знаем за чуждите проблеми или успехи, че да се бутаме за най-добри или най-лоши. Атакисти и по-меките им варианти има навсякъде.
I don't wanna die
Силно подкрепям Морви против етикетизирането на родината. Знам, че не сме Индиана, но не сме и пълни дебили като описаните от Морви по-горе.
По поста на Емо: и точно с този начин на мислене как мислиш, че хомотата ще си помогнат? Първо никой няма да ги остави да "прайдват" толкова често колкото казваш и второ всичко ще стане като спирала и показността ще предизвика още и още омраза и насилие към гейовете.
ЕДИТ: Симеоне, Морви ти е написала Полша, Сърбия, Латвия, защо отговаряш само за Русия
По поста на Емо: и точно с този начин на мислене как мислиш, че хомотата ще си помогнат? Първо никой няма да ги остави да "прайдват" толкова често колкото казваш и второ всичко ще стане като спирала и показността ще предизвика още и още омраза и насилие към гейовете.
ЕДИТ: Симеоне, Морви ти е написала Полша, Сърбия, Латвия, защо отговаряш само за Русия

Е, географията я брои...
Ок, може би сме едно от по-хомофобските места в Западна Европа (ама най-западна), но пък ние не сме в Западна Европа по принцип и като за района и историческия ни бекграунд сме на доста прилично ниво...

Last edited by Morwen on Tue Jun 14, 2011 6:22 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
Е аз казах "една от най", не само "най" все пак 
Иначе идеята е някои неща да се случват паралелно. Не са прайдовете това, дето ще промени манталитета на българина, но не е лошо да се случват напук на тъпия му балканизъм, докато узрее за идеята, че хората са равни и че никой не трябва да зависи от нечие "нормално" благоволение.

Иначе идеята е някои неща да се случват паралелно. Не са прайдовете това, дето ще промени манталитета на българина, но не е лошо да се случват напук на тъпия му балканизъм, докато узрее за идеята, че хората са равни и че никой не трябва да зависи от нечие "нормално" благоволение.
And you can't dance with a devil on your back...
Просто според мен не това е начина. Аз съм против гей паради по принцип. Защо им е? Защо трябва да има гей парад? Защо няма хетеропарад? Ако искат да бъдат третирани, като равни, защо не се държат, като такива? Вместо да показват, че са слаби и уязвими, и че имат нужда от помощ, трябва да се държат на положение и да покажат самочувствие и гордост. Тези паради не показват това. Те така се учат да парадират с това, което са. Така са свикнали. И ще ти кажа, че ефекта от тия паради е отрицателен. Защото хетеросексуалните, които подкрепят тези инициативи са по принцип хора, които винаги са ги приемали. За всички останали този парад е нищо повече от едно предизвикателство, което само може да раздразва и назлобва хората.Roland wrote:Верно? Tell me more.Amikae wrote:Поредната жалка история. Сами си го слагат с подобни инициативи.
Вместо постоянното парадиране и напомняне колко са различни, трябва просто да си живеят живота и с течение на времето ще бъдат приети. С такива паради напомнят на себе си по един негативен начин, и хора, като мен, които по принцип са неутрално настроени, просто биват раздразнени. Да не говорим, че само подхранват хомофобството.
Жалко е, жалки са.
Ники, няма да предизвика още омраза. Това си е говорене наизуст и следване на доста очевидна, но приложима единствено във вакуум логика. Атака се компрометира все повече с всяка изминала година. Губи обществена подкрепа. Политически факт.
Второ - в историята на света не зная за социална промяна, постигната со кротце, со благо. Особено пък като тази, която вече е факт в кажи-речи целия бял свят, и която отказва да се случи в Българистан вече години наред. Со кротце со благо не просто не става. Никога не е ставало и това пък е исторически факт.
Иначе естествено, че никой няма да ги остави да прайдват ежеседмично, говорех образно
Амикае, я ми кажи - кое малцинство в историята на света евър е било прието лека-полека, докато просто си крета в миманса и "си живее живота"?
Второ - в историята на света не зная за социална промяна, постигната со кротце, со благо. Особено пък като тази, която вече е факт в кажи-речи целия бял свят, и която отказва да се случи в Българистан вече години наред. Со кротце со благо не просто не става. Никога не е ставало и това пък е исторически факт.
Иначе естествено, че никой няма да ги остави да прайдват ежеседмично, говорех образно

Амикае, я ми кажи - кое малцинство в историята на света евър е било прието лека-полека, докато просто си крета в миманса и "си живее живота"?
Виж кво е писал Трип по-долу. "Да се кротнат, пък ше минат метър" не работи, никога не е работило и никога няма да работи. Попрочети малко, образовай се, виж откъде са тръгнали тия прайдове, защо ИЗОБЩО СЕ КАЗВАТ така.Amikae wrote:Просто според мен не това е начина. Аз съм против гей паради по принцип. Защо им е? Защо трябва да има гей парад? Защо няма хетеропарад? Ако искат да бъдат третирани, като равни, защо не се държат, като такива? Вместо да показват, че са слаби и уязвими, и че имат нужда от помощ, трябва да се държат на положение и да покажат самочувствие и гордост. Тези паради не показват това. Те така се учат да парадират с това, което са. Така са свикнали. И ще ти кажа, че ефекта от тия паради е отрицателен. Защото хетеросексуалните, които подкрепят тези инициативи са по принцип хора, които винаги са ги приемали. За всички останали този парад е нищо повече от едно предизвикателство, което само може да раздразва и назлобва хората.Roland wrote:Верно? Tell me more.Amikae wrote:Поредната жалка история. Сами си го слагат с подобни инициативи.
Вместо постоянното парадиране и напомняне колко са различни, трябва просто да си живеят живота и с течение на времето ще бъдат приети. С такива паради напомнят на себе си по един негативен начин, и хора, като мен, които по принцип са неутрално настроени, просто биват раздразнени. Да не говорим, че само подхранват хомофобството.
Жалко е, жалки са.
А що се отнася до хетеро прайдовете, цялата история на християнския западен човек и ОСОБЕНО балканския християнски западен човек, си е един хетеро прайд от най-набутващ се в очите тип. И не е веднъж годишно, а по цяла година.
And you can't dance with a devil on your back...